Stine (18) trodde spiralen var helt sikker

–  Jeg var jo bare 18 år, og å få barn var absolutt ikke planen, forteller Stine. Men hun har aldri angret på valget. Foto: Privat
– Jeg var jo bare 18 år, og å få barn var absolutt ikke planen, forteller Stine. Men hun har aldri angret på valget. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prevensjonen er 99 prosent sikker, men Stine fikk likevel barn.

En spiral har mer enn 99% sikkerhet mot graviditet. Vi har møtt kvinnene bak de siste desimalene. 

18 år og gravid med spiral

Stine Olsby var 18 år gammel, da hun fant ut at hun var gravid.

– Dette kan bare ikke være mulig, tenkte hun. Flere måneder tidligere hadde hun fått satt inn en hormonspiral og fikk beskjed om at denne prevensjonsmetoden hadde en sikkerhet på cirka 99%

Menstruasjonen hadde vært fraværende en periode, men Stine tenkte at dette sikkert hadde sammenheng med spiralen. Men da hun i flere uker hadde vært kvalm om morgenen, fikk hun en følelse av at noe var galt.

En graviditetstest bekreftet hennes mistanker og etterlot ingen tvil: Hun var 7 uker på vei.

– Jeg ble veldig overrasket, egentlig litt sjokkert. For jeg fikk jo beskjed om at spiralen var en veldig sikker prevensjonsmetode. Så da tenkte jeg ikke på at jeg likevel kunne bli gravid, forteller hun.

Og tanken på å bli mamma var først ganske fjern.

Ikke alle gode ting i livet er planlagt: – Vår datter er et bevis på det, sier Stine.
Ikke alle gode ting i livet er planlagt: – Vår datter er et bevis på det, sier Stine. Vis mer

–  Jeg var jo bare 18 år, og å få barn nå var absolutt ikke planen, forteller hun. 

Hennes kjæreste var like overrasket. De ble likevel enige om at de ville ha dette barnet. 

I svangerskapsuke 10 ble spiralen fjernet på gynekologisk avdeling. – Det gikk helt greit å fjerne spiralen, det var ingen komplikasjoner og jeg var aldri redd for at spiralen hadde skadet babyen på noe vis, sier Stine.

Ultralydundersøkelsene viste at alt stod bra til med fosteret, og Stine opplevde et fint svangerskap og en fødsel som gikk veldig greit.

I dag er de foreldre til ei jente på 3 år.

– Liver handler ikke alltid om de enkleste utveiene. Jeg var sammen med barnefaren, og fire år etter er vi fortsatt sammen og foreldre til verdens fineste datter på 3 år. Vårt eget, lille mirakel, avslutter Stine sin historie.

LES OGSÅ: Slik takler du sexlivet etter fødselen

Hormonspiralen falt ut

Stines historie er ikke unik. Da Mammanett etterlyste kvinner på vår Facebookside som hadde opplevd å bli gravide, på tross av spiralbruk, fikk vi 4-5 henvendelser. 

En av kvinnen forteller til Mammanett at hun opplevde at hennes hormonspiral regelrett falt ut. Hun kontaktet lege, men han kunne ikke gi henne noe svar på hvorfor den hadde falt ut.

Det viste seg også at hun rett før dette hadde blitt gravid. Noen uker senere spontanaborterte hun.

LES OGSÅ: Hormonspiral - alle fakta

Valgte abort

En trebarnsmor forteller at hun opplevde å bli gravid, selv om hun brukte kobberspiral.

– Min yngste sønn var 10 måneder, og vi hadde ingen planer om å få flere barn. Vi skulle også gifte oss kort tid etter jeg oppdaget at jeg var gravid, og timingen var veldig dårlig, forteller kvinnen som ønsker å være anonym.

Den uventede graviditeten var dessverre ingen gledens nyhet for paret som bestemte at abort var det eneste rette. Aborten ble gjennomført, og de fikk beskjed om at fosteret var 5-6 uker gammelt.

Legen på sykehuset mente at spiralen satt for langt ned og at det var derfor den ikke fungerte slik den skulle.

Hendelsen satte dype spor i kvinnen.

– Da jeg dro på sykehuset den var jeg oppløst i tårer! Dette skulle ikke skjedd, jeg hadde jo beskyttet meg fra det... Trodde jeg. Lenge tenkte jeg på det tunge valget jeg måtte gjøre og tenkte ofte at det kanskje var et forhastet valg på grunn av omstendighetene rundt, men så måtte jeg nekte meg selv å tenke slik. Valget ble tatt og jeg kan ikke pine meg selv med slike tanker, forteller hun.

Og det er helt uaktuelt for henne å bruke hormonspiral igjen.

– Jeg kommer ikke til å bruke spiral da jeg ikke klarer å stole på det. Nå skal mannen min til pers og sørge for at det ikke blir flere barn hos oss, avslutter hun.  

LES OGSÅ: Sterilisering

Måtte operere ut spiralen

En annen kvinne som kontaktet oss forteller at hun fikk satt inn spiral etter at hun fikk sitt første barn. Tre måneder senere fikk hun bekreftet med ultralyd at spiralen lå på plass der den skulle.

Åtte måneder senere oppdaget hun at hun var gravid. Spiralen var tilsynelatende forsvunnet. Først da babyen var født, og moren ble undersøkt med røntgen fant man ut av mysteriet. 

– Det viste seg at spiralen hadde gått gjennom livmoren og lå i magen min. Den ble operert ut da 10-12 uker etter fødselen med kikkhullskirurgi. Alt gikk bra, men har ikke satt inn ny spiral. Ble litt skeptisk for å si det sånn, forteller hun. 

LES OGSÅ: Johan ble reddet i siste liten 


Fakta: Spiral

Kopperspiral og hormonspiral er enkle og gode prevensjonsalternativ, som kan benyttes av mange kvinner - uavhengig av deres alder og om de har født, skriver Helsedirektoratet.

Hormonspiralen er laget av plast og inneholder hormonet gestagen. Den settes inn i livmoren av en lege. Spiralen kan sitte inne i 5 år. Den kan brukes selv om du ikke har vært gravid.
Mellom 0 -0,3% av de som bruker hormonspiral blir gravide.

Hormonspiralen øker ikke blodproppfaren, og kan derfor brukes av de som ikke kan bruke prevensjonsmiddel som inneholder østrogen. Hos noen få støtes spiralen ut av livmoren.

Kobberspiralen er laget av plast og kobbertråd. Den settes inn i livmoren av en lege. Spiralen kan sitte inne i 5 år. Den kan brukes selv om du ikke har vært gravid.
Mellom 1-0.7% som bruker kobberspiral blir gravide.

Kobberspiralen øker ikke blodproppfaren, og kan derfor brukes av de som ikke kan eller ønsker å bruke prevensjonsmiddel som inneholder hormoner. Hos noen få støtes spiralen ut av livmoren.  

Gynekolog Kevin Oppegaard: Spiral er like sikkert som sterilisering.
Gynekolog Kevin Oppegaard: Spiral er like sikkert som sterilisering. Vis mer

Like sikkert som sterilisering

– Risikoen for graviditet er 4/1000 - det samme som etter sterilisering, forteller gynekolog Kevin Oppegaard, som er styremedlem i Norsk Gynekologisk Forening.

Hjørdis Jølsum er farmasøyt og produktsjef for Mirena, den eneste hormonspiralen på markedet i Norge, forsikrer oss også om at hormonspiralen har en meget god sikkerhet. 

– Pearl Index for hormonspiralen er ca 0,2 det vil si at det er på linje med sterilisering av kvinner. 

Kobberspiralen har en noe lavere sikkerhet.

– Pearl Index på kobberspiral blir fra WHO angitt å være 0,8. Markedet for kobberspiraler er synkende i Norge. Kobberspiraler blir mest brukt i Asia og utviklingsland, forteller Jølsum.  

Blir man gravid må spiralen raskest mulig ut

– Risikoen for spontanabort øker ved inneliggende spiral, forteller gynekolog Oppegaard. 

– Hvis en kvinne blir gravid med hormonspiral på plass, bør hun få fjernet den så snart som mulig. Hvis spiralen forblir på plass under graviditet, øker risikoen for spontanabort, infeksjon eller for tidlig fødsel, tilføyer farmasøyten.

Ikke registrert fosterskader

Hormonet i hormonspiralen frigjøres i livmoren. Dette betyr at fosteret lokalt utsettes for relativt høye hormonkonsentrasjoner, men mengden hormon som overføres gjennom blod og morkake er liten. 

– Det er ikke rapportert noen fostermisdannelser ved inneliggende hormonspiral. Kobberspiral har muligens økt risiko for misdannelser og anbefales fjernet ved graviditet, forteller Oppegaard.

LES OGSÅ: Stor oversikt: Kan det skade fosteret?

Så sikkert er de ulike prevensjonstypene 

– Hormonspiral er den tryggeste, sikreste prevensjonsmiddel for kvinner med færrest uønskede bivirkninger, understreker gynekolog Oppegaard til Mammanett.

Pearl index er et mål på hvor effektiv en prevensjonsmetode er. Pearl index oppgis i prosent, og noe forenklet kan Pearl index fremstilles slik: Dersom 100 kvinner bruker samme prevensjonsmetode i et år, tilsvarer Pearl index antallet kvinner som blir gravide, til tross for bruk av prevensjonsmetoden.

 Metode

Pearl index   Høy verdi = mer usikker

 Hormonspiral0 - 0.2 
 Sterilisering0 - 0,5
 P-sprøyte0 - 1,0
 Kobberspiral0,3 - 1,0 
 P-piller0,2 - 3,0
 P-ring0,3 - 2,0
P-plaster 0,3 - 2,0
 Kondom2,0 - 15,0
 Femidom2,0 - 17,0
Sæddrepende midler 4,0 - 25,0

*metode og brukerfeil gir ulik sikkerhet. Kilde: Helsedirektoratet.no  

Diskuter: Stoler du på prevensjonen din?

Publisert første gang: 2013-09-10. Oppdatert fagkommentar.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer