Stine har født to jenter. Den første ble født under ganske spesielle omstendigheter. Foto: Privat
Stine har født to jenter. Den første ble født under ganske spesielle omstendigheter. Foto: Privat Vis mer

Stine fødte alene på badet

Publisert

Hun ropte, men klarte ikke å vekke samboeren.

 – Dra hjem og slapp av!

En uke etter termindato var Stine Lervik (21) på overtidskontroll på sykehuset. Legesjekken slo fast at fødselen mest sannsynlig ville starte av seg selv innen få dager.

Sent samme kveld begynte riene å ta seg litt opp, men de var ikke regelmessige. Natten kom og hun prøvde å sove, men takene i magen var såpass vonde at ingenting hjalp. Stine og samboeren reiste derfor til fødeavdelingen.

– Jordmoren der målte bare fosterlyd under en rie, og sa at alt var som det skulle være, men at jeg fortsatt bare hadde to centimeter åpning, så i følge “tommelfingerregelen” ville det ta tre timer til før jeg kunne regne med å være i fødsel, med fire centimeter åpning, forteller Stine

Med andre ord det ville ta lang tid før barnet kom...

Hun fikk tilbud om å bli igjen og gå i gangene for å se om riene tok seg opp, eller “Dra hjem, få deg litt mat, en dusj og prøve å slappe av”. 

– Selvsagt valgte jeg å dra hjem, det hørtes jo himmelsk ut. Men det ble ikke akkurat slik…

LES OGSÅ: Da Øystein ble jordfar

– Det smalt til

– Vel hjemme klarte jeg ikke å spise noe særlig, og det var i alle fall ikke godt å ligge, sier Stine. Hun fikk overtalt pappaen til å sove, for hun mente at det var viktigere at han var uthvilt til fødselen enn at han holdt meg med selskap under riene, så slik ble det.

Stine vekslet mellom å løpe rundt i leiligheten, ligge på sofaen med en søkkvåt håndduk for å avkjøle seg litt mellom slagene. Riene tok seg ikke noe særlig opp. 

Klokka halv seks gikk vannet. 

– Det føltes som om det smalt til, og riene ble veldig intense. Men jeg ville ikke ha enda en bomtur til sykehuset, jeg husker jo de sa at «Dette vil det ta laaang tid», så jeg forberedte meg på at det ville bli verre, og at dette ikke var noe å klage for enda!

Klarte ikke å rope på hjelp

Minuttene gikk, og riene var vonde! Så kom plutselig pressriene! 

Alle som har født før vet at pressrier betyr at barnet er på vei ut, og at jordmor og hennes medhjelpere gjør seg klare for å ta i mot barnet.

Stine hadde ikke født tidligere, hun befant seg ikke på sykehus, snarere helt alene på badet.

– Jeg skjønte vel ikke helt hva som skjedde før hodet kom, men da var det ingen vei tilbake! Jeg prøvde å rope på barnets far men det var ikke så enkelt… Til slutt ga jeg opp og valgte heller å fokuserte på å få ut babyen. Kroppen tok over styringa og pressa helt automatisk. Jeg hadde ikke sjans å holde igjen. Jeg fikk en veldig rar følelse, og det gikk opp for meg der og da at jeg kom til å føde babyen min helt alene, men da var det for sent å gjøre noe annet enn å få henne trygt ut.

Hadde navlestrengen rundt hodet

– Jeg satt faktisk på do da jeg fødte og fikk god hjelp fra tyngdekraften. Jeg tok rundt hodet på babyen og dro hun ut mens jeg presset på, ville jo ikke at hun skulle komme ned i do, forteller Stine.

Babyen hadde navlestrengen rundt hodet og gråt ikke. Men Stine visste hva hun måtte gjøre.

– Jeg har sett mange fødsler tidligere, og sett at de kan suge ut fostervann fra babyens nese og munn, så det gjorde jeg. Da kom gråten også, erindrer hun.

Overrasket sovende barnefar: "Hun har kommet!" 

Stine satt i sjokk en stund før hun tok med meg babyen på armen, gikk inn og  vekket den nybakte pappaen. Hun åpnet døren til soverommet og sa “Hun har kommet” før hun gikk like fort ut igjen. 

– Tenk for en scene han våknet opp til!  

Han ringte umiddelbart fødeavdelingen og en ambulanse kom på 10 minutter. Pappaen fikk klipt navlestrengen hjemme før de dro nedover på sykehuset igjen.

Et tegn på at Stine var lettere i sjokk: Rett før de skulle dra med ambulansen sprang hun inn på badet å hentet brunkrem og perleøredobber.

– Fikk ikke akkurat bruk for det, men tenkte der og da at det sikkert var lurt – Mobil og kamera ble lagt igjen hjemme, flirer Stine.

LES OGSÅ: Anette fødte i heisen

Det er ikke mulig! 

Personalet på sykehuset var lange i maska da Stine ble trillet inn med babyen i armene! 

– Jeg møtte jo de samme folkene som var der på natta. De så på oss med store øyne og sa ”Det er ikke mulig!” Men joda! Tuva kom i rekordfart. Det ble fullt inne på fødestua vår og alle ville vite hvordan dette hadde skjedd, forteller Stine som der og da var litt tummelumsk etter alt som hadde skjeddd.

 

– Kunne ikke hatt en bedre fødsel!

– Jeg kunne egentlig ikke hatt en bedre fødsel! Det er faktisk godt å tenke på at pappaen og jeg var de aller første som så henne og fikk holde henne, forteller Stine

Hun tenker fortsatt mye på det som skjedde i ettertid og hva om noe hadde gått galt! 

– Før fødselen tenkte jeg mye på hvordan det ville bli, og så for meg mange meg mange fødselsscenarioer, men aldri denne! 

Stine Lervik på vei hjem - der hun fødte sin datter. Foto: Privat
Stine Lervik på vei hjem - der hun fødte sin datter. Foto: Privat Vis mer

Stine har siden dette fått enda en jente. Hun grudde seg aldri til fødselen, men var spent på om denne fødselen ville gå like raskt. 

– Jordmor og lege anbefalte meg å dra tidlig på sykehuset, forteller Stine som fulgte rådet. 4 timer etter ankomst fødeavdelingen ble Live født. 

Stine og jentene: Stine (25) med jentene Tuva (4) og Live (19
Stine og jentene: Stine (25) med jentene Tuva (4) og Live (19 Vis mer

 

Tanken på en hjemmefødsel til er ikke helt fremmed for Stine, hvis hun en gang får flere barn.

– Hjemmefødsel har aldri skremt meg, men om jeg skulle gjort det en gang til ville jeg sørget for at det skjedde i trygge former med fagfolk rundt meg, avslutter Stine.

LES OGSÅ: Samboeren tok i mot barnet mitt 

Fakta: Førstehjelp ved fødsel 

Hvert år føder flere norske kvinner hjemme eller på vei til sykehuset, selv om de planla sykehusfødsel. Selv om dette skjer relativt sjeldent kan det være lurt å ha tenkt gjennom hva man skal gjøre hvis det skjer.

  • Ring fødeavdelingen. La jordmor veilede deg eller din partner gjennom fødselen. Hun forteller dere hva dere skal gjøre steg for steg og sender en ambulanse. 
  • "Hold rumpa nær bakken" anbefaler jordmor Nordahl. Sørg for at babyen "lander" trygt.
  • Fjern slim i og rundt babyens munn
  • Hold babyen varm
  • Vent med å kutte navlestreng til ambulansepersonellet kommer
  • Det kommer en del blod etter barnet er født, men ofte ser det verre ut enn det er.
Les flere råd fra jordmor: Førstehjelp ved fødsel

LES OGSÅ: Stines blogg

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer