Søvnskolen: 3-6 måneder

Nå er det på tide å begynne å tenke på enkle rutiner.

SOV GODT: Når babyen er tre måneder kan man forsiktig begynne å innføre gode soverutiner som å roe ned før legging, bade, ta på pysj og ha det mørkt på soverommet. Barnet bør fortsatt ligge i egen seng. Foto: NTB Scanpix
SOV GODT: Når babyen er tre måneder kan man forsiktig begynne å innføre gode soverutiner som å roe ned før legging, bade, ta på pysj og ha det mørkt på soverommet. Barnet bør fortsatt ligge i egen seng. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens en nyfødt baby stort sett sover når og hvor hun vil – og så mye som opp mot tjue timer i døgnet, bør man begynne å tenke på å innføre noen enkle soverutiner allerede ved tre måneders alder. Men ikke overdriv.

Din baby trenger 15 timers søvn i døgnet

Et barn på tre måneder trenger fortsatt 15 timer søvn i døgnet. De trenger også flere søvnperioder på dagen – tre til fire ganger.

PROFESSOR: Ståle Pallesen er professor og søvnekspert, og sier man ikke kan forvente at barnet sover mer enn seks timer i strekk før det er et halvt år. Foto: UiB
PROFESSOR: Ståle Pallesen er professor og søvnekspert, og sier man ikke kan forvente at barnet sover mer enn seks timer i strekk før det er et halvt år. Foto: UiB Vis mer

- Når barna blir tre måneder ser vi gjerne litt lengre søvnperioder om natten.  Da kan vi forvente at barna kanskje sover 5-6 timer i strekk, men vi kan ikke forvente mer enn det, sier Ståle Pallesen, som er søvnekspert ved Bergen søvnsenter og professor ved Universitetet i Bergen.

Når babyen begynner å bli tre-fire måneder gammel begynner den å bli bevisst på søvn – både hvor den sover, hvor foreldrene er, og hva som skal til for å falle i søvn, for eksempel lys eller mørke. Da bør man begynne å innføre noen rutiner, som vil hjelpe barnet til å forstå at natt er sovetid.

Sover maks seks timer

De aller fleste barn vil fortsatt trenge mat om natten i denne perioden. Dermed er det ikke sannsynlig at de sover sammenhengende mer enn maks seks timer. Her hender det foreldre kan ha urealistiske forventninger.

- Det er først i barnets andre halvår vi kan forvente at barnet sover hele natten. Og hva er hele natten? Det er ikke tolv timer, men gjerne fem-seks timer i strekk, sier helsesøster Nina Misvær, som er førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og blant annet har skrevet boka “Sove hele natten”.

Hun er opptatt av at nybakte foreldre trenger informasjon om barns søvnvaner – selv om det er forskjell fra barn til barn.

Mange foreldre er svært slitne i småbarnsperioden, og får ofte for lite søvn. Misvær oppfordrer derfor foreldrene til å sove når barnet sover – hvis det går. For eksempel å ta en ettermiddagslur.

Søvnterapeut Caroline Lorentzen er opptatt av samspillet mellom voksne og barn, og anbefaler at begge foreldrene - hvis man er to - deler på ansvaret for babyen.

- Hvis begge skal få hvile hjelper det å ha en klar fordeling: Si at far har ansvaret fra klokka da til da, og da overtar mor. Det gjør det lettere for den andre forelderen å slappe av. Det er viktig at foreldrene samarbeider om dette, sier hun.

For aleneforeldre kan det være ekstra viktig å prøve å sove mens barnet sover.

Sover barnet ditt for lite? Sjekk her

Rutiner for at barnet skal få sove

Det er fortsatt vanskelig å innføre regelmessige sovetider før barnet er et halvt år. Men når barnet er fylt tre måneder bør man altså begynne å tenke på rutinene.

- Nå er det på tide å bli litt mer bevisst på søvnrutiner. Og man bør begynne å innarbeide gode vaner, sier Nina Misvær, som har et nøkkelbudskap når det gjelder barnas søvn:

- Lær barna å sovne selv. Det er veldig viktig for framtidig søvn, og dette må læres i løpet av barnets første leveår. Det betyr at du ikke bør amme, rugge eller bysse barnet i søvn – de må lære å sovne av seg selv når de er trøtte, sier Misvær.

HELSESØSTER: Nina Misvær er forfatter, helsesøster og lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og er opptatt av at barn skal lære å sovne selv. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm
HELSESØSTER: Nina Misvær er forfatter, helsesøster og lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og er opptatt av at barn skal lære å sovne selv. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm Vis mer

Hvis man lar barnet sovne ved puppen, eller rugger eller vugger dem i søvn, kan man fort gjøre både barnet og seg selv en bjørnetjeneste – fordi barnet da instinktivt lærer at de trenger en voksen der for å sove. Da kan det bli en tøff avvenning når barnet er større. Eller – noe mange mødre opplever: Hvis barnet blir avhengig av å sovne ved puppen, så blir det vanskelig for mor å komme seg ut.

Misvær mener det ikke trenger å være så vanskelig som mange tror å lære barna og sovne selv.

-Se hva som skjer når barnet begynner i barnehagen – de sovner jo der også, uten at de ansatte står og rugger på vogna, sier Misvær.

Ståle Pallesen mener også det er viktig at barn lærer å sovne av seg selv. Og at de sovner på soverommet om natta.

- Her er det bedre å forebygge enn å måtte lære barna dette når de blir større. For å lære barna å sovne på egenhånd skal du legge dem når de er søvnige, og gå ut av soverommet før de sovner inn. Hvis du bysser barnet i søvn eller sitter der til det sovner, så vil det ikke klare å sovne på egen hånd igjen neste gang de våkner, sier Pallesen.

Og da risikerer du mer nattevåk enn det som kanskje er nødvendig.

Men er det så farlig å la barnet sovne ved puppen? Nei, mener Caroline Lorentzen, som mener det bør være opp til mor.

- Ammingen gjør at mor utløser hormoner som får henne til å slappe av. Hvis mor stresser med at barnet ikke skal sovne ved brystet, eller prøver å legge barnet ned og det våkner, får hun ikke dratt nytte av denne naturlige hvilehjelpen. Så hvis det fungerer for mor å la barnet sovne ved brystet, så gjør det. Det er mange måter å gjøre dette på.  Babyen kan lære å sovne selv etter et par måneder, men trenger ikke gjøre det før det har gått rundt seks måneder, sier Lorentzen.

TERAPEUT: Caroline Lorentzen er homeopta og søvnterapeut, og er motstander av å forlate et gråtende barn. Foto: sovehjelp.no
TERAPEUT: Caroline Lorentzen er homeopta og søvnterapeut, og er motstander av å forlate et gråtende barn. Foto: sovehjelp.no Vis mer

Gråtekur eller ikke?

Et av de kanskje største diskusjonene når det gjelder barn og søvn er spørsmålet om “gråtekur” eller ikke. Altså hvor mye gråt skal man tåle når barnet skal lære å sovne av seg selv? Her finnes flere skoler, alt fra å la barna gråte til de slutter, eller å bruke klokka til hjelp.

- Vi anbefaler ikke at man totalt ignorerer et barns gråt hele natten. Men litt gråt bør man tåle. Da kan man la det gå litt id før du går inn første gangen, deretter kan du øke tiden gradvis, sier Ståle Pallesen.

Men han understreker også at man må se an barnets gråt.

- Hvis et barn gråter om natta, og gråten er intens, så skjønner vi at barnet har det vanskelig. Da må man se til barnet med en gang. Men hvis det er snakk om litt småsutring, så trenger man ikke gå inn med en gang. Da er det ikke lurt å gi barnet en overveldende respons, sier Pallesen.

Nina Misvær liker å kalle det "trøstemetoden" i stedet for gråtemetoden.

- Det er ingen som legger barnet om kvelden, lukker døra og sier “ser deg i morgen”. Men søvn er et behov som skal dekkes, og det er ingenting som tilsier at et barn er redd eller føler seg ensom om natta. Noen ganger er det bare kjedelig å legge seg, sier Misvær, som da anbefaler at man går inn til barnet med jevne mellomrom hvis de gråter. Eller setter seg i en stol på rommet og leser en stund. Men ikke tar dem opp av senga.

- Vi anbefaler ikke å ta barnet opp av senga. Trøst dem heller i sin egen seng, sier Pallesen.

Caroline Lorentzen er en av dem som er sterk motstander av å la barnet ligge alene å gråte.

- Jeg er sterk motstander av å forlate et gråtende barn – rett og slett fordi det strider mot mitt menneskesyn. Fram til barna ett år gamle har de ingen tidsforståelse, og når de voksne går ut av rommet føler de seg forlatt, sier Lorentzen, som anbefaler foreldrene å sitte sammen med barnet til det roer seg ned.

Gråtekur eller ikke

EGEN SENG: Babyer bør sove i egen seng, og lære seg å sovne uten hjelp, råder ekspertene. Foto: NTB Scanpix/ Lars Wallin
EGEN SENG: Babyer bør sove i egen seng, og lære seg å sovne uten hjelp, råder ekspertene. Foto: NTB Scanpix/ Lars Wallin Vis mer

Bruk lys og luft

Når barnet er tre måneder er de ofte mer ute. Mange har for eksempel en fast trilletur på formiddagen, og de fleste barn liker å sove i vogna.

- Når barnet blir tre måneder styrkes døgnrytmen, og det blir større forskjell på dag og natt. Da er det  veldig fint å kjøre barnet ute i vogn – det styrker døgnrytmen, sier Pallesen.

Et lite, men viktig apropos: Husk at det kan være farlig å dekke til hele barnevognåpninga med et teppe, tett regntrekk eller lignende – dette gjør at barnet ikke får luft, og kan i verste fall være dødelig. Bruk i så fall et myggnett for å gjøre det litt mørkere for barnet.

Ved tre måneders alder begynner babyens hjerne å produsere melatonin om kvelden og natten, og dette er med på å regulere søvnrytmen. For å hjelpe denne utviklingen er det lurt å ta lyset til hjelp: Ha det mørkt på soverommet om natta, og bruk lyset om morgenen – trekk for gardinene og slipp lyset inn når barnet skal stå opp. Eller, som Pallesen råder: Pass på at babyen får både lys og frisk luft om dagen.

Lystrikset gir barnet god søvn  

 

Gode rutiner

Når barnet er tre måneder kan man også begynne å innføre enkle kveldsrutiner:

- Det er lurt å begynne med gode vaner nå, og begynn gjerne en nedtrapping om kvelden fram mot leggetid. Ta på barnet en pysj om kvelden, kanskje ta et bad, og syng den samme sangen  ved leggetid, sier Nina Misvær.

Hun anbefaler alle foreldre å ta kontakt med helsestasjonen hvis de har spørsmål om barn og søvn.

- Ikke nøl med å snakke med din helsesøster om dette, hun kan gi deg råd tilpasset deg og din familie, sier Misvær.

De aller fleste barn trenger fortsatt mat om natta fram til de er cirka seks måneder. Da bør de få maten på soverommet. Og hvis det blir gråting bør man i alle fall tenke seg godt om før man tar barnet opp av senga, er ekspertenes råd.

10 råd for god babysøvn 

Sov i senga - ikke kos

Mange foreldre drømmer om og venter på den dagen da barnet sover hele natta uten å våkne, men det skjer sannsynligvis ikke før tidligst ved seks måneders alder. De fleste babyer mellom tre og seks måneder våkner fortsatt om natta for et – eller flere – måltider. Da er det mat som gjelder, ikke kos og pludring – dette kan bør og gjøres når barna mer våkne. I perioden fra tre til seks måneder er det lurt å lære barnet at soverommet er et sted for søvn, ikke for lek. Derfor anbefales det heller ikke å ha leker eller mange kosedyr i senga – det holder med ett.

Gode søvnvaner for barn mellom 3 og 6 måneder:

  • Ikke kutt ut dagsøvn i håp om lengre nattesøvn
  • Sørg for regelmessige sovetider på dagen
  • Gjennomfør en nedtrapping av aktiviteter (rolig før sengetid)
  • Gjenta det samme faste ritualet hver kveld før barnet blir lagt
  • Tilstreb en fast leggetid (og stå opp på omtrent samme tid)
  • Prøv å unngå å ta barnet opp når det først er lagt om kvelden

Kilde: apotekerforeningen.no

Oversikt over barns søvnbehov:

Inkludert søvn på dagtid.

1 uke:16 timer 30 minutter
3 mnd15 timer
6 mnd14 timer og 30 minutter
1 år13 timer og 45 minutter
2 år13 timer
3 år12 timer
4 år11 timer og 30 minutter
5 år11 timer

Kilde: Nina Misvær/Håndbok for helsestasjoner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer