Fødsel

Sterkt bilde viser hvor fleksibelt en nyfødt babys hode er

Men selv om det er vanlig at babyens hode får en annen form under fødselen, er det ifølge jordmor sjelden det blir SÅ formet.

RUND OG FIN HODEFORM: Dette bildet av Graham er tatt to uker etter fødselen og viser at hodeformen hans har blitt helt rund og fin igjen. Foto: K. Reeder Photography
RUND OG FIN HODEFORM: Dette bildet av Graham er tatt to uker etter fødselen og viser at hodeformen hans har blitt helt rund og fin igjen. Foto: K. Reeder Photography Vis mer
Publisert

Et av de største mysteriene for mange gravide, er hvordan det fysisk skal la seg gjøre å få ut et babyhode «der nede». Selv om vi vet at kroppen vår er fantastisk på så mange måter, kan det være vanskelig å forestille seg hvordan det skal foregå i praksis.

Et bilde som har vakt stor oppsikt og som viser hvor fleksible vi mennesker faktisk er, er bildet fødselsfotograf Kayla Reeder knipset av lille Graham akkurat i det øyeblikket han blir født.

Bildet viser nemlig hvordan hodet hans har blitt kraftig formet av turen gjennom fødselskanalen. Se bildet litt lengre ned i artikkelen - NB sterkt bilde!

Ingen dramatikk under fødselen

Reeder som er en fødselsfotograf med lang erfaring og som har fått tillatelse av foreldrene til å dele bildene, forklarer at formen på Grahams hode virker ekstra uvanlig på grunn av hvordan han var posisjonert.

– Hodet hans var litt på skrå, slik at «kulen» ikke er midt oppå hodet hans. Dette førte også til at moren måtte presse litt lengre enn om han hadde vært i en bedre posisjon, sier hun.

Selv om bildet for mange kan oppleves som brutalt, forsikrer hun oss om at det ikke var noe dramatikk forbundet med Grahams fødsel. Den lille krabaten var helt frisk og han har ikke fått varige mén.

– Kulen gikk ned veldig kjapt etter fødselen og et par dager etterpå hadde han et helt perfekt formet hode, sier hun til KK.no.

Da Reeder først valgte å publiseres bildet på sin Instagramkonto, ble det rapportert inn som upassende og slettet. Fotografen har imidlertid valgt å poste det igjen fordi hun synes det er galt å sensurere fødsler.

LES OGSÅ: Sjelden tilstand gjør at Aron og Trym (11 mnd) må bruke hjelm 23 timer i døgnet

HODET FORMET AV FØDSELSKANALEN: Bildet av Graham kan virke brutalt på mange, men bare minutter etter fødselen begynte hodeformen hans å bli mer normal. Foto: K. Reeder Photography
HODET FORMET AV FØDSELSKANALEN: Bildet av Graham kan virke brutalt på mange, men bare minutter etter fødselen begynte hodeformen hans å bli mer normal. Foto: K. Reeder Photography Vis mer

Tror bildet lyver litt

Jordmor Monica Wold Gustafson ved Jordmorspesialisten.no mener at en slik hodeform er langt fra det som er normalt ved en fødsel. Hun tror også at bildet lyver litt og at hodeformen nok ser annerledes ut på grunn av lys, vinklingen eller hånden.

– Jeg har ALDRI sett noe slikt i virkeligheten, sier hun.

Ifølge Gustafson er det imidlertid helt vanlig at babyens hodeform ved en vaginal fødsel formes av bekkenkanalen.

– Hodeskallen vår består av flere benplater som har grodd sammen. Hos det nyfødte barnet er hodeskallen svært tynn og benplatene er kun delvis forbundet med hverandre via bindevev, «fontaneller». Dette gjør det mulig for den nyfødte å passere gjennom fødselskanalen, fordi hodet er i stand til å forme seg etter bekkenkanalen, sier hun.

Fontanell er ifølge Store medisinske leksikon et mykt, litt forsenket område i midtlinjen på spedbarnets skalleoverflate hvor forbeningen ikke er avsluttet.

– Det er imidlertid store variasjoner, noen er ganske runde i hodet, noen svært avlange, og andre igjen kan ha en såkalt «fødselssvulst», en slags hoven kul der hvor hodet eventuelt har stått og stanget i fødselskanalen. Ved vakuumforløsning kan man ofte se merket etter der sugekoppen har vært og det kan være et hovent parti. Noen nyfødte kan faktisk ha smerter forbundet med dette og må få smertestillende, men som regel går det helt fint, sier hun.

LES OGSÅ: Når fester fosteret hodet?

AVLANG HODEFORM: Dette bildet viser at hodeformen var ganske avlang, noe som ifølge jordmor er mer normalt ved en fødsel. Foto: K. Reeder Photography
AVLANG HODEFORM: Dette bildet viser at hodeformen var ganske avlang, noe som ifølge jordmor er mer normalt ved en fødsel. Foto: K. Reeder Photography Vis mer

Ifølge Gustafson blir hodeformen så gradvis rundere i løpet av de første timene og dagene etter fødselen.

– Eventuelle hevelser går også ned i løpet av denne tiden. Så det er ikke slik at hodet er helt deformert i det øyeblikket det fødes, for så å bli normalt igjen etter noen minutter! Det er ikke vanlig at hodeformen ikke blir normal igjen etter fødsel, sier hun.

Ufarlig tilstand

Gynekolog og spesialist i fødselshjelp, Anne Lind ved Metro legesenter, sier også at det er helt vanlig at hodet får en spesiell form etter en vaginal fødsel.

– Dette kommer av at barnets hode må forme seg etterhvert som det beveger seg gjennom bekkenet. De forskjellige beina i kraniet har ikke grodd sammen og kan forskyves i forhold til hverandre, slik at passasjen av hodet går lettere. Hodet kan ha form som et egg, men dette jevner seg ut i løpet av noen dager. Vakuumforløsning gir som regel en hevelse der koppen har sittet. Dette forsvinner etter ett til to døgn, sier hun.

Noen hevelser kan riktignok ifølge Lind derimot gi et mer «brutalt» utseende.

– Kefalhematom kan oppstå hvis fødselen har vært spesielt hard. Dette er en blødning mellom beinhinnen og kraniet. Dette hematomet kan bli stort og uroe foreldrene. De må beroliges og informeres om at dette er en ufarlig tilstand, og vil forsvinne i løpet av noen uker, sier hun.

LES OGSÅ: Mange barn blir født med «storkebitt» - ingen vet hvorfor

TILPASSET SEG RASKT: Bare minutter etter fødselen begynte Grahams hode å få en mer normal form igjen. Foto: K. Reeder Photography
TILPASSET SEG RASKT: Bare minutter etter fødselen begynte Grahams hode å få en mer normal form igjen. Foto: K. Reeder Photography Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer