Barneoppdragelse:

Store kulturforskjeller i barneoppdragelse

Tyske Nicole sjokkerte familien sin da hun valgte å la barna gå i barnehage mens hun selv jobbet fulltid.

TYSK BARNEOPPDRAGELSE: I Tyskland er det tradisjon at barna på sin første skoledag får et stort kremmerhus fylt av godteri, leker og skolesaker - slik at dagen skal bli litt mindre skummel. Foto: NTB Scanpix
TYSK BARNEOPPDRAGELSE: I Tyskland er det tradisjon at barna på sin første skoledag får et stort kremmerhus fylt av godteri, leker og skolesaker - slik at dagen skal bli litt mindre skummel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Noe av det som har overrasket meg mest med å være forelder i Norge, er hvor mye barna er utendørs. I tyske barnehager leker barna mest inne og de bruker ikke regntøy eller lignende. De leker litt mer ute på lekeplassen om sommeren, men nesten aldri når det er dårlig vær, forteller Nicole Rivière (44).

Tobarnsmoren, som har bodd nesten femten år i Norge, forteller at hun ser mange ulikheter mellom det å være forelder i Norge og i hjemlandet Tyskland. En av de aller største forskjellene er at tyske mødre stort sett er hjemmeværende frem til barna har kommet et stykke opp i skolealder.

Noe som førte til at den tyske delen av familien hennes ble lettere sjokkert da hun valgte å sende barna Michelle (14) og Christopher (9) i barnehage, mens hun selv jobbet for fullt.

– De syntes nok at jeg oppdro barna mine «for norsk». Spesielt min mor og søster som er utdannet pedagoger, de sparte ikke mye på kritikken der, smiler hun.

– Tyske mødre og fedre er mye mindre likestilte og det har ulike konsekvenser. I Tyskland blir man sett på som en dårlig mor om man putter små barn i en heldags-barnehage for å jobbe. Mødre begynner ofte først å jobbe igjen når det yngste barnet har fylt 10 år og da gjerne bare deltid. Kvaliteten på barnehagene er også veldig høy i Norge sammenlignet med Tyskland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer