Passkrisa:

Storfamilien måtte kansellere ferie for 150.000 kroner

– Jeg har hørt om familier som rett og slett gambler på å kjøre bil nedover i Europa uten gyldig pass og ID-kort

MÅTTE KANSELLERE DRØMMEREISEN: På grunn av passproblemer blir det ikke tur til Zanzibar for Renee, Marius, Sebastian (18), Oliver (7), Greger Cornelius (10) og Ida (21, ikke avbildet) i år. FOTO: Privat
MÅTTE KANSELLERE DRØMMEREISEN: På grunn av passproblemer blir det ikke tur til Zanzibar for Renee, Marius, Sebastian (18), Oliver (7), Greger Cornelius (10) og Ida (21, ikke avbildet) i år. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Debatten rundt passproblemene har rast de siste ukene. Flere forteller at feriedrømmen kan ryke på grunn av få ledige passtimer og lange leveringstider på pass.

En del mener imidlertid man bør skylde seg selv og at det er «typisk nordmenn» å være ute i siste liten når de skal bestille nytt pass.

Men er det virkelig slik at familier som ikke får mulighet til å reise til utlandet i sommer, bare har seg selv å takke? Nei, mener Renee Kathrine Fogh Näslund.

Trodde de var tidlig ute

Etter to år med pandemi, skulle hun og samboer Marius ta med seg hennes sønn og hans tre barn på sin første familieferie sammen.

Turen til idylliske Zanzibar i Tanzania ble bestilt i februar og da ble det oppdaget at tre i reisefølget trengte nytt pass. Med avreise fire måneder senere, den 29. juni, trodde Renee hun var tidlig ute for å fornye passene.

Men da hun bladde seg gjennom online-kalenderen for timebestilling ved Grønland politistasjon i Oslo, fikk hun seg en solid overraskelse. Det var ingen ledige timer før i 2024!

– Jeg tenkte først at det måtte være en systemfeil, så jeg ringte dem for å høre om det virkelig stemte - noe det gjorde. Da søkte jeg over hele Østlandet etter ledige passtimer, og til slutt fant jeg ledige timer på Grålum i Sarpsborg den 31. mai.

– Siden det bare var en måned før avreise, kontaktet jeg dem og spurte om det var realistisk at vi ville få passene i tide. Noe vi fikk beskjed om at det var, akkurat da var jo leveringstiden fortsatt bare ti dager, forklarer hun.

Lette landet rundt etter timer

Men desto nærmere de kom avreise og jo flere nyheter de leste om passproblemene i media, jo mer bekymret ble Renee og Marius for at dette ikke ville gå i orden.

– Flere ganger i uken lette jeg etter andre ledige timer. For oss spilte det ingen rolle hvor i Norge det var, vi var innstilt på å ta fly til Trondheim om det skulle bli nødvendig. Til slutt var jeg heldig og fant tre ledige timer utenfor Heimdal en uke før vår time, men de ble tatt før jeg rakk å bestille dem, sier hun.

Før passtimen hadde Renee lest at enkelte familier hadde fått ekspresslevering av pass, dersom de kunne vise til at ferien var bestilt lang tid i forkant. Men da de troppet opp på politistasjonen den 31. mai, viste det seg at familien igjen hadde maks uflaks.

Reglene for ekspresslevering hadde nylig blitt strammet inn, slik at de ikke lenger oppfylte kriteriene.

– Da spurte jeg dem rett ut om hvor stor sjansen var for at vi ville få passene i tide - svaret jeg fikk var at jeg bare kunne avbestille reisen.

Måtte kansellere tre reiser

Trist har familien innsett at drømmeferien til Zanzibar utgår, i alle fall i år. De har kontaktet forsikringsselskapet for å se om de kan få igjen de 50.000 kronene de har betalt for flybilletter.

Dersom det ikke går, er planen å høre om flyselskapet kan gi en voucher slik at de kan få bruke summen senere.

– Men når man ser tilbake på hvordan det har vært i pandemien og hvordan folk har slitt med å få pengene tilbake, vil jeg ikke tro at det er annerledes nå. Det er jo ikke flyselskapets feil at det ikke er nok råvarer til pass. Boligen vi hadde bestilt til 42.000 kroner hadde egentlig en ikke-refunderbar policy, men huseier hadde heldigvis forståelse for situasjonen og lot oss få avbestille uten gebyr, sier Renee.

– Passproblemene er ikke bare ødeleggende for oss, barna skulle også på ferie med sine respektive andre foreldre. Totalt er det tre feriereiser som går ut på grunn av dette og sikkert 150.000 kroner i flybilletter sammenlagt. Det er veldig surt!

Reiser uten gyldig pass og ID-kort

For at barna allikevel skal få en fin sommerferie, har storfamilien sett på ulike alternativer. Fordi de allerede hadde startet prosessen med bestilling av pass, var det ikke mulig å bestille ID-kort i stedet. Det de står igjen med er derfor Skandinavia og de planlegger nå å reise til Danmark.

– Det gikk fra Zanzibar til Danmark på bare to minutter, sier Renee med et smil.

– Jeg har hørt om familier i lignende situasjon som rett og slett gambler på å kjøre bil nedover i Europa uten gyldig pass og ID-kort, med håp om å ikke bli stoppet, men den risikoen tar ikke vi.

Kortere gyldighet på pass til barn

Familien er slett ikke alene om å få ferieplanene sine ødelagt. Ifølge NRK har 132.000 nordmenn allerede avlyst eller utsatt utenlandsferien på grunn av passproblemer.

Flere kan det bli, da en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av NRK viser at 986.000 nordmenn har søkt om pass eller planer om å søke om pass i år.

En utfordring for barnefamilier er at pass til barn har kortere gyldighet. Mens pass til voksne varer i ti år, varer pass til barn i bare to, tre eller fem år. Med tanke på at prisen for et pass til barn under 16 år er 340 kroner, har nok mange utsatt å fornye passene i løpet av koronapandemien da man ikke hadde mulighet til å reise utenlands.

Kortere leveringstid på ID-kort

Seksjonssjef i Politidirektoratet, Arne Isak Tveitan, synes det er leit at folk ikke får dratt på ferie på grunn av passproblemene.

Han har derimot ikke så mange gode nyheter å komme med til de som ennå ikke har skaffet seg nytt pass før sommerferien.

Når det gjelder ekspresslevering, viser han til kriteriene som til enhver tid ligger på politiet.no. Ett av kriteriene som gjelder for prioritert produksjon er at søknaden må være levert senest 28. april med reise bestilt senest 28. april. Det er heller ikke mulig å betale ekstra for ekspresslevering, dersom man allerede har bestilt pass.

Skal du reise innen Schengenområdet (26 av EUs medlemsland) er anbefalingen at du i stedet velger nasjonalt ID-kort.

– Produksjonstiden for ID-kort er vesentlig kortene enn for pass. Leveransen av ID-kort kan for tiden ta opptil to uker, i tillegg til lokal postgang fra Oslo. Søker bestemmer selv om vedkommende vil ha pass eller ID-kort, sier han.

– Det er for tiden ikke mulig å legge inn en samsøknad for både pass og nasjonalt ID-kort, og dette gjelder foreløpig frem til 1.juli. Av produksjon og kapasitetshensyn kan man nå bare velge ett dokument.

Politidirektoratet anbefaler derimot ikke at man drar på ferie uten gyldig pass eller nasjonalt ID-kort.

– Det kan føre til problemer, for eksempel i tollkontroll, ved innsjekking på hoteller eller ved leie av bil. Det kan også i noen tilfeller innføres grensekontroll med kort varsel, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer