Vi er snart inne i den første av sommermånedene og et av de heteste snakkisene i lunsjen er vel da nettopp ferien? Hvor går den i år? For noen kan det å skulle snakke om ferien være et vanskelig. Presset om å ha det «like kult» som alle andre, være like vellykket og ha råd til like mye, kan bli tydeligere når vi henter ungene på skolen for siste gang før høsten.
- Det er et press på at vi skal leve som hverandre. Det er sosiale normer for hvordan vi skal leve, og at vi skal fylle ferien med bestemte ting, sier samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen, ved Høyskolen Kristiania.
Disse normene er det ikke alle som har mulighet til å følge og det blir spesielt tydelig tilbake på skolebenken i august.
LES OGSÅ: 5 tips til en budjsettvennlig ferie
Blir tydelig i feriene
Det handler ikke nødvendigvis om penger. I noen miljøer er det de dyreste feriene som er de «beste» i andre er det mer snakk om opplevelsene, men det kan være dyre opplevelser eller opplevelser man av andre grunner ikke har mulighet til.
- Jo mer studiepoeng i heimen, jo klokere skal ferien være. Da skal du samle erfaringer her som du ikke får på skolen. Du skal gå i fjellet – opp i høyden, til ensomheten. Du skal ha sett ting.
Tangen er likevel usikker på om han mener det er riktig å snakke om feriepress, fordi forskjellene som ferier forsterker også viser seg i andre situasjoner. Han mener idealet ofte er at de skal skjules, og at ferier blir et slags frirom for bruk av privilegier.
- Det er noen ganger at forskjeller manifesteres. En ny bil versus ikke en ny bil, måten du ordlegger deg på og feriene er eksempler på det, sier han.
- Vi kan selvfølgelig ønske oss tilbake til at ferie bare var ferie der ungene fikk være ute og leke. Det jeg tenker er at skolene kan la være å gjøre starten av skoleåret til en oppsummering av ferien, og heller til en start på skoleåret, sier han.
LES OGSÅ: - Å være venneløs er ofte en taus lidelse
Tar med flere tusen på ferie
Øyvind Stedal, Leder for Program barn og unge i Røde Kors ønsker mer fokus på fisketurene, kortspillene og tiden sammen enn på hvorvidt turen har gått til Australia, Hellas eller ut i nærmeste skogsområde.
Hvert år reiser flere tusen på tur med dem i sommerferien.
- Vi er opptatte av å vise at ferien kan være noe annet. Det presset vi ser tror jeg at handler om en form for selvfølgelighet. At det er en selvfølgelighet at man reiser til syden om sommeren. Vi vil gjerne tilbake til at man spør om hva man har gjort – ikke hvor man har vært, når man snakker om ferien. Hva har man gjort og hva har man fått til?
Det viktigste er tiden
Han mener dessuten at presset ofte ligger hos foreldrene. For barna kan det være minst like gøy å kunne fortelle om å ha dratt opp tre abbor, rundet et stort puslespill og ikke minst tilbrakt tid med familien som det er å fortelle om en dyr ferie.
- Det handler om å finne sammen i familien og om å finne tid til hverandre. En trenger ikke reise så langt, men det er viktig å finne tid å tilbringe med barna. Mange finner glede i bare det å ha fritid sammen, sier han.
De som reiser på deres «Ferie for alle» er familier som opplever at økonomien ikke strekker til. I dag lever omkring 101 300 barn i lavinntektsfamilier i Norge.
- Vi får omtrent dobbelt så mange henvendelser om «Ferie for alle» som vi makter å gi et tilbud til. Vi jobber hele tiden med kapasiteten, men etterspørselen er veldig stor. I fjor var det 4200 som reiste på ferie med «Ferie for alle», og vi måtte dessverre avslå omtrent like mange som ønsket å være med.
LES OGSÅ: - Enkelte foreldre ser seg nødt til å ta opp forbrukslån for å finansiere konfirmasjonen
Ikke nødvendig å reise ut av byen
Om økonomien eller tiden ikke strekker til, er det også flere feriemuligheter innenfor landets, og byens, grenser. Hos Den norske turistforeningen (DNT) opplever de også at interessen for Norgesturer øker. De har i dag rundt 550 hytter i hele landet, hvorav 43 er betjente og resten er selv- eller ubetjente - altså med og uten matlager. I tillegg arrangeres forskjellige turer for voksne, barn og familier, både dagsturer og lengre ferieturer.
- Det kan være alt fra teltturer, kanoturer, turer på selvbetjente hytter og til fulle aktivitetsleirer på våre betjente hytter, forteller Mette Øinæs Habberstad i DNT.
En del av hyttene er plassert nærme byene, og med andre ord kan du reise dit med med buss eller bane. I fellesferien er dessuten pågangen mindre enn resten av året, og det står flere hytter ledige til bruk.
- Man trenger ikke å reise så langt, mener Habberstad.

Gratis utlån av sportsutstyr
- Et annet god tips er at det flere steder finnes utlån av forskjellig utstyr, forteller Habberstad.
Gjennom foreningen Bua kan du låne alt fra fotballer, lavvoer og telt, soveposer, sykler, skateboard og annet sportsutstyr. Dette kan du sjekke ut på Bua.io, men finner du ikke noe sted i nærheten kan du også høre med kommunen du bor i om hvor det kan være mulig å låne utstyr. På Finn.no kan du også finne brukte leker og sportsutstyr gratis eller til en billig penge.
Viktigs at det er noe annet enn hverdagen
Prisene på DNT-hyttene varierer avhengig av om du er medlem eller ikke. På de ubetjente hyttene er det det gratis overnatting for alle barn under 12 år som er medlem.
Enda rimeligere er det selvsagt å reise på tur med telt.
DNTs friluftsskole er et ganske nytt tilbud, som nå finnes over 100 steder i landet. Dette er et dagtilbud for barn der det arrangeres aktiviteter hver dag i fem dager.
- Jeg tror det som er aller viktigst for barna er at de får en opplevelse som er noe annet enn hverdagen, og at de har engasjerte voksne rundt seg. Om de voksne interesserer seg for mauren på bakken og vannet i bekken, så kan barna komme hjem med kjempefine eventyr, sier Habberstad.
LES OGSÅ: Ferien som er billigere, og mer avslappende enn vanlig ferie