Søvnskolen: Barn 6-12 måneder

Nå er det på tide å etablere gode soverutiner

SOV GODT: Når barnet er mellom seks og tolv måneder er det på tide å slutte med nattmat - noe som ofte er en utfordring.


Baby Boy Napping Foto: NTB Scanpix
SOV GODT: Når barnet er mellom seks og tolv måneder er det på tide å slutte med nattmat - noe som ofte er en utfordring. Baby Boy Napping Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjer mye i et lite barns – og foreldrenes - liv i denne alderen. Barnet ler, ruller rundt, begynner  å krabbe og noen begynner å gå. Og barna begynner å spise fast føde. Fra seks måneders alder trenger nemlig barna mer jern, og da er ikke lenger morsmelk eller morsmelkerstatning nok.

Når barnet er et halvt år er det også lov å håpe på at dagen nærmer seg da barnet sover hele natta. Dette er ofte en merkedag for trøtte småbarnsforeldre. Fortsatt sover barnet minst to ganger i løpet av dagen. Når barnet begynner å få fast føde fyller dette magen bedre, slik at de skal kunne klare seg uten mat om natta. Men dette går ikke alltid av seg selv.

- Fra seks måneders alder trenger man kun å gi mat når barnet har et fysiologisk behov. Da bør man ikke lære eller ha lært barnet at mating er forbundet med innsovning. Derfor er det lurt å vente bittelitt før man legger barnet, så de ikke forbinder mat med søvn, sier professor og søvnekspert Ståle Pallesen ved Søvnsenteret i Bergen.

PROFESSOR: Ståle Pallesen er søvnekspert og professor ved universitetet i Bergen. han mener at nå må barnet ha lært å sovne på egen hånd.  Foto: PRIVAT
PROFESSOR: Ståle Pallesen er søvnekspert og professor ved universitetet i Bergen. han mener at nå må barnet ha lært å sovne på egen hånd. Foto: PRIVAT Vis mer

LES OGSÅ:

Rutinene for legging og søvn må være på plass

Når barnet er et halvt år er det viktig at man får på plass gode rutiner – både for kveldsstell, legging og soving.

- Legging bør forbindes med hyggelige ting. Innfør gjerne en rolig, hyggelig aktivitet sammen før leggetid. Dette er viktig for barn i alle aldre, sier Ståle Pallesen.

Dette kan være et bad, en kosestund i sofaen, sang eller å lese eller se i en bok sammen.

- Man kan gjøre mye ved å gjøre det attraktivt å legge seg. Husk at lesing og kosing bør foregå på sofaen, ikke i senga. Her skal barnet sove. Det er viktig å innføre noen nedtrappingsrutiner før leggetid, og at man gjør leggingen til noe hyggelig, sier helsesøster og forfatter Nina Misvær.

Å venne barnet av med mat om natta, enten det er pupp eller flaske, er ofte en kamp. Noen barn sover så godt at de plutselig har sovet seg gjennom natta uten mat. Men de aller fleste barn vil våkne og ville ha mat. Hva gjør man da?

Her er det delte meninger, og det handler ofte om man skal la barnet ligge i senga og gråte eller ikke – og i så fall hvor lenge skal man la dem gråte før man går inn?

- Når barnet skal vennes av med mat om natta så må man tåle litt gråt. Her finnes flere varianter av gråtekurer. En måte er å la det gå litt tid før du går inn til barnet når det gråter, så øker du litt neste gang det skjer. Vi anbefaler ikke at man totalt ignorerer barnets søvn hele natten, sier Ståle Pallesen.

LES OGSÅ: Gråtekur eller ikke?

NEKTER Å SOVE: En metode hvis barnet nekter å sove kan være å sitte på rommet sammen med barnet, men gi barnet minst mulig oppmerksomhet. Foto: NTB Scanpix/Stefano Lunardi
NEKTER Å SOVE: En metode hvis barnet nekter å sove kan være å sitte på rommet sammen med barnet, men gi barnet minst mulig oppmerksomhet. Foto: NTB Scanpix/Stefano Lunardi Vis mer

Slutte med nattmåltid? Hold mor unna

Dersom barnet får pupp, bør mor holde seg unna de første nettene der man prøver å slutte med nattmåltidet. Barnet kjenner lukta av mat så snart mor kommer inn, og det gjør det vanskeligere å venne av barnet. Nina Misvær mener det kan være et godt råd for mor å om mulig sove borte om natten når avvenningen skal skje – det kan gjøre det lettere for både barn og mor å slutte. Aleneforeldre kan ha behov for hjelp for å klare denne avvenningen.

-Å venne av barnet med nattmåltidet kan ta alt fra noen døgn til noen uker for å få et varig resultat, men erfaringsmessig er tre døgn ofte nok, mener Misvær.

Hun understreker at det finnes flere måter å gjøre dette på, og at hver familie må prøve å finne en metode som fungerer for dem. Og gjerne be helsestasjonen om hjelp hvis de synes det er vanskelig.

Les mer om "gråtekuren" Ferbers metode nederst i saken.

Trikset som gir din baby god døgnrytme

Helsesøster: - Ikke ta barnet opp av senga

Nina Misvær råder foreldre til å prøve det hun kaller “trøstemetoden” heller enn gråtemetoden når barna gråter.

HELSESØSTER OG FORFATTER: Nina Misvær er førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og har skrevet flere bøker om barn og barns søvn. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm
HELSESØSTER OG FORFATTER: Nina Misvær er førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og har skrevet flere bøker om barn og barns søvn. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Damm Vis mer

- Det er ingen som legger barnet om kvelden, lukker døra og sier “ser deg i morgen”. Men søvn er et behov som skal dekkes, og det er ingenting som tilsier at et barn er redd eller føler seg ensom om natta. Noen ganger er det bare kjedelig å legge seg, sier Misvær.

Hun anbefaler at man går inn til barnet med jevne mellomrom hvis de gråter. Men ikke tar dem opp av senga. Eventuelt kan man sitte inne på rommet ved siden av barnet, men gi det minst mulig oppmerksomhet.

- Alt er lov, unntatt å ta barnet opp av senga, sierMisvær.

Da kan det fort danne seg en ond sirkel, der barnet gråter for å bli tatt opp.

LES OGSÅ: Samsoving – farlig eller ikke? 

- Gråtekur strider mot mitt menneskesyn

Søvnterapeut Caroline Lorentzen er motstander av gråtemetoden.

- Jeg er sterk motstander av å forlate et gråtende barn – rett og slett fordi det strider mot mitt menneskesyn. Fram til barna ett år gamle har de ingen tidsforståelse, og når de voksne går ut av rommet føler de seg forlatt, sier Lorentzen, som anbefaler foreldrene å sitte sammen med barnet til det roer seg ned.

- Når barnet skal lære å sovne uten for eksempel puppen, bør en av foreldrene være der, trøste barnet – gjerne ta det opp, men legge det ned igjen i senga. Dette kan ta en viss tid den første kvelden, alt fra en time til to-tre. Barn som lærer å sovne ved hjelp av at en forelder er der og trygger dem, lærer at det å sovne uten puppen går an, selv om barnet ikke ønsker det, og sliter med denne vanskelige overgangen, sier Lorentzen.

- Jeg har heller ingen tro på at en av foreldrene skal sitte ved siden av senga med et steinansikt og ikke se på barnet , sier Lorentzen.

LES OGSÅ: Hvordan slutte med nattamming

SØVNTERAPEUT: Caroline Lorentzen arbeider som søvnterapeut. Hun er motstander av gråtemetoden. Foto: PRIVAT
SØVNTERAPEUT: Caroline Lorentzen arbeider som søvnterapeut. Hun er motstander av gråtemetoden. Foto: PRIVAT Vis mer

Må lære å sovne av seg selv

Hvis ikke barnet allerede har lært å sovne av seg selv, er det på tide nå når barnet blir et halvt år. Der er de fleste  ekspertene enige.

-Det er veldig viktig at barnet lærer å sovne inn på egen hånd. Det lærer barnet ved at du legger det når det er søvnig, og går fra det før det sovner inn. Hvis du bysser barnet, eller blir sittende der til de sovner, så vil de ikke klare å sovne på egen hånd neste gang de våkner, sier Pallesen.

Caroline Lorentzen er ingen tilhenger av denne metoden.

- Det er unaturlig og skremmende for små barn å være alene. Barnet vil da fokusere mer på at de er forlatt enn at de nå skal lære å sovne uten pupp, mener Lorentzen.

Når barnet er blitt et halvt år er faren for krybbedød liten, dermed er ikke samsoving like farlig. Ekspertene anbefaler likevel at barna sover i sin egen seng – både fordi både barn og voksne ofte sover bedre på denne måten, og fordi de kan være en fare for overoppheting dersom barnet sover i foreldrenes seng.

-Hvis man skal praktisere samsoving anbefaler vi at barnet har egen dyne, sier Misvær.

De fleste barn sover fortsatt på foreldrenes soverom fram til de er cirka ett år, men når man har sluttet med nattmåltidet er det ingenting i veien for å flytte barnet inn på et eget rom. Barn bør ha sin egen seng med madrass tilpasset en liten kropp. Soverommet kan godt vært kjølig, mellom 16 og 18 grader.

LES OGSÅ: Når barnet våkner om natten

Hva betyr hele natten?

Nina Misvær mener mange foreldre har urealistiske forventninger til hav det betyr å sove hele natta. Men hva betyr “hele natten”? Søvnforskere definerer dette forskjellig: Noen som å sove mellom klokka 24 og 05, eller fem-seks timer sammenhengende, andre igjen definerer hele natta som mellom klokka 22 og 06. Forskningen viser at barn fra seks måneders alder kan sove åtte, opp til ni timer i strekk.

-Her er det viktig å avlive noen myter. For mange barn betyr hele natta 5-6 timer sammenhengende, sier Misvær, og understreker at ingen kan forvente at et barn under ett år skal sove ti-tolv timer i strekk.

Når barnet er i sitt andre halvår sover det fortsatt minst to ganger i løpet av dagen, og dette er viktig: Ikke dropp dagsovinga selv om det kan være vanskelig å sovne om kvelden.

-Det er veldig viktig at barnet fortsatt får sine høneblunder, ellers blir de urolige og kan sove dårligere om natten. Fra seks måneders alder trenger fortsatt barnet to høneblunder på dagtid, og disse bør man ikke kutte ned på, sier Ståle Pallesen.

LES OGSÅ:

Natteproblemer

Det er anslått at omtrent 25–50 % av 6–12 måneder gamle barn har problematiske nattoppvåkninger.

Forsker og psykologspesialist Mari Hysing ved forskningsselskapet Uni Research Helse har kartlagt barns søvnmønster det første leveåret. Undersøkelsen hennes viste at 70% av barn ved seks måneders alder våkner i løpet av natta. Et år senere – ved 18 måneders alder – har dette blitt redusert til 33%.

- Barn er ikke født med den normale døgnrytmen vi opparbeider oss over tid, og det tar tid å venne barnet til å sove mesteparten av tiden på natten. En gradvis tilvenning må til, sier Hysing.

Man snakker ikke om søvnproblemer før barnet er omtrent et halvt år – det betyr at dersom barnet fortsatt har store problemer med å sovne, eller våkner veldig ofte, kan det være lurt å oppsøke hjelp.

Råd når barn våkner mange ganger gjennom natta

Dette er Ferbers metode (gråtekur):

Ferbers metode er en til dels omstridt metode for å lære barn å sovne av seg selv, og den blir gjerne brukt i firbindelse med nattamming. Flere eksperter anbefaler en "mildere" variant av metoden.

Ferbers metode skal ikke brukes på barn under seks måneder, og ikke ved sykdom eller hvis barnet er tydelig skremt.

Ferbers metode ble introdusert av barnelege Richard Ferber (1986), og bygger på gamle oppdragelsesmetoder. Men i stedet for at barnet skal overlates til seg selv og skrike i timevis, anbefales foreldrene å berolige det etter et fast system. Oppholdet inne hos barnet skal vare maks 2 minutter. Første kveld og natt skal foreldene gå inn etter 5 minutter når barnet gråter, så etter 10 minutter og siden hvert 15. minutt. Andre kveld og natt venter de først 10 minutter, så 15 minutter og til slutt 20 minutter hver gang hvis barnet fortsetter å gråte. Tredje kveld og natt venter de først 15 minutter, så 20 minutter og deretter 25 minutter så lenge barnet er våkent.

Et slikt rigid system blir sjelden anbefalt i dag, men man kan finne sin variant av metoden, og for eksempel si at maks ventetid er ti minutter. Det anbefales ikke å la barn ligge alene og gråte i lenge perioder.

Kilde: Håndbok for helsestasjoner/Kommuneforlaget

LES OGSÅ: Barn som ikke vil sove

Oversikt over barns søvnbehov:

Inkludert søvn på dagtid.

1 uke:16 timer 30 minutter
3 mnd15 timer
6 mnd14 timer og 30 minutter
1 år13 timer og 45 minutter
2 år13 timer
3 år12 timer
4 år11 timer og 30 minutter
5 år11 timer

Kilde: Nina Misvær/Håndbok for helsestasjoner

Ammehjelpen: - Ingen regel hvor lenge man skal nattamme

Ammehjelpen derimot mener ikke det er noen fast regel når man bør slutte å amme på natt.

- Det er ingen regel for hvor lenge en bør eller kan nattamme, men det er mange som har meninger om det! Dette er en overveining som hver familie – og da først og fremst mor – må gjøre seg, skriver Ammehjelpen på sin nettside.

De skriver at inntil barnet er et år er det ingen grunn for å slutte å nattamme hvis mor og barn synes det er greit å gjøre dette.

- Mange mødre klarer utmerket godt å kombinere nattamming med jobb. Du har krav på ammefri, og det er fullt lovlig å benytte rettigheten i form av en time ekstra sovetid om morgenen

Kilde: Ammehjelpen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer