Spiral er et utbredt prevensjonsmiddel. Hormonspiral er mest utbredt, kobberspiral i mindre grad. Særlig hos voksne kvinner som har født 1 eller flere barn blir spiral valgt som prevensjon. Når spiralen er satt inn i livmoren, er den virksom i minst 5 år.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel. Her finner du en nyere artikkel om spiral: Hormonspiral
Spiral er et livmorinnlegg, med en tråd som etter innsetting ligger ned gjennom cervix og 2-3 cm. ut i vagina. Den settes inn av lege eller jordmor. Spiralen er laget av myk plast. De forskjellige sortene av spiraler har ulike fasonger. Noen har form som en T, som på bildet, andre som et syvtall eller en omvendt U.
Spiralen ligger i livmoren og ikke i skjeden. Derfor vil verken du eller partneren din kunne kjenne den (eller trådene) under samleie.
Det finnes to typer spiraler. Kobberspiral og Gastagenspiral, også kalt hormonspiral.
Kobberspiralen: Har vært i bruk i Norge i flere tiår. Den forhindrer graviditet ved å endre miljøet i livmoren, som nedsetter sædcellenes kapasitet. Det befruktede egget klarer ikke å feste seg i livmorslimhinnen.
Hormonspiralen/Gastagenspiralen: Hormonspiralen kan sies å være en krysning av den eldre kobberspiralen og p-sprøyte. Istedenfor å skille ut kobber, skiller hormonspiralen ut et gestagen. Det er dette gestagenet som er selve prevensjonen. Det påvirker slimet i skjeden, slik at det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller. Hvis sædcellene allikevel kommer forbi, har gestagenet sørget for å gjøre miljøet i livmoren så lite gjestfritt, at det setter en stopper for sædcellene.
Hvilken type?
Hvis du ønsker å bruke spiral, men er plaget av store eller smertefulle menstruasjoner, vil Hormonspiral ofte være et godt alternativ til den vanlige spiralen. Mens kobberspiralen kan gi deg økte mensblødninger og menssmerter, reduserer hormonspiralen styrken og hyppigheten av menstruasjonsblødningene dine.
Kan alle kvinner bruke spiral?
I prinsippet ja, men livmoren hos unge kvinner kan være trang og reagere med økte sammentrekninger. Dette kan gi mer smertefulle menstruasjoner. Det kan også være vanskeligere å legge inn spiralen på jenter som ikke har vært gravide. Spiral passer best for kvinner som lever i stabile parforhold og dermed har mindre risiko for underlivsinfeksjoner. En egglederbetennelse kan føre til sterilitet. Kvinner som har født barn anbefales å vente til 3 måneder etter fødselen med å få satt inn spiral.
Hva gjør legen eller jordmor før han/hun setter inn en spiral?
Legen foretar først en underlivsundersøkelse. Det blir samtidig tatt bakterieprøver fra livmorhalsen. Legen vil ha svar på disse bakterieprøvene før han eller hun setter inn spiral for å forsikre seg om at du ikke har en betennelse i underlivet. En eventuell betennelse må behandles før spiralen settes inn. Spiralen bør helst settes inn under eller like etter en menstruasjon.
Er det vondt å få satt inn spiral?
Ja, det gjør litt vondt. Når du skal slutte med eller bytte spiral, trekker legen den ut etter trådene. Dette gjør som regel mindre vondt enn å få spiralen satt inn. Ny spiral kan settes inn med det samme.
Noen forhåndsregler første uken
Første uken etter at du har satt inn spiral er det økt fare for underlivsinfeksjoner. Unngå å bade i badekar eller svømmehall denne uka, bruk dusj. Unngå samleie første uka. Om du får feber/sykdomsfølelse, underlivssmerter eller illeluktende utflod kontakt lege.
Sikker fra første dag
Ja, men du bør ikke ha samleie så lenge du blør etter innsettelsen, vanligvis en uke, på grunn av infeksjonsfaren.
Kan spiralen falle ut?
I noen tilfeller kan spiralen støtes ut.
Dette skjer oftest rett etter innsettelse eller i forbindelse med en menstruasjon. Du bør derfor selv kjenne etter spiraltrådene etter menstruasjonen. Hvis du merker noe uvanlig skal du oppsøke lege eller jordmor.
Pris
En kobberspiral koster rundt 300 kroner, mens en hormonspiral koster ca. 1200 kroner. Hormonspiral krever resept, kobberspiral kan kjøpes på apotek uten resept, men innsettelsen skal gjøres av lege eller jordmor.
Fordeler:
- Sikker prevensjon. Kun 1-2 av 100 kvinner som bruker dette prevensjonsmiddelet i 1 år blir gravide.
- Hormonspiralen reduserer ofte mensblødning og menssmerter.
- Man trenger ikke å tenke på prevensjon i opptil 5 år etter man har satt inn spiralen
- Meget rimelig prevensjonsmiddel om du beholder spiralen i 3-5 år.
Ulemper:
- Beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.
- Kobberspiral medfører ofte økte blødninger og menssmerter
- Litt smertefullt å få satt spiralen inn og få byttet den.
- Relativt stor kostnad om du er uheldig og må ta den ut igjen pga plager eller om den faller/støtes ut.
- Noen få kan ha etiske forfektelser mot å bruke prevensjon som hindrer et befruktet egg i å feste seg.
Amming:
Både hormon og kobberspiral kan brukes mens man ammer. Det anbefales å vente 3 måneder etter fødselen før man setter inn hormonspiral.
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
- "Det nye livet" Synne Holan (red) Fagbokforlaget 2. opplag 2001.
- "Mamma for første gang". Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.
- Lommelegen: http://www.lommelegen.no/prevensjon/spiral1.htm
- Klinikk for seksuell opplysning: http://www.seksuellopplysning.no/prevensjon/index.html