Barnefattigdom

- Stor forskjell på å velge hjemmeferie og ikke ha råd til å reise

Barn av enslige forsørgere er overrepresentert blant de som ikke får reise bort på ferie.

BARNEFATTIGDOM: Barn av enslige forsørgere er overrepresentert i tallene over de som ikke får reise bort i sommerferien. Foto: NTB scanpix
BARNEFATTIGDOM: Barn av enslige forsørgere er overrepresentert i tallene over de som ikke får reise bort i sommerferien. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Jeg vil så gjerne at barna skal ha noe spennende å fortelle om når de kommer tilbake til skolen, forteller tobarnsmor «Katrine».

«Katrine», som ønsker å være anonym av hensyn til familien, har i mange år vært enslig forsørger til to barn på 13 og 16 år. Nylig kontaktet hun den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» for å høre om noen ville gi bort et telt som familien kan bruke i ferien.

– Vi har ikke råd til å reise på ferie og på grunn av helsen min er det heller ikke så lett for meg å delta på organiserte turer som arrangeres av forskjellige hjelpeorganisasjoner. Jeg tenkte derfor at et telt kunne være kjekt for barna, slik at de selv kan dra på turer i skog og mark eller invitere noen til å campe i hagen her hjemme - og at jeg kan være med dem på tur når formen min tillater det, forklarer hun.

Dårlig råd på grunn av langtidssykdom

«Katrine» forteller at hennes økonomiske problemer begynte for mange år siden da hun ble syk og i en årrekke mottok arbeidsavklaringspenger.

– Da hadde jeg enda dårligere økonomi enn jeg har nå. Heldigvis fikk vi mat og klær fra forskjellige organisasjoner, men det var vanskelig. Ting har blitt bedre etter at jeg ble uføretrygdet, men fortsatt sliter jeg med økonomien i perioder. Spesielt når det kommer mange store utgifter på en gang. Jeg ligger over grensen for å få sosial støtte fra NAV og jeg har fått nei fra dem når jeg har spurt om ekstra hjelp.

– Jeg har forsøkt å spare til ferie og aktiviteter for barna, men det er ikke så lett å få noe til overs når man lever på uføretrygd, sier hun.

Enslige forsørgere er overrepresentert

Totalt levde 98 200 barn under 18 år i familier med vedvarende lavinntekt i 2015. I 2017 hadde i alt 11,2 prosent av alle personer lavinntekt, mot 10,8 prosent i 2014. Andelene med lavinntekt har økt spesielt mye blant personer med nedsatt arbeidsevne, enslige forsørgere, par med barn under 18 år og uføretrygdede.

Men ifølge Tor Morten Normann i SSB er det vanskelig å si akkurat hvor mange barn det er som ikke får reise på ferie på grunn av familiens vanskelige økonomi.

– Det vi vet fra levekårsundersøkelsene er at relativt mange i lavinntektsgruppen ikke har råd til ferie. Fra undersøkelsen i 2015 vet vi også at nesten en av fem enslige forsørgere ikke har råd til ferie, og om lag en av ti barnefamiliene nederst i inntektsfordelingen heller ikke har råd til ferie. I foregående år har disse andelene vært enda høyere, og det betyr jo at dette rammer en god del barn, selv om de aller fleste barnefamilier i Norge har råd til ferie, sier han.

«Katrine» tror det er mange flere som sliter økonomisk i disse ferietider enn det folk kanskje tror, selv kjenner hun minst to andre mødre som sliter på samme måte.

– Det er mange som skjuler det fordi de er redde for å snakke om det. Jeg liker heller ikke at venninner og familie skal vite hvordan jeg egentlig har det. Jeg har også forsøkt å beskytte barna mine så godt som mulig, da jeg ikke vil at de skal bekymre seg over at økonomien er vanskeligstilt. Men det er ikke enkelt å skjule det når de spør om å få være med på ting sammen med venner og jeg stadig blir nødt til å si nei, sier hun.

Vanskeligere med hjemmeferie når man har større barn

Flere har tidligere kopiert en Facebook-status hvor oppfordringen er at man ikke skal synes synd på alle som ikke har råd til å reise på ferie med barn sine;

«Er det ikke bedre å dele rundt at det er helt greit å ikke reise på ferie, men heller tilbringe tid sammen hjemme?? Alle må ikke farte rundt og stå i kø med slitne unger og irriterte foreldre. Bli hjemme!! Gå på stranda, plukk bær. Spill spill. Hva som helst som man ikke har anledning til ellers» heter det blant annet i statusen.

«Katrine» sier hun er enig i at presset om å reise bort på ferie har blitt for stort, men at det nok er lettere å finne på denne typen enkle aktiviteter når man har yngre barn. Hun synes det er vondt å stadig måtte si nei til barna sine og sier hun har dårlig samvittighet over å ikke ha råd til ting de ønsker å være med på.

– Forventningene til ferie har blitt for stor, du skal liksom reise et sted og oppleve noe slik at du har noe å fortelle om på skolen.

– Men det blir fort veldig mye skjermbruk når tenåringene er hjemme i ferien, så jeg vil gjerne få dem litt ut. Vi har flere spennende tilbud og aktiviteter i nærområdet vårt, men det meste koster veldig mye penger.

– Tidligere har også begge barna fått tilbud om å dra på turer og treningscamper i forbindelse med idrettene de driver med, men egenandelene har vært alt for høye til at jeg kunne si ja. Noe de selvsagt har blitt kjempelei seg for. Når man har dårlig helse, er det også vanskelig å delta på dugnadsarbeid og slike aktiviteter som gjør turene billigere, sier hun.

Alle bør ha like muligheter

Øyvind Økland Stedal, Seksjonsleder Oppvekst i Røde Kors, synes det i utgangspunktet ikke er noe i veien for å være hjemme i ferien, men at det kommer an på hvilke aktivitetsmuligheter barna har.

– Alle har godt av å oppleve følelsen av det å ha ferie og det å finne på noe annet enn du ville ha gjort i hverdagen. Det er stor forskjell på å ta et aktiv valg om å bli hjemme i ferien, og det å ikke ha mulighet til å reise på ferie. Vi bør arbeide for at barn skal ha like muligheter til å dra på ferie og til å delta på fritidsaktiviteter.

Gjennom Røde Kors «Ferie for alle» får alle familier med svak økonomi tilbud om en aktiv ferieopplevelse for hele familien. Stedal forteller at de opplever en økning av søkere.

– I fjor hadde vi 5300 søkere som ønsket å delta på Ferie for alle med Røde Kors. Blant disse var det 2400 som fikk delta. I 2018 var det rundt 4900 som søkte om å få delta og 2270 deltakere som dro på Ferie for alle. Vi har altså en vekst i både antallet som ønsker å dra på ferie med Røde Kors og antallet som får reise. Vi ønsker også flere aktører velkomne på banen for å kunne tilby enda flere ferieminner, sier han.

«På grunn av koronapandemien vil årets sommeropphold bli noe annerledes enn planlagt. Distriktene planlegger tilpassede ferieopphold, med færre deltakere enn vanlig. Vi planlegger også Feriedager for alle der barna og/eller familiene får gode ferieopplevelser sammen med våre frivillige. I tillegg jobber vi med å sette sammen aktivitetspakker med utstyr og/eller gavekort som kan skape gode opplevelser for familiene», skriver Røde Kors på sine nettsider.

Økonomiske forskjeller i Norge, spesielt blant barn, dreier ifølge Stedal seg i stor grad om å ikke kunne delta på lik linje med andre. En forskjell som ofte blir tydeligere i ferien.

– Vi oppfordrer derfor til å snakke om hva du har gjort i ferien i stedet for hvor du har vært. Gode ferieminner kan også være å plukke markjordbær, øve seg på å svømme, gå i skogen og se fugler og dyr, eller lære seg noe du ikke kunne fra før. Mestring, undring og glede kan vi oppleve i ferien selv om vi ikke reiser så langt av sted. Det er også viktig med gode gratis aktivitetstilbud i hverdagen også, slik at barn og unge kan få samme muligheter til å delta i fritidsaktiviteter, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer