Storfamilien, møt fembarnsmoren Lin

Storfamilien
Storfamilien Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Lin ventet sitt første barn, ertet hun mannen sin Espen med at hun ønsket seg 10-12 unger.
Under utdrivningsfasen i fødselen spurte han: "Var det 10-12 stykker du skulle ha?" Resultatet ble en pen blåveis! "Aldri om jeg skulle utsette meg selv for noe sånt mer! Ungen fikk bli enebarn," tenkte Lin. Slik ble det ikke...

Møt Lin, mamma til:

  • Benjamin Christoffer f. des -93
  • Theodor Robin f. feb. -95
  • Victoria Charlotte f. des -96
  • Jonathan Gabriel f. des -99
  • Oliver Alexander f. juli -01

Lin og Espen traff hverandre da Lin gikk på folkehøyskole, og de bestemte seg for å giftermål ganske raskt. En enkel vielse hos byfogden.
- "Dagene før hadde jeg følt meg litt uggen, men regnet med at det var nerver. På bryllupsnatta(!) slo kvalmen til for fullt, og testen noen dager senere viste at jeg var gravid. Allerede da var det noen som måtte kommentere. Vi var ikke etablert, vi var for unge. Vi bodde i skogen uten innlagt vann og så videre... Da fødselen kom, hadde vi flyttet til underetasjen hos moren min, der hun har en hybelleilighet."

Tussete førstegangsmamma!
20 år gammel fødte Lin sitt første barn.
- "Da Benjamin ble lagt på magen min ble alt forandret. Hele natten lå jeg og studerte dette vidunderet. Han ble lagt i lyskasse pga. gulsott og det syntes jeg var helt forferdelig. Ungen sov som en stein, og jeg grein. Det var nok verre for meg enn for ham...."
- "Hvordan var den første tiden med ditt første barn?"
- "Jeg var helt tussete i tiden etterpå. Skifta bleie så fort det kanskje hadde kommet en dråpe tiss i den. Ringte helsesøster for å høre hva jeg burde kle på ham dersom det blåste litt annerledes enn dagen før! Satt og holdt ham mens han sov. Helt til han våknet. Ville ikke gå glipp av noe! Jeg gjorde alt veldig tungvint. Alt skulle være perfekt!"

Lin fant ganske raskt ut at Benjamin nok kunne trenge en å dele all oppmerksomheten med.
Da Benjamin var 4 mnd gammel var Lin planlagt gravid på ny.

Lynet Oliver!
- "Kan du fortelle litt fra de andre graviditetene og fødslene?"
De andre svangerskapene har vært ganske greie, forteller Lin. Jeg har vært plaget med bekkenløsning.
I to av dem måtte jeg få jernsprøyter for å bygge opp jernlagrene. Det verste har vel vært reaksjonene på at et nytt barn er på vei. Det er veldig sårt når så mange er negative til nurket som ligger i magen og sparker. Bare fordi han eller hun har flere eldre søsken."

Fødslene ble raskere for hver gang.
Nummer 5, "lynet Oliver," kom til verden på 10 minutter! Her kan du lese historien: http://www.fullthus.com/fodselshistorier/2001/femtegangsfodsel/


Lesestund på senga


Husrom og hjerterom.
Lin kommer selv fra en ganske stor familie. Hun er eldst av 6 søsken, men søsknene er ikke så tette i alder som Lins barn. 5 av søsknene vokste opp i sammen. Under oppveksten var det alltid mange barn og ungdommer i huset, forteller Lin. Det var alltid plass for en gjest eller flere. Moren hennes var en person som mange barn og ungdommer følte det var trygt å snakke med om det meste.
I dag samles søsknene fortsatt ofte hos Lins mor. Gjerne en gang hver helg og litt på hverdagene.
Ungene løper rundt og leker. Og de voksne snakker sammen om alt mellom himmel og jord. Latteren sitter løst.
- "Dersom det er noe spesielt som foregår er det veldig greit å få litt støtte også. For ikke å snakke om dersom man trenger litt praktisk hjelp.
Alle kan et eller annet, og det er som regel alltid en å spørre enten det er en bil som skal fikses eller behov for barnepass som skal dekkes." forteller Lin.

Det føles riktig!
Lin ler når hun blir spurt om hvorfor hun har valgt å få mange barn.
- "Ja, si det," svarer hun: "Det er vel fordi det er det som føles riktig for oss. Samtidig er det viktig å huske på at man ikke bare velger på egne vegne, men at man også tar et valg som vil prege livet til de barna man har. Vi er overbevist om at dette er det beste for vår familie som en helhet. Spesielt for barna.

Det beste med å ha mange barn er vel å se hvor godt de har det sammen, mener Lin.
- "Å få lov til å være med på å skape en barndom er et privilegium."
Aktiviteter som søndagsturer, baking eller maling blir liksom litt ekstra fordi det er så mange som blir med. Andre unger ser ut til å like å være sammen med familien også, så det blir ofte en stor gjeng.
- "Og hva er det vanskeligste ved å ha mange barn?"
- "Det verste er alle negative kommentarene. Man skulle nesten tro at det var noe kriminelt man holdt på med enkelte ganger. Ellers at mange gransker en etter tegn på at man har tatt på seg mer enn man klarer. Har man en dårlig dag, har man liksom seg selv å takke. Er en av ungene rampete, ja da vet man jo at ungen ikke får nok oppmerksomhet hjemme så mange som de er! Helt vanlige ting som alle opplever, som en toåring som slår seg vrang i butikken eller at man som mamma er lei, trøtt og sliten er "bevis" på at man har for mange barn. Dessuten kan det føles ganske ensomt til tider å være den som alltid skiller seg ut. Man er jo ikke så annerledes enn man var som tobarnsmor."

Ingen oppskrift på oppdragelse!
Lin forteller oss også om utfordringen ved at hvert barn får lov til å være et enkeltindivid og ikke bare en i ungeflokken. Det synes hun er viktig. Derfor er de ofte på besøk hos bestemor eller tanter en av gangen, eller tar turer alene sammen med et barn om gangen.
- "Man kan heller ikke bare lage en "oppdragelsesoppskrift" og regne med at den skal passe på alle barna. De er jo forskjellige," reflekterer 5-barnsmoren. Hun tror at det i en stor familie er viktig å følge ekstra godt med de "flinke" barna som ikke gjør så mye ut av seg. Det kan være en "felle" i en stor familie at de som er "flinke" lett kommer i bakgrunnen.

Erfaring gir trygghet
Lin tror at mødre til mange barn etter hvert blir trygge på sin erfaring og stoler mer på egen dømmekraft.
- "Man blir jo litt mer avslappet i forhold til det å ha barn etter hvert, da," sier hun. " Dessuten tror jeg mange føler at det å ha barn hemmer dem mye mer enn det det egentlig gjør. F.eks. med tanke på videre utdanning."
Lin har tatt noen høyskolefag siden hun fikk barn, og kommer til å fortsette å studere senere også. Enten hel- eller deltid. For tiden er hun i full jobb, og mannen Espen er hjemme med barna.
Et praktisk problem i hverdagen, kan være å komme seg av gårde når man skal noe. Plutselig har et barn bæsjet, en har lekt med vann og må skifte....på vei inn i bilen kommer 5-åringen plutselig på at hun må på do....
Et annet problem er klesvasken. Det hadde vært kjekt med en vaskemaskin som tok mer klær av gangen, forteller Lin.

"Har dere hørt om kondom?"
Selv om Lin bekymrer seg mindre nå enn hun gjorde som fersk mamma, har hun allikevel noen ting å tenke på:
- " Dersom jeg skulle trekke frem noe som er annerledes, måtte det være de gangene folk kommenterer det at vi har mange barn, mens ungene hører på. Jeg er litt bekymret for hvordan ungene skal oppleve det at mamma og pappa gjør noe som provoserer andre. Og at det har med dem å gjøre. Mange mener vi er uansvarlige, gjør ungene urett ved å få så mange og er veldig opptatt av å fortelle oss at ungene tross alt skal følges opp også. Noe som jo er sant. Men man tror liksom at vi ikke har skjønt det.

Spørsmål som: Har dere ikke tv? Dette er vel siste?, Hvordan ORKER dere?, Har dere hørt om kondom? Dere vet vel hva det kommer av?
Og funderinger om jeg kanskje har et mindreverdighetskompleks, og føler at mamma er det eneste jeg klarer å være...

Det å ha mange barn, og ha de små hjemme på dagtid er liksom noe negativt... Helt til de hører at det er mannen min som er husfar. Da er det jo heeelt fantastisk! Og jeg må være verdens heldigste..."


Theodor, Victoria og Benjamin på tokt ved mammas pc


- " Opplever du spørsmål som: hvilken religiøs sekt tilhører dere?"
- " Ja, vi hører endel. Ofte er det jo ment som en spøk, og da gjør det ikke så mye. Men det blir litt gammelt når du har hørt den samme replikken om og om igjen. Innimellom er det jo fristende komme med noen kjappe replikker tilbake. Og se på reaksjonene."

- " Når folk er spydige, kan det være ganske sårende. Spesielt når man står der med ungeflokken rundt seg og stor mage. Det er som regel da man blir stående og ikke komme på noe lurt å si før etterpå. Eller at svaret ikke egner seg for ungenes ører..."

Lin understreker at vanlig, oppriktig nysgjerrighet ikke gjør henne noe.
Fra familie og slekt opplever paret både positive og negative reaksjoner på at de velger å stifte stor familie.
- " Søsteren min støtter meg fullt og helt.
Ellers har det jo vært endel negative holdninger, men etter hvert som folk ser at dette er ganske ok, at ungene trives og er veloppdragne har tonen blitt bedre. Enten det eller så har de gitt oss opp," ler Lin.
- " Her for en tid tilbake var vi i lillesøsteren min sin konfirmasjon. Slekt og venner var tilstede.
Noen dager etterpå ringte moren min og fortalte hvor stolt hun var av oss. Gjestene hadde også kommentert at ungene virket så harmoniske, sosiale og veloppdragne. DET var godt å høre, det!"
- " Føler du at dagens samfunn legger press på kvinnene i forhold til å prioritere yrkesliv og karriere fremfor det antallet barn man ønsker seg?" spør vi Lin.
- " I en viss grad. Dessuten synes jeg det er et visst press på å følge "oppskriften" med å kjøre begge løp parallelt. Det er liksom opplest og vedtatt at smarte jenter ikke er husmødre.
Selv er jeg heldig som får i både pose og sekk. Jeg får de barna jeg ønsker, kan jobbe/studere mens jeg er trygg på at ungene har det bra hjemme hos pappa'n sin og ofte er middagen på bordet og når jeg kommer hjem. Ikke mer enn det mange menn opplever, men jeg føler meg heldig allikevel!"


Victoria leser for Jonathan

Flere barn?
Lin ser at barna har flere fordeler ved å være mange søsken. Det er alltid noen å snakke med, leke med eller å få hjelp av. De lærer seg å fungere sammen med mange andre, vente på tur, samarbeide, inngå kompromiss og å dele.
Mange andre kjeder seg veldig i ferier o.l. når skolen/barnehagen er stengt. Det slipper Lin sine barn. Lite søskensjalusi har det også vært.
De eldste barna synes det er helt greit med familieforøkelse. Helst skulle de sett at mamma og pappa var mer produktive. Nestemann er allerede "bestilt".
- " Eldstemann på 8 mener at de minst må ha 5 søsken til!" sier Lin.
- "Og hva mener mamma og pappa om det...?"
- "Vi tar det som det kommer. Ser det an underveis.
Men jeg klarer ikke helt å forestille meg at minstemann er den siste liksom... Innimellom har jeg også fått en sterk følelse av at det mangler noen. Da jeg for eksempel så på mine da 3 barn, fikk jeg en følelse av at familien ikke var komplett enda. Om vi får flere er uvisst. Jeg tror ikke at vi er ferdige, men lar det stå åpent. HVIS vi er så heldige at underet skjer flere ganger, da. Det er jo ingen selvfølge å bli gravid."


Lin har laget en flott side for deg med stor familie. Her finner du en del linker til andre sider, forum m.m. for deg med mange barn. http://www.fullthus.com
Her finner du forumet til Fullthus: http://www.fullthus.com/phpBB2/

Annonse:
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer