Sparer du til barnet?

Sparer du til barnet?
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten av oss sparer fast til barna våre viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for DNB. Med boligpriser som vokser inn i himmelen og strengere krav til egenkapital ved låneopptak er det mange unge som blir stående utenfor boligmarkedet. Fast sparing til barna fra fødselen av kan derfor være ”the golden ticket” til boligmarkedet. Men, sørg for å involvere barnet.

Sparekonto eller fond?

- Fast sparing fungerer langt bedre enn å spare sporadisk. Man kan spare på sparekonto, eller via alternative sparemåter er for eksempel aksjefond, kombinasjonsfond, indeksfond eller sparekonto. Hvilke du velger avhenger av hvilken risiko du vil ta. Jo mer risiko, jo høyere avkastning kan oppnås. Men husk at risiko betyr også at det kan være en nedside, forteller forbrukerøkonom fra dnb Silje Sandmæl, også kjent fra Luksusfellen på TV3.

Barnetrygden på sparekonto?

- Hvor mye du skal spare avhenger av økonomien din, sier Sanbdmæl. - Sparer du 1000 kroner (litt mer enn barnetrygden på 970 kroner) i aksjefond hver måned i 18 år blir sluttsummen 534.000 kroner, som tilsvarer 313.000 kroner etter skatt og inflasjonsjustering. Setter du 1000 kroner på sparekonto hver måned i 18 år får du 368.000 kroner, dvs. 216.381 kroner når beløpet er justert for skatt og inflasjon. (Forutsetninger: 2,5 prosent inflasjon, 3,5 prosent rente og 7,5 prosent avkastning i aksjemarkedet)  

Åtte mødre: Slik gjør vi det!

- Barnetrygden til jentene går inn på egen sparekonto. Vi kommer til å bruke litt penger derfra etter hvert til ting de trenger, som skiutstyr, sykler ,konfirmasjonsfest og annet. Det som ikke blir brukt vil bli delt dem i mellom. Gojenta 

- Barnetrygden er jo mine og Gubbens penger, men vi har bestemt at det skal brukes til noe som gavner Tulla, skriver Chakka81 som håper de får til å spare barnetrygden fremover.

- Jeg har rundet av barnetrygden, så ungene får en tusenlapp hver på konto hver måned. Disse pengene går stort sett til førerkort, leilighet og lignende når ungene blir voksne, men de har også fått muligheten til å bruke litt til spesielle ting, som en MacBook til skolestart for eksempel. Mamma'n til pluggen.

-Jeg legger av rundt 500 i mnd for øyeblikket. Når jeg er ferdig som student, kan det hende jeg vil legge av mer. Dette er penger som da er øremerket førerkort, leilighet osv.. SRG

- Vi setter ikke av en spesiell sum hver måned. Vi sparer alle pengene hun får til bursdag og jul, det går rett på konto. Meningen var at barnetrygden skulle spares, men så valgte jeg heller å jobbe redusert, så da kompenserer de pengene for mitt lønnstap. St_Camilla

- Jeg sparer en 50-lapp hver måned til barnet. Det er ikke mye, men det er det vi har råd til for øyeblikket. Jeg har også tenkt å sette inn penger hver bursdag og jul i stedet for å få gave-gaver av oss, for det kommer hun til å få av alle andre uansett. De pengene får hun når hun blir 18 år. Hesterbest

- Alle pengene Vesla fikk til velkomstfesten og andre anledninger, settes inn på Barnespar. Jeg pleier også å ta småmyntene jeg har og putte de i sparegrisen hennes. Da skal brukes til bolig eller førerkort. Villemoe

- Barnetrygden blir satt inn på egen konto, og etterhvert kommer vi nok til å sponse deler av for eksempel moped og sertifikat, og resten kommer til å gå til studier og bolig. Penger hun får til bursdagen har jeg lyst at hun skal dele i to hvor den ene halvparten går til fornuftige ting (f.eks. sparing til større ting hun ønsker seg, eller sparing generelt) og den andre halvparten kan hun bruke som hun vil. Rødhette

Sparing er god læring for sunn økonomi

I tillegg til fast sparing bør barnet få mulighet til å spare selv. Det er sunt at barn må spare til ting de ønsker seg slik at de kan se at ting koster, i tillegg til å ha noe å se frem til. Penger fra sparebøssen og eventuelle lommepenger bør derfor settes inn på barnets egen sparekonto, anbefaler forbrukerøkonomen.

Gaver på sparekonto - gjør slekta en tjeneste!

I tillegg gjør du besteforeldre, tanter og onkler en tjeneste ved å opprette sparekontoer de kan sette pengegaver inn på. I dåp, bursdager og konfirmasjoner kan det flyte over av kontanter. Sett derfor pengegaver direkte inn på en sparekonto slik at det blir mindre fristende for barnet å bruke de opp. I nettbanken kan du åpne flere kontoer og du kan navngi de. Familiemedlemmer kan selv velge hvilke sparemål de vil være med på, sykkel og mobil kontoen eller boligsparekontoen. Så kan bestemor og bestefar skrive i bursdagskortet at de har spyttet inn x antall kroner til boligdrømmen. Noe barnebarnet vil være meget takknemlig for senere i livet, mener Sandmæl.

Konto i barnets navn eller den vokse?

- Jeg får ofte spørsmål om hvilket navn man skal spare i. Når det gjelder den langsiktige sparingen anbefaler jeg at det er i barnets navn. Grunnen til det er fordi da går pengene med sikkerhet til barnet, sier hun. 
- Det er nok flere årsaker til at foreldre sparer på egen konto, men noen gjør det nok fordi de synes det er enklest, mens andre vil unngå at overformynderiet kan ta over når sparebeløpet har passert 75.000 kroner. Det er det imidlertid ingen grunn til å frykte. Overformynderiet blander seg ikke inn med mindre det er grunn til det og gjør det sjelden. De fleste trenger heller ikke frykte at sparing på barnas konto kan redusere barnas mulighet til å få fullt stipend og lån fra Lånekassen. I så fall skal de i dag ha over 300.000 kroner i oppsparte midler, og dette beløpet vil jo være enda høyere når barna et blitt så store at de skal begynne å studere.

Sparer du for barnet på egen konto er det også større risiko for at disse penger forsvinner til andre formål. Det kan fort skje for eksempel i forbindelse med samlivsbrudd og deling av verdier.

Nettmøte i dag!

Tirsdag 05.06 kan du møte Silje Sandmæl i nettmøte på Mammanett. Still henne spørsmål om familieøkonomi, sparing, budsjett, lån og barneforsikring.

Delta i nettmøte her (Logg inn for å stille spørsmål)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer