Stadig flere overvektige gravide

Det finnes flere gode grunner for å passe på vekten mens man er gravid. Foto: Shutterstock
Det finnes flere gode grunner for å passe på vekten mens man er gravid. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overvekt og fedme hos gravide gir forhøyet risiko for svangerskapsdiabetes og komplikasjoner ved fødsel. Men ikke alle er like bekymret over helserisikoen, forteller jordmor.

Usunn livsstil - for mor og barn

Der er vanlig, sunt og normalt å legge på seg litt når man er gravid. Men hvis vektøkningen blir for stor kan det ha uheldige konsekvenser for både mor og barn.

I løpet av en generasjon har overvekt og fedme blant kvinner i fertil alder økt 2 - 3 ganger. Årsaken ligger i usunn livsstil; for stort matinntak og for lite aktivitet. (4)

Gravide kvinner som er overvektige, har en sterk forhøyet risiko for å få diabetes og fødselskomplikasjoner. Det viser en dansk studie fra 2012 (1)

Hvis du har en BMI over 30, har du en syv ganger økt risiko sammenlignet med normalvektige for å utvikle svangerskapsdiabetes. Det er en større risiko for at de får en vanskelig fødsel, kanskje som en følge av at de føder større barn. Risikoen for at fødselen ender i et akutt keisersnitt er også større hvis mor er overvektig. Barna har selv en større risiko for å bli overvektige - med de sykdommene det kan føre med seg, samt risikoen for selv å bli overvektig når de skal føde barn, i følge nhi.no. (2) 

KALKULATOR: Test din gravide BMI

Problemer i begge ytterkanter

Jordmor Tove Nordahl som jobber på klinikken Kvinnedoktor og Jordmora i Tønsberg, forteller at hun har oppfølgning av gravide i begge ytterkanter. 

– Noen gravide spiser lite og jogger seg gjennom hele svangerskapet. Det er alltid noen som har et anstrengt forhold til kaloriforbruk og inntak, men disse jentene har det generelt og ikke bare i svangerskapet. Andre legger på seg 30 kilo uansett hvor mye jeg prøver å motivere dem til å la være. 

Jordmor Tove Nordahl: – Noen blåser i barnets helse!
Jordmor Tove Nordahl: – Noen blåser i barnets helse! Vis mer

Blåser i hvor mye de legger på seg 

Hun forteller også at enkelte gravide bryr seg lite om hvor mye de legger på seg.

– Jeg hadde en jente som sto på venteliste til slankeoperasjon når hun ble gravid. Hun blåste i hvor mye hun la på seg siden hun likevel skulle opereres etterpå. Operasjonen gis bare til de som har over en viss BMI, for  henne ble det derfor viktig å opprettholde denne enn å gå ned i vekt, for da fikk hun kanskje ikke operasjonen! Her var det åpenbart ikke viktigst med barnets helse.... forteller Nordahl noe oppgitt.

Jordmoren fokuserer alltid på levesett, mat og helse i samtalene med gravide. De som i utgangspunktet har lav BMI forteller hun viktigheten av å gå opp i vekt. De som er overvektige oppfordrer hun til å gå opp minst mulig opp i vekt. Hun henviser både overvektige og undervektige til et opplegg hos ernæringsfysiolog. 

LES OGSÅ: Kan din baby bli for tykk?  

Så mye skal du legge på deg

Ernæringsfysiolog Kari H Bugge: Slanking hos gravide bør bare skje i samråd med jordmor og lege
Ernæringsfysiolog Kari H Bugge: Slanking hos gravide bør bare skje i samråd med jordmor og lege Vis mer

Å gå passe opp i vekt er bra for både din og barnets helse. Vanlig vektøkning er mellom 11 og 16 kilo. Vekten øker oftest mest i siste del av svangerskapet. Du bør ikke slanke deg når du er gravid. Dersom du i utgangspunktet er overvektig, er det i orden om du bare går opp noen få kilo, skriver Helsedirektoratet. (3)

– Ved større overvekt og fedme vil det gjerne være en fordel å holde stabil vekt gjennom hele svangerskapet, altså en indirekte vektreduksjon. Dette alltid bør skje i samråd med lege og/eller jordmor, forteller ernæringsfysiolog og fagsjef i Grethe Roede, Kari H. Bugge

– I disse tilfellene er det viktig at mor har et variert og sunt kosthold, sånn at hun dekker både sitt eget og barnets behov for de ulike næringsstoffene. Fordi svært overvektige personer i utgangspunktet har et høyt energibehov, kan de redusere energiinntak noe og likevel kunne spise nok mat til å få et fullverdig kosthold, sier ernæringsfysiologen. 

LES OGSÅ: Slik fordeler vektøkningen seg 

Overvektige bør redusere vektøkningen

Grete Roede har egne kurs for gravide, som skal hjelpe de gravide med å begrense vektøkning. 

– I utgangspunktet er ikke svangerskapet tiden for å slanke seg. For de aller fleste handler det om å begrense vektøkningen og så heller ta fatt på uønskede kilo etter fødselen, og da gjerne når barnet ikke lenger fullammes, forteller Bugge.

– I denne fasen av livet bør man altså prioritere barnet og barnets behov. Med økende forekomst av fedme, vil disse rådene likevel bli utfordret. Vi vet at stor overvekt hos mor øker risiko for svangerskapsdiabetes og gir økt rsisko for komplikasjoner under fødselen. Det vil altså være tilfeller der de generelle rådene ikke lenger er de beste, påpeker Bugge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer