Søvn: Barn 2-4 år

Hva gjør du når barnet tror det ligger et monster under senga?

MARERITT: Mange barn har mareritt, og da trenger de trøst. Hvis man ikke vil venne barnet til å sove i foreldresenga, kan man ha en ekstra madrass på soverommet til når den minste kommer inn.  Foto: NTB Scanpix
MARERITT: Mange barn har mareritt, og da trenger de trøst. Hvis man ikke vil venne barnet til å sove i foreldresenga, kan man ha en ekstra madrass på soverommet til når den minste kommer inn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når barnet er to år gammelt er de fleste i ferd med å flytte ut av sprinkelsengen sin og over i en vanlig barneseng. De aller fleste sover på eget rom. Mange foreldre vil i denne perioden, særlig når sprinkelsengen er historie, oppleve at barnet kommer inn på foreldrenes soverom om natta. Da bør man ha bestemt seg for  – og være enige – om barnet skal få lov å sove i foreldrenes seng. Når barnet er to år er det ingen fare forbundet med dette, men søvnen kan bli dårligere både for barn og voksne.

En toåring sover i gjennomsnitt 13 timer i døgnet, fortsatt med en lur på dagtid.

- Når barnet blir to-tre år sover de relativt lenge, og barnet trenger fortsatt en lur om ettermiddagen, sier professor Ståle Pallesen, som er søvnekspert ved Bergen Søvnsenter.

PROFESSOR: Ståle Pallesen er søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen. Han anbefaler ikke for å mye lys på soverommet om natta. Foto: PRIVAT
PROFESSOR: Ståle Pallesen er søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen. Han anbefaler ikke for å mye lys på soverommet om natta. Foto: PRIVAT Vis mer

Når skal barn slutte å sove på dagen?

Alle barn er forskjellige, og noen trenger mer søvn enn andre. Men når barnet er rundt tre år gammelt er det vanlig å slutte med soving på dagtid.

- Mange barn slutter å sove på dagen sommeren etter at de har fylt to år. Men den gylne regelen er at hvis sovinga på dagen går ut over leggingen om kvelden, da må man droppe det, sier helsesøster Nina Misvær.

Dette vil for noen barn bety at de sover bedre om natta, mens andre kan bli overtrøtte og få problemer med å sovne.

- Dette kan være vanskelig . Noen opplever for eksempel at barna sover på dagtid i barnehagen, men ikke hjemme. Men selv om ikke barna sover i barnehagen lenger, så anbefaler vi gjerne en rolig hvilestund, sier Nina Misvær.

LES OGSÅ: Søvnguiden: Baby 0-3 mnd.

Skjermfri om kvelden fremmer søvn

Og herjing om kvelden er strengt forbudt. TV og nettbrett eller mobil bør også legges vekk i god tid før sengetid.

- Før leggetid er det viktig å gjøre noe hyggelig sammen som ikke er skjermaktiviteter. Les en bok eller snakk sammen. Jeg har stor tro på samvær med barna. Lag heller en lettvint middag av og til, og sørg for å bruke tid sammen med barnet. Kos dere og gjør noe hyggelig sammen, råder Misvær.

ANBEFALER SOVERKORT: Helsesøster og forfatter Nina Misvær foreslår å lage et hyggelig belønningssystem når barna er flinke til å legge seg og sovne av seg selv. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm
ANBEFALER SOVERKORT: Helsesøster og forfatter Nina Misvær foreslår å lage et hyggelig belønningssystem når barna er flinke til å legge seg og sovne av seg selv. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm Vis mer

Mange barn vil ikke legge seg – eller våkner om natta og gråter, selv om de er over to år. Da er det viktig å identifisere hvorfor barnet gråter. Har de vondt? Er de sultne? Redde? Eller vil de bare ha oppmerksomhet?

- Når barnet blir stort nok til å stå oppreist i senga og har funnet ut at de ikke vil sove akkurat nå, så er det viktig å finne ut av årsaken. Det kan være at de rett og slett ikke er trøtte. Kanskje er de redde? Det er viktig å huske at barn har en annen fantasi enn oss – de kan for eksempel tro at det er en løve under sengen. Hvis barnet gråter og er redd kan du sitte inne hos dem til de sovner, men vær der for barnet, ikke med. Da er det viktig at du gjør noe for deg selv, lese en bok eller liknende. Du kan ikke få barnet til å sove, men du kan gi dem trygghet på at de ikke blir forlatt. Hvis barnet er rolig er det ikke noe problem å gå ut av rommet. Lag da en avtale om at du snart kommer tilbake, og øv på å være litt lenger for hver gang, søvnterapeut Caroline Lorentzen.

Når barnet er to-tre år kan ofte foreldrene gjennomskue hva som er tull eller trass, og hva som er ekte gråt. Da er det viktig at man prøver å overse det som er tull, ikke løpe inn på soverommet for hver minste lyd. Det gjør det enda vanskeligere for barnet å sovne av seg selv.

SØVNTERAPEUT: Caroline Lorentzen mener man ikke bør forlate et barn som gråter eller er redd, men heller være der for barnet. Foto: PRIVAT
SØVNTERAPEUT: Caroline Lorentzen mener man ikke bør forlate et barn som gråter eller er redd, men heller være der for barnet. Foto: PRIVAT Vis mer

LES OGSÅ: Når barnet våkner om natta

Mareritt

I to-tre års alderen kan barna begynne å få mareritt.

- Barn har ganske hyppig mareritt, og det kan bli en utfordring. Da anbefaler vi å trøste barna på sitt eget soverom, og forlate dem når de er blitt rolige. Noen barn har nattlige plager og frykt, og da må man gjøre noe med det. Et tiltak kan være å gi barna poeng hvis de klarer å sove hele natta, og så bytte inn disse poengene i noe hyggelig. Positive instruksjoner er viktig, sier Pallesen.

Hvis barnet er redd anbefaler han å snakke med dem.

- Forklar rare lyder. Ikke respondere for mye på barnets frykt, er Pallesens rås.

Mange barn er redde for mørket. Pallesen anbefaler likevel ikke for mye lys på om natta.

- Vi er ikke så veldig glad i altfor mye lys om natta, det undertrykker barnets egen melatoninproduksjon, og kan forstyrre døgnrytmen. Et lite nattlys er veldig greit, eller la barnet sove med døra på gløtt. Men ikke ha flombelysning på soverommet.

DAGSØVN: De fleste barn slutter å sove på dagen når de er rundt tre. Man bør slutte når man ser at dagsøvnen går ut over nattesøvnen. Foto: NTB Scanpix/Fernow
DAGSØVN: De fleste barn slutter å sove på dagen når de er rundt tre. Man bør slutte når man ser at dagsøvnen går ut over nattesøvnen. Foto: NTB Scanpix/Fernow Vis mer

Sovekort        

Nina Misvær foreslår at barna kan lage sitt eget sove- eller leggekort når de blir litt større.

- Da kan barnet tegne et fint kort som de tar med seg i senga. Så avtaler man at dette kortet kan byttes inn i noe annet en gang, for eksempel en kos, et glass vann eller en klem. Da opplever barnet å selv ha kontroll, sier Misvær.

Hun anbefaler også et slags belønningssystem der barnet for eksempel får et klistremerke hver gang det er flink å legge seg eller klarer å sove hele natten, og så kan disse byttes ut i en hyggelig aktivitet. Det er veldig viktig å oppmuntre til god søvn. 

- Ikke si til barnet at “hvis du er snill skal du få være litt lenger oppe”. Ikke gjør det å være våken til en belønning, sier Misvær.

På samme måte bør sengen aldri brukes som straff. Ikke si: «Hvis du er grei, skal du få være lenge oppe. Men hvis det er noe tull, så er det rett i seng.»

Det er også viktig å legge til rette for at soverommet er et hyggelig sted med minst mulig forstyrrelser. Hold gjerne temperaturen mellom 16 og 18 grader, la gjerne barna sove med vinduet på gløtt, og ikke fyll senga med leker eller kosedyr, en bamse er nok. Senga skal brukes til soving.

Når barnet kommer inn til foreldrene

Men hva gjør man når barnet kommer inn på foreldrenes soverom til stadighet?

Først bør man prøve å lede barnet tilbake på sitt eget rom, og forklare at de må sove der inne. Så går man ut. Da er det viktig å være bestemt, uten å være sint.

- Vær konsekvent. Kommer barnet inn på foreldrenes rom, så følger dere konsekvent barnet inn til seg selv igjen. Men ikke vær altfor rigid – det er lov med litt kos, sier Pallesen.

Hvis dette ikke fungerer, så anbefaler Nina Misvær den såkalte madrassmetoden. Det handler om å motivere barnet til å endre adferd.

- Mange barn er nattevandrere i denne alderen, og kommer seg selv ut av senga. Kanskje drømmer de, eller sparker av seg dyna, og kommer inn til foreldrene. Hvis barnet er redd kan du prøve madrassmetoden – la barna ligge på en madrass på gulvet ved siden av foreldrenes seng. Be dem gjerne ta med sin egen dyne og pute, sier Misvær.

Dette er for å unngå at det blir en vane – eller uvane – å krype opp i foreldrenes seng. Barnet kan også få en belønning for et visst antall netter på madrassen.

- Etter noen dager eller uker blir det erfaringsmessig stadig færre netter på madrassen, for eksempel bare ved mareritt, sier Misvær.

LES OGSÅ: Nattskrekk rammer 2-3 prosent av barna

Hva er søvnproblemer?

Man snakker ikke om søvnproblemer hos barn før de er nærmere ett år. Men hvis barna mellonm to og fire år har stor eproblemer med å sovne, eller våkner veldig ofte om natten, så kan barnet ha søvnproblemer. Da bør man søke hjelp. 

Men hvordan definere søvnproblemer? Det er vanskelig å svare konkret på, da alle barn er forskjellige. Hvis man lurer på om noe er normalt eller ikke kan man kontakte helsestasjonen.

- Hvis innsovningen tar mer enn tjue minutter når barnet er to år eller mer, så kan det være et problem.  Hvis dette skjer fem til sju netter på rad, så ser man på det som et reelt problem. da anbefaler vi å oppsøke helsestasjonen. Hvis barnet voksner mer enn to ganger hver natt når de er over to år gamle, kan dette være et problem, sier Ståle Pallesen.

Søvnproblemer går ikke bare ut over barnet, som lett kan bli sliten og sur av for lite søvn. Det samme gjelder foreldrene.

LES OGSÅ: Ti søvninge råd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer