Søvnskolen: Barn 1-2 år

Nå er det mye som skjer i barnets liv, og barnehagestart kan påvirke søvnen både positivt og negativt.

MYE NYTT: Når barnet begynner i barnehagen kan det påvirke søvnen - på godt og vondt.  Foto: NTB Scanpix/Sami Sarkis
MYE NYTT: Når barnet begynner i barnehagen kan det påvirke søvnen - på godt og vondt. Foto: NTB Scanpix/Sami Sarkis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye skjer når barnet er rundt ett år. Mange begynner å gå – og mellom ett og to år begynner barnet å utvikle sitt eget språk. Dette betyr at det blir lettere å snakke til dem – men det betyr ikke nødvendigvis at de gjør som du sier.

- Barnet forstår ikke så mye når det er mellom ett og to år, men nå er det viktig med gode rutiner. Det bør være de samme hendelsene som går igjen forut for søvnene, slik at barnet assosierer faste ting med at nå er det leggetid. Det er viktig å ha en rolig periode før leggetid, det vil gjerne barnet til å finne en riktig rytme, sier professor og søvnekspert Ståle Pallesen ved Bergen Søvnsenter.

Det anbefales ikke å herje eller leke for å slite ut barnet før sengetid – det vil virke mot sin hensikt.

- Gode nedtrappingsrutiner er viktig, og forsøk å gjøre leggingen til noe hyggelig, råder helsesøster og førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus Nina Misvær.

FORFATTER: Helsesøster og førstelektor ved Høgskolen i Oslo, Nina Misvær, har jobbet med barn og søvn i 30 år. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm
FORFATTER: Helsesøster og førstelektor ved Høgskolen i Oslo, Nina Misvær, har jobbet med barn og søvn i 30 år. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm Vis mer

Barnehagestart og søvn

De aller fleste norske barn begynner i barnehagen når de er rundt et år gamle. Det er ofte en stor omveltning for barna.

- Barnehagestart kan slå begge veier. Noen sover bedre, andre barn kan få problemer med å sove når de begynner i barnehagen, sier søvnterapeut Caroline Lorentzen.

Ofte blir barna slitne av å være i barnehagen, og dette kan gjøre at de sover bedre om natta. Men mye nytt kan også føre til usikkerhet, og dette kan igjen gå ut over nattesøvnen. Her er barn forskjellige.

- Å begynne i barnehagen er en overgang, og det kan gi barna en emosjonell reaksjon, sier Pallesen.

Han råder alle foreldre til å sørge for at barnet får luft og dagslys på dagtid – gjerne sove ute i vogna dersom det er mulig – også i barnehagen.

Sover barnet ditt for lite? Sjekk her

TRENGER FORTSATT DAGSØVN: barnet trenger fortsatt en lur eller to på dagtid. Foto: NTB Scanpix
TRENGER FORTSATT DAGSØVN: barnet trenger fortsatt en lur eller to på dagtid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sover fortsatt to ganger om dagen

Barnet sover fortsatt to ganger på dagtid når det er rundt ett år – en gang på formiddagen, en gang på ettermiddagen. En undersøkelse fra 2005 viste at dagsøvnen hos en ettåring var i gjennomsnitt 2,5 timer. Når barnet begynner å nærme seg to år bør man passe på at den siste blunden ikke kommer for tett opp mot leggetid.

- Vi anbefaler at alle barn får en høneblund i barnehagen fram til de er minst halvannet år gamle. De kan gjerne sove ute – eller inne med gardinene trukket fra slik at det er lyst i rommet. Barna kan godt sove i dagslys, dette vil styrke døgnrytmen deres, sier Pallesen.

Søvntabben som gir barnet dårligere søvn

PROFESSOR: Ståle Pallesen er professor og ekspert ved Bergen Søvnsenter. Foto: PRIVAT
PROFESSOR: Ståle Pallesen er professor og ekspert ved Bergen Søvnsenter. Foto: PRIVAT Vis mer

Be om hjelp ved søvnproblemer

Man snakker ikke om søvnproblemer før barnet er minst et halvt år. De fleste barn sover hele natta når de blir over ett år, men noen barn får søvnproblemer.

- Å definere søvnproblemer er ikke så lett, fordi veldig mye er helt normalt. De fleste barn våkner av og til om natta. Men hvis et barn mellom ett og to år våkner mer enn tre ganger i løpet av en natt i lange perioder, så kan det være et problem, sier Nina Misvær.

Hun oppsøker foreldre som er usikre på søvnvaner eller trenger hjelp til å oppsøke helsesøster eller helsestasjon.

- Der finnes mye kompetanse helt gratis, sier Misvær.

Det anslås at så mye som 30 % av ettåringene har problematiske nattoppvåkninger. Omtrent 50 % har vanskeligheter med å sovne eller legges ved 12 måneders alder.

Mange barn våkner fortsatt om natta når de er ett til to år, selv om de fleste nå er ferdig med nattmat. Her gjelder samme råd som for babyer over et halvt år: Ikke ta barnet opp av senga, men trøst dem i senga. Man kan også benytte samme metoden som for mindre barn, vente litt lenger hver gang med å gå inn til barnet når det gråter. Prinsippet med dette er at hvis barnet våkner og ingenting skjer, så vil det etter hvert slutte å våkne.

LES OGSÅ: 16 grunner til at babyen gråter

Gråt = kos

Når barnet er mellom ett og to år kan de skjønne at det å gråte når de våkner om natten fører til kos, og på den måten utvikles en ond sirkel. er det ekstra viktig at foreldrene ikke løper inn ved hver minste lyd – da vil det fort bli mye gråt og roping.

- Hvis barnet begynner å rope om natten er det normalt å respondere dersom barnet indikerer at er det er redd eller har smerter. Men en del barn kan begynne å rope for å få kontakt, eller fordi de kjeder seg, eller ikke vil ligge på rommet sitt. Da må man ikke respondere for overveldende, råder Pallesen.

Da gjør man seg selv en bjørnetjeneste. Og noen ganger kan det være nødvendig å la barnet ligge å gråte litt.

- Da er det lurt å vente lenger og lenger med å gå inn til barnet. Men ikke ignorer barnet hvis det er redd, sier Pallesen.

Nina Misvær understreker at alle barn er forskjellige. Og noen synes rett og slett det er kjedelig å sove – særlig når de blir over ett år.

- Det er kjedelig å legge seg. Men søvn er et behov som skal dekkes. Å sørge for at barnet for nok søvn er like viktig som å sørge for at barnet får nok kjærlighet, sier Misvær.

LES OGSÅ: Derfor har mange barn urolig søvn

TERAPEUT: Søvnterapeut Caroline Lorentzen møter  ofte foreldre som sliter med barnas søvn. Foto: PRIVAT
TERAPEUT: Søvnterapeut Caroline Lorentzen møter ofte foreldre som sliter med barnas søvn. Foto: PRIVAT Vis mer

Eget rom 

De fleste barn flytter inn på eget rom når de er rundt ett år gamle. Så lenge de ikke klarer å klatre ut av senga bør de ligge i sprinkelseng – husk å senke madrassen i takt med at barnet vokser. Så fort de klarer å klatre ut av sprinkelsenga bør de flytte over i vanlig seng. Og da oppstår gjerne en ny utfordring: Barna kommer inn og vil ligge i foreldrenes seng. Dette kan dere lese mer om i søvnguiden for barn fra to til fire år, da nattevandringen er som verst.

- Barna tar ikke skade av å ligge i foreldrenes seng i blant, men det kan fort bli et uheldig mønster. Hvis barnet kommer inn og er redd, så følg dem inn på eget rom og trøst dem i egen seng. Her er det viktig at foreldrene er konsekvente, sier Pallesen.

Å være konsekvent blir enda viktigere jo større barnet blir og jo mer det forstår. Da er det også viktig at begge foreldrene følger de samme reglene.

Oversikt over barns søvnbehov:

Inkludert søvn på dagtid.

1 uke:16 timer 30 minutter
3 mnd15 timer
6 mnd14 timer og 30 minutter
1 år13 timer og 45 minutter
2 år13 timer
3 år12 timer
4 år11 timer og 30 minutter
5 år11 timer

Kilde: Nina Misvær/Håndbok for helsestasjoner

Lystrikset gir barnet god søvn  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer