Spedbarnsdødeligheten faller

Spedbarnsdødelighete
Spedbarnsdødelighete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall barn som dør i første leveår, har falt jevnt de siste 100 årene i Norge. Antallet er nå under 200 barn i året eller omkring tre per 1000 levende fødte. Årsaken er i de fleste tilfeller medfødt sykdom, melder Folkehelseinstituttet.

Bedre levekår
Over tid vil spedbarnsdødeligheten påvirkes av økt levestandard, bedre trygder og andre velferdsordninger for mor og barn, samt helsetilbud og medisinske fremskritt. Sammen med levealderen er derfor spedbarnsdødelighet blant de viktigste målene på helsetilstanden i et samfunn.

Spedbarnsdødelighet omfatter barn som dør i løpet av sitt første leveår. Dødeligheten oppgis i form av antall døde per år eller som antall døde per 1000 levende fødte.

Dødsårsaker i første leveår
Tidligere var infeksjoner en hyppig årsak til at spedbarn døde. I dag er dette en sjelden dødsårsak. Den hyppigste dødsårsaken i første leveår er i dag medfødte sykdommer og misdannelser.

Dødsårsaksstatistikken er fra 2006 og 2007 og viser følgende årsaker til spedbarnsdød. Tabell 1 viser antall døde i løpet av første leveår.

 Dødsårsak første leveår  2006 2007 
 Dødsfall i alt  186 185
 Visse tilstander som oppsto under og like etter fødselen            64  94
 Medfødte misdannelser  45  49
 Andre sykdommer og tilstander  63  22
 Krybbedød  12  18
 Voldsomme dødsfall   2   2

Tabell kilde: Statistisk sentralbyrå, statistikkbanken  

Tallene er lave og svinger fra år til år. De fleste dødsfallene skjer i løpet av den første leveuken og deretter i løpet av de tre neste ukene. Av de 186 som døde i 2006, var det bare 40 som døde i alderen 1 til 11 måneder. Noe flere gutter enn jenter dør i første leveår.

 

Kilde: Fhi.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer