Stor aldersforskjell - 20 år mellom Brit sine barn

To søstre med stor aldersforskjell!
To søstre med stor aldersforskjell! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brit er mamma til to. Å være mamma til to er ikke uvanlig, men å være mamma til to barn med nesten to tiår mellom hvert barn, er litt ordinært! Hennes barn heter Mona og Kathrine. Mona er 19 år og Kathrine er 6 måneder, så helt riktig å kalle begge to barn er det ikke. En bortimot voksen, og en helt fersk i livet! Med til historien hører også at de to jentene har to forskjellige fedre. Brit er gift for andre gang.  

Usikker førstegangsmamma.
Brit var 20 år da hun fødte sitt første barn.
- "Hvordan opplevde du å bli mor for første gang," spør vi henne.
- "Det var selvfølgelig spennende, men jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Barnet var planlagt og ønsket. Tror ikke jeg tenkte over hvor stort ansvar det å få et barn." sier Brit i dag, 20 år senere. På den andre side sier hun at fordelen ved å være ung mor er at du er sterkere rent fysisk. Mer utholdene. Utover det ser Brit få fordeler:
- "Som ung mor tar du deg ikke nok tid til å kose deg og nyte tiden når barna er små. Jeg følte jeg ville ha litt ungdomsliv også, gå ut med venninner, gå for eksempel på konserter, kino, syforening. Det er vanskelig å kombinere."


Brit og minstejenta Kathrine

Fantastisk å bli mor for annen gang!
Brit forteller at det var fantastisk å bli mor for annen gang:
- "Det var planlagt, og vi var heldige at det klaffet med en gang selv om min alder tilsier risiko for nedsatt fruktbarhet. Gleden over å være gravid er nydelig. Å følge svangerskapet og alt som skjer med kroppen er helt fantastisk. Jeg tror man setter mer pris på det å bli foreldre i moden alder."
Brit smiler og forsikrer at hun fortsatt husket hvordan det var å stelle en baby, da andremann kom til verden, når vi spør om dette. Det er noe du aldri glemmer, sier hun.

- "Hvilke fordeler har man som godt voksen mor?"
- "Fordelen for meg er at jeg er ferdig med å gjøre alle de tingene som jeg ville da jeg var 20 år. Jeg er helt avslappet når det gjelder stell, mating etc. Har en helt annen ro i kroppen nå. Jeg hOg jeg kan bruke hele min tid på lille Katrine. Dessuten er jeg mer observant på alle de tingene som skjer hver dag med en liten baby."

Når vi spør Brit om hva som kan være utfordringene, sier hun: - "Det må da være at alderen tynger..." og så ler hun godt, "Barna skal jo følges opp på skole og fritidsaktiviteter, men det ansvaret må vi jo ta. Jeg ser jo mer alvorlig på det i dag enn for 20 år siden."

Tøff, men allikevel en deilig graviditet!
Den første graviditeten var den letteste rent fysisk, forteller Brit. Hun var i fin form i hele svangerskapet. Fødselen derimot var ganske tøff. Britt lå lenge med pressrier, og legene vurderte å bruke tang. Men det slapp hun. Selv om fødselen var nokså "ordinær", opplevde allikevel Brit den som svært smertefull.

Nærmere 20 år senere var Brit gravid på nytt, og denne graviditeten ble hardere. De første 4 månedene gikk det greit. Brit fikk etter hvert både søvnproblemer, pustevansker, ryggsmerter, og alt som følger med det.
- "Allikevel var det en deilig tid. Det å kjenne liv og rørelse inne deg er utrolig flott. Det setter du mer pris på når du er voksen. Fødselen var som den første det jeg kaller tøff. Fikk smertestillende (petidinsprøyte) og akupunktur. Men fantastisk personell på sykehuset gjorde alt de kunne for oss."


Mamma Brit og Kathrines pappa

Endelig ble jeg storesøster!
- "Hvordan opplevde din 19-åring å bli storesøster?" - "Hun er veldig stolt over sin lillesøster. Jeg kan ikke annet enn å smile når jeg hører hun snakker til venninner på telefonen. Det høres ut som om Katrine er hennes datter."
- "Hva var det første hun sa da hun fikk vite at hun skulle bli storesøster?"
- "ENDELIG MAMMA!! Dette har jeg ventet på i mange år. Du er tøff altså."
Brit mener at det for Katrine hadde vært godt å hatt en søster eller bror som var mer jevnaldrene, med tanke på lekekamerater.
- "Når Katrine blir litt eldre, kommer nok Mona til å flytte hjemmefra. Hun vil jo ikke bo hjemme evig. Da vil nok kontakten bli mindre. Dette er noe vi må være klar over. Mona vil jo gjerne være en søster, ikke en tante for Katrine. Hun vil jo kanskje snart få sine egne barn. Det er viktig for oss å opprettholde denne kontakten mellom søstrene. Det flotte er at Katrine vil få 3 voksenpersoner å støtte seg til. Mona kommer også til å ta henne med på fritidsaktiviteter, ut til venninner som har små barn, hjelp til skolearbeid etc.."

Brit har bare møtt positive holdninger fra kjente og ukjente når det gjelder de to søstrenes store aldersforskjell, selv om mange blir overrasket.
- "Det virker jo som flere og flere er godt voksne når de får barn nå. Ved et par anledninger når jeg er ut og spaserer med begge jentene mine, har noen spurt om det er 3 generasjoner: datter, mor, og bestemor. Det er morsomt å se hvor flaue folk blir når jeg sier de begge er mine jenter." sier 2-barns moren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer