Søvnskolen: Baby 0-3 måneder

De tre første månedene bør det nyfødte barnet få styre sin egen søvn.

STYRER SØVNEN SELV: Et spedbarn sover opp til 20 timer i døgnet, og må få styre søvnen selv. Men alle babyer skal legges på ryggen.

NB! MODELLKLARERT Foto: NTB Scanpix
STYRER SØVNEN SELV: Et spedbarn sover opp til 20 timer i døgnet, og må få styre søvnen selv. Men alle babyer skal legges på ryggen. NB! MODELLKLARERT Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En nyfødt baby er født uten døgnrytme, og sover gjerne opp mot 20 timer i døgnet. De regulerer som regel sin egen søvn, og det er for tidlig å begynne å tenke på faste leggerutiner.

- Når barnet er nyfødt går man ikke inn og overstyrer barnets søvn – da er det det barnet som styrer den voksnes adferd. Da er det viktig at man responderer på barnas behov, sier Ståle Pallesen, som er søvnekspert ved Bergen søvnsenter og professor ved Universitetet i Bergen.

PROFESSOR: Ståle Pallesen er professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen.  Foto: UiB
PROFESSOR: Ståle Pallesen er professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen. Foto: UiB Vis mer

Skal du vekke din baby når han sover?

Noen spedbarn sover best og mest om dagen, andre sover mest om natta, men de fleste er gjerne mer våkne om kvelden og om natta. Alt er like normalt. Det er en gyllen regel at man aldri skal vekke en baby for å gi den mat. Men hvis man opplever at den nyfødte har en veldig omvendt døgnrytme, det vil si sover mer og i lengre økter om dagen enn om natta, så kan det være lurt å vekke barnet etter tre timer søvn på dagen for å amme eller gi flaske.

- Man kan vekke et spedbarn hvis man opplever at de snur døgnet totalt. I så fall kan du vekke dem etter rundt tre timer, stelle dem slik at de våkner gradvis, deretter gi dem mat, råder helsesøster Nina Misvær, som er førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og blant annet har skrevet boka “Sove hele natten”.

Gråtekur eller ikke? De fleste velger IKKE. Heldigvis...

Din babys døgnrytme

Et barn begynner å få en viss døgnrytme ved seks ukers alder. Pallesen anbefaler å bruke lyset som en tilvenning for barnet.

- Prøv gjerne å trekke gardinene til side om dagen, og ha det mørkt og stille om natten. Det er lurt å allerede nå begynne med en rolig tilnærming til natten, sier Pallesen.

De aller fleste babyer sover på foreldrenes soverom de første månedene, og dette anbefales også for lettere å følge med på babyen – og våkne hvis de gråter eller noe er galt.

Trikset som gir din baby god døgnrytme

Oversikt over barns søvnbehov:

1 uke:16 timer 30 minutter
3 mnd15 timer
6 mnd14 timer og 30 minutter
1 år13 timer og 45 minutter
2 år13 timer
3 år12 timer
4 år11 timer og 30 minutter
5 år11 timer

Kilde: Nina Misvær/Håndbok for helsestasjoner

 

Ikke søvnproblemer, men uro eller kolikk

Det er viktig å huske at gråt ikke er unormalt, og mange spedbarn vokner og gråter om natta – ofte fordi de er sultne. Minst et av fire spedbarn gråter i forbindelse med søvn, og helsesøster Nina Misvær understreker at litt gråt som regel er normalt.

- Vi snakker ikke om søvnproblemer i barnets aller første måneder. Da er det gjerne uro og kolikk hvis ikke barnet klarer å sove, understreker Misvær.

Hun peker på at det viktigste for mange nybakte foreldre er kunnskap om barns søvn.

- Forskning viser at å tidlig lære foreldrene om barns søvnmønster og avlive en del myter, bidrar til å forebygge søvnproblemer, sier Misvær.

LES OGSÅ: Å riste et spedbarn kan ha dødelig utgang

HELSESØSTER: Nina Misvær er helsesøster og forfatter, og har skrevet flere bøker om barn og barns søvn.  Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm
HELSESØSTER: Nina Misvær er helsesøster og forfatter, og har skrevet flere bøker om barn og barns søvn. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm Vis mer

Samsoving eller ikke?

Samsoving har vært et hett tema når det gjelder forksning på søvn og krybbedød. Spørsmålet er om barna bør sove i samme seng som foreldrene - eller ikke? Og i så fall når? Både Ståle Pallesen og Nina Misvær anbefaler at barnet sover i sin egen seng - gjerne tett inn til foreldrenes.

- Husk at en voksenseng ikke er skapt for et spedbarn, og sengen i seg selv kan faktisk være farlig. En baby bør ha sin egen seng, sier Pallesen.

I dag finnes det også barnesenger som kobles sammen med foreldrenes seng, slik at babyen lett kan “tas over” i den store senga under amming – og lett legges tilbake igjen. Slik kan også foreldrene slippe å stå opp om natta.

- Dette kan være en god løsning, sier Misvær.

LES OGSÅ: Samsoving – farlig eller ikke? 

Helsedirektoratet: - Ikke sov i samme seng som barnet

Helsedirektoratets generelle råd er at man ikke bør sove i samme seng som barnet. Det samme rådet gir professor Torleif Ole Rognum ved Rettsmedisinsk Institutt. Han har forsket på krybbedød, og anbefaler at barnet ligger i en liten seng ved siden av foreldrenes seng.

- En metastudie (Carpenter et al) viser at det er en selvstendig økt risiko for krybbedød for spedbarn under 18 uker. Samsoving med foreldre som røyker har økt risiko for krybbedød, i tillegg til samsoving på en sofa og samsoving når foreldre er alkoholpåvirket eller svært trett, har han uttalt.

- Dette med samsoving er et vanskelig tema. Faren for krybbedød er størst de første to månedene i barnets liv. Jeg anbefaler foreldre som gjerne vil praktisere samsoving om å ta det opp med helsesøster og be om råd. Og hvis man skal praktisere samsoving, bør barnet ha egen dyne, sier Misvær.

Landsforeningen uventet barnedød (LUB) fraråder ikke samsoving på generelt grunnlag, men mener samsoving kan være trygt for barnet dersom man følger gjeldende råd:

  • At mor/far er ikke røyker eller snuser
  • At mor/far ikke er påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter.
  • At foreldresengen er bred og har en fast madrass
  • Barnet må ha egen liten og lett barnedyne (unngå pute mm)
  • Sørg for at barnet ikke kan trille ut eller falle ned i en sprekk

 

LES OGSÅ: 10 råd for god babysøvn

Barnet skal legges på ryggen

LUB fraråder også på det sterkeste å la de minste barna sove på magen. Dette er de aller fleste eksperter enig i, og det har vært forsket på sammenhengen mellom mageleie og krybbedød i flere år og i mange land. Dette har sannsynligvis vært med på å minske antallet krybbedød dramatisk. Mens 145 norske barn døde i krybbedød i 1989, viser tall fra LUB at bare 13 barn døde i 2014.

- Selv om det er et lavt tall, så er det fortsatt tragisk for dem det gjelder, understreker Nina Misvær.

Derfor bør man tenke seg nøye om før man for eksempel lar barnet sove i senga med foreldrene. Dette kan i tillegg medføre fare for overoppheting. Forskning på mer enn 50.000 norske spedbarn viste at de som delte seng med foreldrene også hadde større risiko for å våkne om natten senere.

Kilde: "Trajectories and Predictors of Nocturnal Awakenings and Sleep Duration in Infants"

Les også: Sove på magen medfører økt risiko for krybbedød 

Sju forhåndsregler for å unngå krybbedød:

1. La barnet sove på ryggen.

2. Unngå røyking rundt barnet ditt.

3. Ikke sov i samme seng som barnet.

4. La barnets seng stå på foreldrenes rom det første halvåret.

5. Sørg for at barnet ikke blir for varmt.

6. Amme barnet om mulig. Det stimulerer immunforsvaret.

7. Hold myke gjenstander, som puter og kosedyr, ute av barnets seng.

Kilde: Helsedirektoratet

Soverommet og påkledning

Et nyfødt barn har som sagt sin egen døgnrytme og sitt eget sovemønster. Derfor er det heller ikke så viktig hva barnet har på seg om natta – bare det ikke er for mye. Anbefalt temperatur på soverommet er gjerne 16-18 grader, men unngå at barnet ligger rett ved et åpent vindu hvis det er kjølig ute.

- Så små barn har vel gjerne på seg det samme om natta som om dagen, men man kan godt ha på en pysj. Det kan også være lurt å venne dem til å sove mørkt om natten, men ellers anbefaler vi minst mulig nattstell de første månedene. Men innfør gjerne tidlig en fast nattasang eller ha en spilledåse over sengen, sier Misvær.

Barna kan godt sove kun i bleie når det er varmt, men hvis de sparker av seg dyna bør de ha mer klær på. Babyer skal ikke sove med lue inne. 

- Husk at små barn er sensitive for svingninger, og blir fortere påvirket av omgivelsenes temperatur enn vi voksne, sier Pallesen, som anbefaler at man kler barnet etter temperaturen i rommet.

LES OGSÅ:

IKKE DEKK TIL ÅPNINGA: Mange foreldre dekker barnevognåpningen med et teppe, men det kan være farlig. Myggnett er greit fordi det slipper gjennom luft. Foto: NTB Scanpix
IKKE DEKK TIL ÅPNINGA: Mange foreldre dekker barnevognåpningen med et teppe, men det kan være farlig. Myggnett er greit fordi det slipper gjennom luft. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke dekk til barnevognåpninga

Mange barn sover bedre ute i barnevogna enn inne i senga – i alle fall på dagtid. Men da er det en ting man må huske på: I dag ser vi veldig ofte norske foreldre dekke åpningen i barnevogna med et teppe, pledd, helseteppe eller liknende, som oftest når barnet skal sove. Dette frarådes. Ikke bare fordi barnet kan bli overopphetet, men det aller farligste er mangelen på luft. Tepper – også helsetepper med hull, stenger nemlig den friske lufta ute. Det samme gjelder tette regntrekk.

ABSOLUTT IKKE GREIT: Teppe over vogna kan være farlig for din baby. Foto: Mammanett
ABSOLUTT IKKE GREIT: Teppe over vogna kan være farlig for din baby. Foto: Mammanett Vis mer

Ved å dekke helt til vognåpningen, blir det svært tett på grunn av økt mengde av CO₂, det vil si at den samme luften sirkulerer rundt inne i vogna fordi den gamle luften ikke slipper ut, dermed kommer ikke ny luft inn. Det å puste inn for store mengder av CO₂ kan gi opphopning av gassen i blodet, en tilstand kalt hyperkapni eller CO₂ narkose. Dette kan føre til at blodets surhetsgrad (pH) synker, noe som igjen kan føre til redusert bevissthet, hjerterytmeforstyrrelser og død.

Kilde: Landsforeningen for uventet barnedød (LUB)

De fleste moderne barnevogner har i dag solskjerming. Og hvis man absolutt vil gjøre det mørkere for et barn som skal sove, så kan man dekke over en liten del av åpninga – ikke hele.

LES OGSÅ: Faren nektet å fjerne babyteppet fra vogna, da gikk Marie til aksjon

Alle barn gråter

De første tre månedene i et barns liv er altså det meste normalt når det gjelder søvn – hvis barnet er friskt. Hvis man har mistanke om at noe feiler barnet bør man kontakte lege.

Hvis et spedbarn bare gråter og gråter kan det være et tegn på at noe er galt.

SØVNTERAPEUT: Caroline Lorentzen mener man godt kan amme barnet i søvn hvis man vil. Foto: sovehjelp.no
SØVNTERAPEUT: Caroline Lorentzen mener man godt kan amme barnet i søvn hvis man vil. Foto: sovehjelp.no Vis mer

- Hvis et spedbarn bare gråter er det ofte et tegn på at noe er galt, og da bør du finne ut om det feiler dem noe. Da er det ofte et fysisk problem, sier terapeut Caroline Lorentzen, som driver sovehjelp.no.

Når barnet er mellom null og tre måneder er det viktig at man responderer på gråt, og ikke innfører eventuelle gråtekurer når barna er så små. Dette blir først aktuelt når barnet er cirka et halvt år gammelt.

En baby kan godt sove ute, men man anbefaler ikke dette hvis det er kaldt. Ved mer enn ti minus bør man være forsiktig med å ta et nyfødt barn ut. Pulk er dessuten ikke egnet for de aller minste barna.

LES OGSÅ: Syv rare fakta om din baby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer