Iskra Lawrence

Stjernemodellens baby måtte gjenopplives etter hjemmefødsel

«Du er virkelig vårt mirakel», skriver 29-åringen på Instagram.

BLE MOR FOR FØRSTE GANG: Iskra Lawrence og kjæresten Philip Payne fikk en datter forrige uke. Nå deler hun detaljer rundt den dramatiske fødselen. FOTO: Instagram
BLE MOR FOR FØRSTE GANG: Iskra Lawrence og kjæresten Philip Payne fikk en datter forrige uke. Nå deler hun detaljer rundt den dramatiske fødselen. FOTO: Instagram Vis mer
Publisert

Det har blitt helt vanlig for både hvermannsen og Hollywood-stjernene å dele livets store milepæler på nett; forlovelse, huskjøp, bryllup, forfremmelse på jobb, graviditet...

Modell Iskra Lawrence er intet unntak.

I november avslørte den veldreide skjønnheten at hun var fire måneder på vei med første barn med kjæresten Philip Payne.

«Jeg har aldri gledet meg så mye til å møte noen, og vi er forelsket i vår lille mini allerede. Kan ikke tro at jeg endelig kan dele nyheten med hele verden!», skrev Lawrence på Instagram den gang.

Siden har hun delt utallige bilder av sin voksende gravidmage.

Denne uken kunne de stolte foreldrene dele den gledelige nyheten om at de hadde fått en liten datter. Samtidig forteller Lawrence at hun har hatt sitt livs beste dager sammen med sin nyfødte baby og pappaen.

Veien dit ble dog veldig dramatisk.

Barnet – som de foreløpig ikke har avslørt navnet på – kom til verden på formiddagen 16. april.

«Etter et helt døgn med aktiv, umedisinert fødsel, måtte jordmoren redde livet ditt ved å gjenopplive deg når du kom ut. Du er virkelig vårt mirakel, og jeg kommer til å være takknemlig for deg hver eneste dag», skriver modellen på Instagram.

Videre hyller hun måten kjæresten takler sin nye rolle.

«Du har allerede overgått enhver forventing jeg hadde til deg som far. Jeg er så stolt av at du er partneren min. Jeg kjemper mot tårene mens jeg skriver dette, og hver gang jeg ser deg med babyen vår», fortsetter Lawrence.

29-åringen har tidligere vært åpen om at hun skulle ha vannfødsel, hjemme i huset hun deler med Payne.

Dét ble det mye spørsmål rundt, og duoen laget en YouTube-video om prosessen:– Alle kan oppleve uforutsette komplikasjoner

Lawrence har foreløpig ikke uttalt seg om hva den dramatiske situasjonen med det nyfødte barnet skyldtes.

I Norge er tilbudet om jordmorhjelp ved planlagt hjemmefødsel svært begrenset, og konsentrert til sentrale områder med kort vei til sykehus. Sistnevnte er alfa omega ifølge Lene Fundtaunet.

Hun jobber som kommunejordmor i Trøndelag.

Fundtaunet understreker at selv den friskeste, tryggeste kvinne – med det mest ukompliserte svangerskap – ikke er forskånet for muligheten for at uforutsette komplikasjoner kan oppstå.

– Som jordmødre er vi alltid best sammen. Sammen med andre jordmødre og fødselshjelpere som fødselsleger, anestesileger og barnepleiere. I en akuttsituasjon må vi selvstendig ta raske avgjørelser, og det er naivt å tro at en jordmor alene kan håndtere enhver akutt situasjon. Da trengs for det første flere hender, og sammensatt kompetanse.Om det oppstår en livstruende situasjon, er jordmor en utmerket førstehjelper, men i neste omgang må man overføre til sykehus, og da har avstand mye å si, forklarer Fundtaunet.

Videre forteller hun at risikoene ved hjemmefødsel er omdiskutert og belyst fra flere innfallsvinkler de siste årene, men at det er ikke nok av dem i Norge til å gjøre gode studier.

Når det gjelder hvorfor visse kvinner velger hjemmefødsel, forteller jordmoren at det ofte er snakk om kvinner som har «sterk tro på egen fødekraft» og som ønsker seg en så naturlig fødsel som overhodet mulig.

FØDER HJEMME: Ifølge Wikipedia var det 103 hjemmefødsler i Norge i 2018. FOTO: Scanpix
FØDER HJEMME: Ifølge Wikipedia var det 103 hjemmefødsler i Norge i 2018. FOTO: Scanpix Vis mer

Noen vegrer seg også for å være på sykehus på grunn av tidligere opplevelser knyttet til for eksempel sykdom eller skader.

– Det er imidlertid et valg man skal ta på grunnlag av en solid vurdering av totalsituasjon. Kvinner som føder hjemme her i Norge, assistert av jordmor, er helt friske og har ingen risikofaktorer i sin egen helse eller situasjon. De har også hatt normale svangerskap uten komplikasjoner, sier Fundtaunet og fortsetter:

– Vi vet også at hjemmefødsel ofte går veldig bra og at de som føder hjemme ofte sitter igjen med en god opplevelse. Men om det er fødestedet eller andre faktorer ved totalen som er årsaken til dette, er vanskelig å si.

Hun mener dog at det faktum at hjemmefødselomsorgen i stor grad er privat – man betaler tjenesten selv og har oppfølging fra den samme jordmoren under hele svangerskapet, fødselen og barseltiden – kan være en faktor som påvirker utfallet.

– Kontinuitet og tilstedeværelse gir jo trygghet, sier jordmoren.

Vann kan være god smertelindring

Modell Iskra Lawrence kombinerte altså hjemmefødsel med vannfødsel, men i dag tilbys også sistnevnte på de fleste sykehus i Norge.

Fundtaunet forteller at mange benytter seg av badekar i løpet av fødselsprosessen.

– Om man ikke ender opp med å føde under vann, så er det uansett mange som benytter seg av badekar i åpningsfasen. For veldig mange fungerer vannet som en god smertelindring og har beroligende effekt, sier jordmoren.

Som med alt annet i fødselsomsorgen, gjelder også «føre var»-prinsippet ved vannfødsel. Man skal, igjen, være frisk og fri for risikofaktorer.

– I det hele tatt er dette med fødsel svært individuelt, men med god oppfølging i svangerskapet og med trygge hjelpere både tett på og i kulissene under fødsel, så er man svært trygg i fødsel i Norge. Også i disse tider, forsikrer Fundtaunet avslutningsvis.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer