Søvnsykdom hos barn kan i de fleste tilfeller forebygges

- Dersom søvnløshet hos barn ikke blir behandlet, kan den bli kronisk og svekke barnets mentale utvikling, sier professor.

SØVNSYKDOM HOS BARN: Insomnia, søvngjengeri og nattskrekk er de vanligste søvnsykdommene hos barn. Foto: NTB Scanpix
SØVNSYKDOM HOS BARN: Insomnia, søvngjengeri og nattskrekk er de vanligste søvnsykdommene hos barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er slett ikke uvanlig at barn sliter med søvnen. Det å skulle sovne på egenhånd og sove godt hele natten, er noe det kan ta litt tid å få gode rutiner på.

Men i enkelte tilfeller kan søvnproblemene bli så omfattende at barnet lider av det og ikke klarer å fungere godt på dagtid.

Ifølge Ståle Pallesen, professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, er insomni den vanligste søvnsykdommen hos barn.

– Insomni innebærer at barnet ikke får sove eller at det våkner om natten. Dette er et relativt vanlig problem, så det er omfanget som avgjør om det handler om en lidelse eller ikke.

– For barn i alderen ett til to år definerer vi det som en søvnsykdom når barnet våkner opp mer enn to ganger om natten. For barn eldre enn to år, kan det dreie seg om en søvnsykdom når de våkner opp mer enn en gang. Det kan også være en søvnsykdom når et barn i alderen ett til to år bruker mer enn 30 minutter på innsovningen, og et barn eldre enn to år bruker mer enn 20 minutter.

– I tillegg bør dette skje ganske ofte, minst 5-7 netter per uke, legger han til.

Søvngjengeri og nattskrekkanfall

To andre ganske vanlige søvnsykdommer hos barn, er søvngjengeri og nattskrekkanfall. Disse to lidelsene er ifølge Pallesen tett beslektet og i likhet med insomni må det skje svært hyppig før det regnes som en lidelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer