For et par år siden kunne vi lese om at enkelte foreldre valgte å ta ut 49 uker foreldrepermisjon med 100 % lønn og deretter ti uker ulønnet permisjon.
Dette ville faktisk lønne seg økonomisk, sammenlignet med å ta 80% lønn og 59 uker foreldrepermisjon.
Med stadig nye endringer i regelverket rundt foreldrepermisjon, vil dette fortsatt være lønnsomt?
Rett til å ta ulønnet permisjon
Ifølge Arbeidsmiljøloven har begge foreldre rett til å ta inntil ett års ulønnet permisjon i forlengelsen av den lønnende. Er en av foreldrene alene med omsorgen for barnet, har vedkommende rett til to års ulønnet permisjon etter lønnet foreldrepermisjon.
Denne permisjonen må tas i umiddelbar sammenheng med den lønnende permisjonen.
Det er imidlertid viktig å merke seg at det å ta ulønnet permisjon kan påvirke andre faktorer, som for eksempel grunnlaget for sykepenger. Det er derfor viktig at man undersøker disse tingene med NAV og arbeidsgiver før man velger ulønnet permisjon.
LES OGSÅ: Taper man pensjon ved å jobbe deltid?

Hva er mest lønnsomt for deg?
Nettsiden Smartepenger.no har laget en Foreldrepengekalkulator, hvor du enkelt kan finne ut hva som lønner seg for din familie.
I vårt eksempel tok vi utgangspunkt i et par hvor begge har en årsinntekt på 500 000 kroner. Forskjellen mellom 80 % og 100 % lønn vil i dette tilfellet være 17 308 kroner.
Denne differansen er det du altså vil tjene på at du i stedet for å velge 80 % lønn, heller velger 100 % lønn med påfølgende 10 uker ulønnet permisjon.
LES OGSÅ: Slik får du mest rabatt i familieparkene
Foreldrekvoten påvirker
Mammanett har snakket med Anita Mølmesdal Sivertsen, fungerende seksjonssjef i NAV. Hun forteller at den største endringen de siste årene, har vært de nye reglene for pappapermisjonen som kom 1. juli 2014.
Her ble fedrekvoten, det vil si den delen av permisjonen som er forbeholdt far, redusert fra fjorten til ti uker.
– Dette innebærer at forskjellene i den totale utbetalingen av foreldrepenger har blitt noe mindre, sier hun.
– Hvorvidt det vil «lønne» seg å velge 100 prosent dekningsgrad, for så å ta 10 uker med ulønnet permisjon, vil avhenge av blant annet hvilken inntekt foreldrene har. Det er gjerne slik at foreldrene også må innrette seg ved å leve på oppsparte midler, bruke oppspart ferie eller lignende, for å finansiere de 10 ukene de tar ulønnet permisjon fra sitt arbeidsforhold.
LES OGSÅ: - Barnefamilier kan spare minst 20 000 kroner i måneden