Stadig flere overvektige gravide

Det finnes flere gode grunner for å passe på vekten mens man er gravid. Foto: Shutterstock
Det finnes flere gode grunner for å passe på vekten mens man er gravid. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overvekt og fedme hos gravide gir forhøyet risiko for svangerskapsdiabetes og komplikasjoner ved fødsel. Men ikke alle er like bekymret over helserisikoen, forteller jordmor.

Usunn livsstil - for mor og barn

Der er vanlig, sunt og normalt å legge på seg litt når man er gravid. Men hvis vektøkningen blir for stor kan det ha uheldige konsekvenser for både mor og barn.

I løpet av en generasjon har overvekt og fedme blant kvinner i fertil alder økt 2 - 3 ganger. Årsaken ligger i usunn livsstil; for stort matinntak og for lite aktivitet. (4)

Gravide kvinner som er overvektige, har en sterk forhøyet risiko for å få diabetes og fødselskomplikasjoner. Det viser en dansk studie fra 2012 (1)

Hvis du har en BMI over 30, har du en syv ganger økt risiko sammenlignet med normalvektige for å utvikle svangerskapsdiabetes. Det er en større risiko for at de får en vanskelig fødsel, kanskje som en følge av at de føder større barn. Risikoen for at fødselen ender i et akutt keisersnitt er også større hvis mor er overvektig. Barna har selv en større risiko for å bli overvektige - med de sykdommene det kan føre med seg, samt risikoen for selv å bli overvektig når de skal føde barn, i følge nhi.no. (2) 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer