Spontanabort

Når fosteret kommer til verden før uke 22, regnes det som spontan abort. Fra og med uke 23, og når fosteret 500 gram eller større, regnes det som dødfødsel.

En spontanabort kan være en tung opplevelse. Og svært mange kvinner opplever dette. Foto: Shutterstock.com ©
En spontanabort kan være en tung opplevelse. Og svært mange kvinner opplever dette. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen foster kan være levedyktige når de blir født i uke 23-28, men fare for komplikasjoner er stor. I de første ukene ender omkring en tredjedel av alle svangerskap med abort. En fjerdedel av disse igjen, skjer uten at kvinnen er klar over at hun er gravid og ofte er hun heller ikke klar over at hun har abortert.

Opptil 20% av alle svangerskap ender i abort, i følge Helsenorge.no.

Omtrent 80% av disse skjer innen utgangen av 12. svangerskapsuke. Risikoen for spontan abort øker med kvinnens alder til 20% ved siste del av kvinnens fruktbare alder. (Bergsjø et. al. 2004)

Kun 1-2 prosent av alle kvinner i fruktbar alder vil oppleve 3 eller flere spontanaborter. (Cochraine Library) Det er derfor relativt lite sannsynlig at en kvinne som har spontanabortert 1 gang, vil gjøre det flere ganger.

LES OGSÅ: 10 spørsmål og svar om spontanabort

Symptomer

 • blødning
 • Menstruasjonlignende smerter
 • Følelsen av å være gravid og graviditetsplagene som for eksempel kvalme og ømme bryster forsvinner
 • Symptomer kan også være helt fraværende, og man oppdager først at fosteret har dødd ved ultralydundersøkelse

Hvorfor skjer en abort?

Det kan være mange årsaker til spontanabort. Helsenorge.no fremhever disse tre årsakene:

 • Det kan ha oppstått genetiske defekter (feil i arvestoff) og misdanningar hos fosteret (50 – 75 % av tilfellene).
 • Det kan vere utviklingsfeil i morkaka.
 • I noen tilfeller kan infeksjonar kan vere forklaringa.

Ved mange spontanabortar vet vi ikke årsaken, men Helsenorge understreker at det er viktig å vite at det er ingenting du selv har gjort eller ikke har gjort som fremkaller aborten, eller at det er noe du kan gjøre for å stoppe den. Helsevesenet kan heller ikkje gjøre ne for å hindre naturens gang.

Forskjellige uttrykk for ulike typer abort:

 • SA:
  Forkortelse for Spontan Abort.
 • Truende abort:
  En abort er mulig, men ikke uunngåelig. Det kommer blod fra skjeden, og muligens noe smerter. I 10 % av alle svangerskap skjer dette. Svangerskapet fortsetter normalt etter dette.
 • Uunngåelig abort:
  Skjedeblødning følges av smerter fordi livmoren trekker seg sammen. Hvis livmorhalsen utvider seg, er det dessverre ikke til å unngå at fosteret støtes ut.
 • Komplett abort:
  Fosteret og morkaken støtes ut av livmoren, iblant uten symptomer. Det bekreftes ved ultralydundersøkelse.
 • "Missed abortion" (MA):
  Fosteret og morkaken dør, men kan ligge igjen i livmoren en stund, i blant i måneder før det støtes ut. Symptomene på svangerskap forsvinner.
 • Innkomplett abort:
  En abort har skjedd, men vev som fostervannsslimhinner eller morkake ligger igjen i livmoren.
 • Septisk abort:
  I vår del av verden er dette meget sjelden tilstand. Forekommer som komplikasjon til inkomplett abort og gjerne forårsaket av gruppe A-streptokokker. I utviklingslad og i land med restriktive abortlover er dette mer utbredt som en følge av illegalt provoserte (uhygieniske) aborter, og et stort helseproblem og en vesentlig årsak til mødredødelighet.
 • Habituell abort:
  Tre eller flere aborter med samme partner. forekommer sjeldent. I 70% av disse tilfellene kan man ikke påvise noen entydig årsak, og behandlings-mulighetene er derfor noe begrenset. Ved habituell abort er kan man allikevel bli undersøkt, og noen årsaker kan la seg behandle, slik at et nytt svangerskap kan gjennomføres. Selv etter 3 påfølgende aborter, har du stor sannsynlighet for at neste graviditet skal resultere i et levende barn - hele 70% gjør det!
 • Svangerskap utenfor livmoren (ektopisk graviditet):
  Det befruktede egget har slått seg til utenfor livmorhulen, vanligvis i eggleder. Svangerskap utenfor livmoren er ikke forenelig med liv. Til sist vil egglederen briste. Symptomer på at svangerskapet ikke utvikler seg normalt vil vanligvis komme rundt uke 6. Kvinnen kan oppleve smerter i magen, evt. også i skulderen. Hvis egglederen sprekker vil kvinnen bli meget syk, få sterke smerter, bli blek, rask puls og fallende blodtrykk. Denne tilstanden må behandles med operativt inngrep raskest mulig! Les mer om svangerskap utenfor livmor

Behandling

Hvis det later til at abort er uunngåelig, er det lite leger kan gjøre for å hindre dette.

Komplett og innkomplett abort bør behandles på sykehus. Ved innkomplett abort må det foretas en utskrapning.

Det haster ikke å behandle en "missed abortion". Hvis det ikke kommer en spontan abort er også utskrapning her nødvendig. Hvis "missed abortion" opptrer sent i svangerskapet, gir man medisiner som kan fremkalle fødselen av det døde fosteret.

Livmoren blir tømt ved skraping eller vakuum, for å unngå infeksjon.

Etter utskrapning er det normalt å ha en menstruasjonsliknende blødning eller mindre i noen dager, opptil 1-2 uker. Noen har også svake menstruasjonssmerter.

Etter utskraping eller ved spontanabort, er det normalt å blø som ved ein liten menstruasjon i nokre dagar, opp til 2 veker. Nokon har også svake menstruasjonssmerter

Du behøver ikke ta noen forholdsregler med hensyn til fysisk aktivitet, men så lenge du blør er det naturlig å avstå fra samleie og bad i badekar. Du bør bruke bind, ikke tampong, for å unngå infeksjon i livmora.

I følge helsenorge.no kan du ved behov bli sykemeldt er par-tre dager i forbindelse med spontanaborten.

Gravid på ny

Det blir anbefalt at man ventar til etter første menstruasjon med å prøve å bli gravid igjen. En menstruasjonsbløding vil vanligvis komme etter omtrent en månad, og kan vere litt kraftigere og litt mer smertefull enn elles. Vil du begynne med p-piller kan du starte den dagen du har selve aborten eller utskrapingen skjer, eller dagen etter.

Psykiske reaksjoner:

Kvinner som har spontanabortert gjennomgår psykologisk og emosjonelt stress. Denne type stress øker ofte hos kvinner som har gjennomgått flere spontane aborter.
Noen får tanker om at de selv har forårsaket aborten. Noen får også angst og depresjon. Det er viktig å snakke med jordmor eller lege om disse følelsene. (Kilde Cochrane Library, Lee 1996)

Den psykiske belastningen og sorgreaksjonen mange opplever etter en spontan abort, må ikke undervurderes. En sterkt etterlengtet graviditet som går til grunne, kan skape nesten like mye sorg og fortvilelse som når dette skjer i siste del av en graviditet. (Bergsjø et. al, 2004)

Les også: Sorg_etter_abort

Nytt forsøk!

tter en spontanabort blir de fleste raskt gravide igjen. Det kan være lurt å vente til man har gjennomgått en normal menstrasjonsyklus før man blir gravide igjen. Da vil slimhinnen i livmoren være helt i orden igjen, og et nytt svangerskap får de beste vilkår.

Hvis du har hatt flere aborter og årsaken er åpen livmorhals (cervix-insuffisiens), kan man sy sammen livmorhalsen ved neste svangerskap.

Trenger du noen å snakke med?

Møt andre jenter som har opplevd en spontan abort: Besøk forumet på MN, spontan abort

Spørsmål og svar om spontan abort til jordmor i forumet

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus. Gjennomlesing og rådgivning v. jordmor Marie Svedberg og jordmor Tove Nordahl. Publisert første gang 2007. Oppdatert 2010, 2011, 2012, 2014
Kilder:
- Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004
- "Unnfangelse, svangerskap og fødsel". Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 3. opplag -2001.
- Cochrane Library, "miscarriage", Lee 1996
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer