Barn med autisme:

- Søsken til barn med autisme må ofte ta ekstremt mye hensyn

- Vi måtte bare snu og dra hjem fra legoland, forteller Lars på ni år i ny bok.

BARN MED AUTISME: Søsken til barn med autisme synes ofte det er vanskelig å fortelle om hvor krevende hverdagen er. FOTO: NTB Scanpix
BARN MED AUTISME: Søsken til barn med autisme synes ofte det er vanskelig å fortelle om hvor krevende hverdagen er. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det har vært skrevet mye om de som har diagnosen autisme, men jeg har vært opptatt av at det er nyttig å la ungdom og barn få snakke selv og fortelle sin historie, sier psykolog og forfatter Mia Tuft.

Hun er aktuell med boken «Den største gaven» hvor vi får innblikk i hvordan hverdagen er i familier med barn som har autismespektervansker. Historiene er basert på intervjuer med barn med autisme og deres søsken.

Vi får blant annet høre historien til syv år gamle Lars, som forteller om en hverdag der alt kontrolleres av broren. Broren Johan binder ham fast til en stol og synes det er morsomt. Han stenger også Lars ute av huset mens han har besøk av klassevenner.

Tolv andre barn og to voksne, deriblant forfatter Gro Dahle som skjønte at hun hadde Aspergers syndrom først i voksen alder, forteller også sine historier i boka.

– Det å høre virkelige historier er noe helt annet. Det er sterkt å snakke med både barn med autisme og søsknene deres, da ser man hvor stor forskjell det er i verdensbildet deres noen ganger. Autisme er ikke bare én ting og det eksisterer mange myter rundt det, sier Tuft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer