Søvnskolen: Baby 0-3 måneder

De tre første månedene bør det nyfødte barnet få styre sin egen søvn.

STYRER SØVNEN SELV: Et spedbarn sover opp til 20 timer i døgnet, og må få styre søvnen selv. Men alle babyer skal legges på ryggen.

NB! MODELLKLARERT Foto: NTB Scanpix
STYRER SØVNEN SELV: Et spedbarn sover opp til 20 timer i døgnet, og må få styre søvnen selv. Men alle babyer skal legges på ryggen. NB! MODELLKLARERT Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En nyfødt baby er født uten døgnrytme, og sover gjerne opp mot 20 timer i døgnet. De regulerer som regel sin egen søvn, og det er for tidlig å begynne å tenke på faste leggerutiner.

- Når barnet er nyfødt går man ikke inn og overstyrer barnets søvn – da er det det barnet som styrer den voksnes adferd. Da er det viktig at man responderer på barnas behov, sier Ståle Pallesen, som er søvnekspert ved Bergen søvnsenter og professor ved Universitetet i Bergen.

  • Søvn hos baby 3, 4, 5 og 6 mnd
  • Søvn hos baby 6, 7, 8, 9, 10, 11 og 12 mnd
  • Søvn hos barn 1 - 2 år

Skal du vekke din baby når han sover?

Noen spedbarn sover best og mest om dagen, andre sover mest om natta, men de fleste er gjerne mer våkne om kvelden og om natta. Alt er like normalt. Det er en gyllen regel at man aldri skal vekke en baby for å gi den mat. Men hvis man opplever at den nyfødte har en veldig omvendt døgnrytme, det vil si sover mer og i lengre økter om dagen enn om natta, så kan det være lurt å vekke barnet etter tre timer søvn på dagen for å amme eller gi flaske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer