Sover barnet ditt for lite?

Sjekk her

VIKTIG FOR BARNAS UTVIKLING: Å få tilstrekkelig mengde søvn er ifølge fagfolkene viktig både for barnas psykiske og fysiske helse. Foto: Colourbox
VIKTIG FOR BARNAS UTVIKLING: Å få tilstrekkelig mengde søvn er ifølge fagfolkene viktig både for barnas psykiske og fysiske helse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søvn er viktig for at barnet skal kunne utvikle seg, og søvnbehovet endrer seg i takt med alderen.

Men mange foreldre sliter med å få barna til å sove. Vi har tidligere skrevet om mamman Tobias (18 mnd) som har prøvd alt - absolutt alt, for å få en god natts søvn.

Varierende behov

Tabellen viser hvor mye søvn et barn vanligvis trenger, men professor Ståle Pallesen ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, understreker at det kan være store forskjeller i barns søvnbehov.

SE TABELLEN NEDERST

– Man skal derfor ikke fortvile om barnet sover mindre enn det som er oppgitt, sier han. – Dersom barnet fungerer bra på dagtid og ikke viser tegn til å fungere dårligere mentalt eller i adferd, så kan det tyde på at barnet har mindre behov for søvn enn andre, sier han.

LES OGSÅ: Lydene som får babyen til å sovne

Ikke gjør denne tabben

En tabbe mange foreldre til barn under tre år gjør, er ifølge Pallesen at de kutter ut dagtidssøvn når barnet sover dårlig om natten.

– Dette er en misforståelse, da små barn kan bli mer urolige om de ikke får sove på dagtid. Dette behovet kan de ha frem til de er tre år gamle, sier han.

Typiske tegn på at barnet får for lite søvn er at det blir irritert eller hyperaktiv, mens andre blir sløve, slappe og trekker seg tilbake.

IKKE KUTT DAGSOVINGEN FOR TIDLIG: - Barn under tre år kan bli mer urolige om de ikke får sove på dagtid, sier professor Ståle Pallesen. Foto: Magnus Vabø
IKKE KUTT DAGSOVINGEN FOR TIDLIG: - Barn under tre år kan bli mer urolige om de ikke får sove på dagtid, sier professor Ståle Pallesen. Foto: Magnus Vabø Vis mer

– Generelt sett reagerer barn mer paradoksalt enn oss voksne. Vi blir mer tilbaketrukket og sløv av for lite søvn, mens barn gjerne blir mer aktive, sier Pallesen.

Dårlig søvnkvalitet

Atferdsvansker og lærevansker kan også være et tegn på at barnet sover for lite eller har dårlig søvnkvalitet.

Selv om det er helt vanlig at man våkner flere ganger om natten, kan det i enkelte tilfeller bli for mange oppvåkninger. Dette går ut over kvaliteten på søvnen.

– Barnet kan for eksempel forstyrres av sykdommer som søvnapné, hvor man stopper å puste om natten. Mange små oppvåkninger kan også skyldes at barnet er urolig og engstelig, har smerter, ubehag, allergier, refluks eller slike ting, sier Pallesen.

Negative konsekvenser av for lite søvn

- Redusert søvnkvalitet og for lite søvn har følger neste dag og på lang sikt. Selv mild grad av nattlig oppvåkning hos småbarn ser ut til å henge sammen med økning i risikoen for ulykker med behov for medisinsk behandling, sier Overlege dr. med Eli Sørensen ved Haukeland Universitetssykehus.

– Risikoen for overvekt og fedme hos barn og ungdom ser også ut til å øke selv ved bare litt for lite søvn over tid, legger hun til.

Sørensen forklarer at undersøkelser viser at søvnforstyrrelser i småbarnsalderen også kan knyttes til psykiske vansker senere i livet.

- Lærevansker og dårlige karakterer i skolen er ikke uvanlig. Spesielt ser det ut til at søvnløshet, søvnapnésyndrom og rastløse bein påvirker konsentrasjon og hukommelse, sier hun.

LES OGSÅ: Noen barn rammes av nattskrekk

Slik tilrettelegger du for nok søvn

Sped- og småbarn:

 • Lag og gjennomfør en regelmessig plan for dagens aktiviteter
 • Vær konsistent i gjennomføringen av positive rutiner rundt sengetid
 • Legg spedbarnet når det er døsig, men før det sovner
 • La barnet lære seg å sovne på egen hånd i egen seng
 • Gi måltid og kos litt tidligere på kvelden. Ikke gi barnet mat for at det skal sovne
 • Sett, formidle og gjennomfør tydelige grenser
 • Oppmuntre til bruk av kosedyr
 • Ha det lyst på soverommet under høneblunder, mørkt om natten
 • 18–20 °C er passe soveroms temperatur
 • Alminnelige lyder i huset er bra, men det bør ikke være for mye støy

Førskole- og skolebarn:

 • Hold fast ved en regelmessig søvnvåkenhets-rytme, med faste tider for søvn og våkenhet både hverdag og fridag
 • Oppretthold positive rutiner rundt sengetid
 • Hold TV og elektronisk utstyr vekk fra soverommet
 • Ikke gi barnet drikke med koffein
 • Lær barnet gode søvnvaner

Lære seg kjennetegnene

Helsesøster og forfatter Nina Misvær mener at det er en fordel om foreldre tidlig lærer seg å kjenne igjen hvordan deres barn reagerer på for lite søvn. – Man bør være der når «søvntoget» går. Mister man den muligheten girer barnet seg opp og kan enten bli grinete eller hyperaktive, sier hun.

– Dessuten er det slik at søvn avler søvn, legger hun til. – Jo mer barnet sover, desto bedre sover det. Barn som får være oppe lenge, har problemer med å sovne og sover urolig om natten. Man bør derfor ha faste sovetider slik at det ikke blir overtrett.

VIKTIG AT BARN FÅR NOK SØVN: - Jo mer barnet sover, desto bedre sover det, forteller helsesøster Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini, Cappelen Damm
VIKTIG AT BARN FÅR NOK SØVN: - Jo mer barnet sover, desto bedre sover det, forteller helsesøster Nina Misvær. Foto: Inger Marie Grini, Cappelen Damm Vis mer

I boken «Sove hele natten» tipser Misvær om at man kan føre en døgnlogg dersom man er usikker på om spebarnet sover nok. Her kan man notere ned måltider, gråt og søvn, og bruke denne informasjonen til å vurdere hvor mye søvn barnet trenger for å være opplagt og blid.

Viktig å forebygge

En av de viktigste tingene foreldre kan gjøre, er ifølge Misvær å lære seg hvordan de kan forebygge søvnproblemer.

Hun oppfordrer også foreldre som sliter med barnas søvn til å ta kontakt med helsestasjonen.

– Det viser seg at barn sover bedre om foreldrene får kunnskap om barns søvn, for eksempel hvor viktig det er at barn lærer å sovne av seg selv, sier hun.

LES OGSÅ: Slik hjelper du babyen din å sove - 10 råd

Gi barnet nok oppmerksomhet

Misvær minner om at tilstrekkelig søvn er like viktig for barnets helse og utvikling som sunn mat og kjærlighet.

Men hun mener at forutsigbarhet og faste rutiner ikke er nok for å skape god søvn.

– Som foreldre bør du ha fokus på å være tilstede for barnet ditt når du er der. Ta smartphone-fri på ettermiddagen gi barnet din fulle oppmerksomhet, sier hun.

– Jeg har stor tro på den gode gamle lesestunden før leggetid. Det å ha barnet på fanget og konsentrere seg om et felles fokus, og gradvis trappe ned. Det at man vet at man har vært sammen gjør leggingen lettere.

Barns gjennomsnittlige søvnbehov etter alder

1 uke:

16,5 timer (natt 8,5 timer, dag 8 timer)

1 måned: 

15,5 timer (natt 8,75 timer, dag 6,75 timer)

3 måneder: 

15 timer (natt 10 timer, dag 5 timer)

6 måneder: 

14 timer (natt 10 timer, dag 4 timer)

9 måneder: 

14 timer (natt 11,25 timer, dag 2,75 timer)

12 måneder: 

14 timer (natt 11,5 timer, dag 2,5 timer)

2 år: 

13 timer (natt 11,75 timer, dag 1,25 timer)

3 år: 

12 timer (natt 11 timer, dag 1 time)

4 år: 

11,5 timer (natt)

5 år: 

11 timer

6 år: 

10, 75 timer

7 år: 

10,5 timer

8 år: 

10,25 timer

9 år: 

10 timer

10 år: 

9,75 timer

11 år

9,5 timer

12 år: 

9,25 timer

13 år: 

9,25 timer

14 år: 

9 timer

15 år: 

8,75 timer

16 år: 

8,5 timer

17 år: 

8,25 timer

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer