Søskensjalusi: Ekspertenes beste råd

Mange barn får en lillebror eller lillesøster i to- til fireårsalderen. Det er helt normalt at barnet endrer oppførsel og kanskje blir sjalu, men det finnes ting dere kan gjøre for å lette situasjonen.

NÅR YNGST BLIR ELDST: Ikke alltid lett!  Foto: Shutterstock
NÅR YNGST BLIR ELDST: Ikke alltid lett! Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du at treåringen blir irritabel, sutrete eller oppfører seg som yngre enn han er når det kommer en ny baby i hus? Da er du ikke alene. Vi kaller det gjerne søskensjalusi, men barnet er ikke nødvendigvis sjalu. Det kan hende det rett og slett synes det er slitsomt å venne seg til alle endringene i familielivet, forteller barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

LES OGSÅ: Forbered barnet på søsken  

– De vanligste tegnene er rettet mot babyen eller foreldrene. Det kan være direkte aggresjon mot babyen eller sinte uttrykk om babyen. Det kan også vise seg som mer irritabilitet mot foreldrene, mer barnslighet eller mer ustabilt humør, for eksempel kortere lunte, mer klengete, mer sutrete, forteller hun.

Barnet kan synes endringene den lille babyen fører meg seg er alt annet enn morsomt.

– Foreldrene er mer slitne, har mindre tid, må gjøre nye ting som å stelle, mate og bære babyen. Det er masse nye regler, for eksempel at man ikke skal leke så høylydt, ikke synge av full hals når babyen sover, ikke klatre rundt på mamma som ammer, og ikke hoppe i dobbeltsengen fordi babyen ligger der, sier Gerhardsen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer