Sove på magen medfører økt risiko for krybbedød!

Sove på magen medfører økt risiko for krybbedød!
Sove på magen medfører økt risiko for krybbedød! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landsforeningen uventet barnedød advarer småbarnsforeldre på det sterkeste mot å bruke Anna Wahlgrens søvnmetode på sped- og småbarn. - Wahlgrens anbefaling om at barna bør sove på magen er livsfarlig. Vi vet at det å sove på magen øker risikoen for krybbedød 14 ganger. Å sove på magen er dokumentert livsfarlig, sier fagsjef Trine Giving Kalstad.

Metoden, som i disse dager blir presentert i Norge med lanseringen av Wahlgrens bok ”Sove hele natta”, strider også mot norske helsemyndigheters råd og anbefalinger om spedbarns sovestilling.

Dokumentert sammenheng
Da anbefalingen om ryggleie ble gjeninnført i Norge i 1990 sank krybbedødtallene med 50 % på ett år. Året etter, da enda flere la spedbarna til å sove på ryggen, ble krybbedødforekomsten ytterligere halvert. Sammenhengen mellom mageleie og krybbedød er dokumentert i mange land.
Landsforeningen uventet barnedød frykter at krybbedødtallene igjen vil stige dersom foreldre lar seg inspirere av Wahlgrens anbefalinger. Men fagsjef Trine Giving Kalstad håper og tror at dette ikke vil skje. - Jeg tror at kunnskapen i Norges befolkning i dag er så god vedrørende betydningen av barnets sovestilling, at de færreste foreldre vil velge å følge Wahlgrens råd. Hvis nybakte foreldre derimot velger å følge Wahlgrens råd vil vi høyst sannsynlig se at krybbedødstatistikken igjen vil stige. Vårt råd er fremdeles å la babyen sove på ryggen fra dag én. De aller fleste barn sover godt på ryggen.

Dyp søvn viktigst?
Wahlgren skriver i sin nye bok ”Sove hele natta” at ”(…) det heter seg at man utfordrer skjebnen ved å legge barnet sitt på magen. Barnet får ikke puste. Luftveiene blokkeres. Man risikerer å sette barnets liv på spill. Det er selvfølgelig ikke sant. (…) Statistikken sies å vise til 50% lavere dødelighet. Forklaringen slår meg som innlysende: På ryggen sover barnet lettere, det vil si dårligere. Det ”husker” lettere å puste når det sjelden eller aldri sover riktig dypt. Spørsmålet er om barnas gode søvn skal ofres til fordel for en forskjønnende statistikk?”
Dette er skremmende lesning for Landsforeningen uventet barnedød og foreningens medlemmer som har mistet sitt barn i krybbedød. - Ser ikke Wahlgren at bak hvert barn i krybbedødstatistikken befinner det seg en familie som har mistet et kjært barn, spør Kalstad. – Rådet om å sove på magen gis ikke for å pynte på statistikken, det gis for å redde liv!
Det fremkommer i boka at dyp søvn hos barn er viktigere enn å redde barn fra krybbedød. - Det er nettopp den dype søvnen man antar er farlig for de barna som er disponert for å dø i krybbedød, spesielt dersom de utsettes for kjente risikofaktorer som mageleie, overoppheting og røyking, sier fagsjef Kalstad. Hva er egentlig viktigst, at barn sover hele natten eller at flest mulig barn overlever?

Mageleie mest naturlig?
Wahlgren skriver at det er mest naturlig for barn å sove på magen.
- Påstanden om at vestlig mødre til alle tider har lagt barna sine til å sove på magen, medfører ikke riktighet. Mageleieperioden i Norge og resten av Vesten var en trend særlig på 70- og 80 tallet. Denne trenden kostet mange spedbarns liv, sier Kalstad. Før den tid var ryggleie som sovestilling langt vanligere.

Pustealarm kan gi falsk trygghet
Wahlgren skriver at rygg- og sideleie ikke gir garanti for at plutselig spedbarnsdød ikke kan inntreffe. Dette er fagmiljøet omkring krybbedød enig i. Man vet fortsatt ikke hvilke dødsmekanismer som ligger bak krybbedød. Wahlgrens løsning er imidlertid at foreldre anskaffer en pustealarm.
- Vi er bekymret for at en slik pustealarm kan gi falsk trygghet. Vi har intet grunnlag for å si at krybbedød forhindres dersom man griper inn ved pustestopp, sier Kalstad.
Landsforeningen uventet barnedød oppfordrer dagens småbarnsforeldre til å lytte til foreningens råd om ryggleie som sovestilling. Dette og andre forebyggingsråd er godt forankret i en rekke vitenskapelige studier.


Skrevet av Landsforeningen Uventet Barnedød
Les mer på Foreningen Uventet Barnedød sin nettside www.lub.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer