Søskensjalusi: - Jeg fant ofte utrevet hår på gulvet og jeg var nødt til å gjemme alle kjøkkenknivene

I noen tilfeller kan barn rammes av ekstrem søskensjalusi.

EKSTREM SØSKENSJALUSI: Søskensjalusi er helt normalt, men i enkelte familier kan det bli et stort problem. Foto: NTB Scanpix
EKSTREM SØSKENSJALUSI: Søskensjalusi er helt normalt, men i enkelte familier kan det bli et stort problem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Søskensjalusi er helt normalt og vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv eller med litt hjelp fra foreldrene. En typisk årsak til søskensjalusi er at det eldste barnet opplever å miste mye av oppmerksomheten når det får yngre søsken.

En sjelden gang kan imidlertid sjalusireaksjonene bli så sterke at de utgjør en fare for det nye barnet.

For en tid tilbake fortalte en engelsk mamma til The Guardian hvordan hun gledet seg til sønnen skulle flytte hjemmefra. Årsaken var at familiens hjem i en årrekke hadde vært en arena for verbale og fysiske konfrontasjoner – til tider ren vold.

Moren beskriver hvordan søskensjalusi påvirket hele familien; de kunne aldri se et tv-program sammen og bilturer var fullstendig utelukket. Hun forteller at hun alltid har vært redd for at kranglene skulle eskalere slik at de ville få et alvorlig utfall.

– Jeg fant ofte utrevet hår på gulvet og jeg var nødt til å gjemme alle kjøkkenknivene i tilfelle de ikke skulle klare å kontrollere temperamentet, forteller hun.

Fungerer dårlig også i andre sosiale sammenhenger

Mens søskensjalusi er veldig vanlig, forteller psykolog Hedvig Montgomery at denne ekstreme varianten bare rammer noen få prosent av barna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer