Stamming barn

Stotring hos små barn er helt normalt

- Men ta alltid kontakt med logoped dersom du er usikker på om det kan være stamming.

NÅR SMÅ BARN STAMMER: Ifølge logopedene kan det dreie seg om helt normal småbarns-stotring. Foto: PNTB scanpix
NÅR SMÅ BARN STAMMER: Ifølge logopedene kan det dreie seg om helt normal småbarns-stotring. Foto: PNTB scanpix Vis mer
Publisert

Opplever du at to-/treåringen din plutselig har begynt å «stamme»? Det er naturlig å bli bekymret når man hører at barnet stadig gjentar ord, da det å slite med stamming kan påvirke livet på veldig mange måter. Men ifølge logopedene behøver denne type gjentagelser slett ikke bety at barnet ditt har et stammeproblem.

Linn Stokke Guttormsen er stipendiat ved Institutt for spesialpedagogikk på Universitetet i Oslo. Hun er utdannet logoped og skriver nå en doktorgrad om stamming.

Hun forteller at naturlig ikke-flyt, eller det som også kalles stotring, er helt normalt hos barnehagebarn.

– Når barn lærer seg å snakke, er det store variasjoner i hvor flytende talen er. Både naturlig ikke-flyt og stamming forekommer hos barn i barnehagealder, ofte mellom to og fireårs alder. I denne alderen øker barnets vokabular raskt og barna får lengre ytringer, noe som påvirker taleflyten. Stamming defineres som en taleflytvanske, mens naturlig ikke-flyt er et vanlig trekk ved barnehagebarns taleutvikling, sier hun.

VANLIG MED STOTRING: Men det er ifølge Linn Stokke Guttormsen viktig at man får avklart om hvorvidt det dreier seg om stotring eller stamming. Foto: Aina Rødal
VANLIG MED STOTRING: Men det er ifølge Linn Stokke Guttormsen viktig at man får avklart om hvorvidt det dreier seg om stotring eller stamming. Foto: Aina Rødal Vis mer

Viktig med tidlig hjelp

Guttormsen understreker at det er spesielt viktig å skille mellom naturlig ikke-flyt og stamming, slik at barn som stammer kan få hjelp så tidlig som mulig.

Men da det kan være vanskelig å vite forskjellen, anbefaler hun at foreldre eller barnehagelærere alltid kontakter logoped dersom de er usikre.

– Barnet kan stamme på ulike måter og dette kan forandre seg over tid, både type stamming, medbevegelser i stammeøyeblikket, anstrengelse og varighet av stammingen. Barna med naturlig ikke-flyt kan vise ulike former for talebrudd, men det skjer ikke en utvikling over tid slik som med stamming, sier hun.

– Barn som stammer har som oftest også flere talebrudd i talen sin enn det barna med naturlig ikke-flyt har.

LES OGSÅ: Hjelp - barnet mitt kan ikke si R!

Barn som stotrer legger ofte ikke merke til det selv

En annen ulikhet, er ifølge Guttormsen at barn som stammer kan reagere på talebruddene sine.

– Barn med naturlig ikke-flyt legger som oftest ikke merke til talebruddene sine og viser dermed heller ingen reaksjoner på dem. Barna som stammer kan også vise medbevegelser i stammeøyeblikket, som å blunke med øynene eller riste på hodet. Eller de unngår ord som de stammer på, dette ser vi ikke hos barna med naturlig ikke-flyt.

– Når det gjelder barna som stammer, så vil stammingen naturlig opphøre for majoriteten av barna. Men siden behandling har vist seg å være mest effektiv i barnehagealder og vi ikke vet hvem som fortsetter å stamme og hvem som slutter, så er det veldig viktig at barna som stammer får god behandling til rett tid, sier hun.

Som et generelt råd til foreldre, anbefaler hun at man snakker med barnet sitt i et rolig taletempo, viser at man lytter og gir barnet tid til å svare i sitt tempo.

- Ikke nøl med å kontakte logoped

Logoped MNLL Marita Westby, som skriver bloggen Logopedmamma, opplever at både foreldre og førskolelærere er flinke til å ta kontakt dersom de merker at et barn begynner å stamme eller stotre.

– Det vi vet er at stamming kan opptre veldig forskjellig fra barn til barn og at noen former for talebrudd kan forekomme både hos barn som stammer og barn med normal ikke-flyt. Nettopp derfor er det utrolig viktig at foreldre og førskolelærere tar kontakt med en logoped som kan gå inn og utrede vansken.

– Det ville vært kjedelig hvis en konkluderer på egenhånd at barnet har normal ikke-flyt, også skulle det senere vise seg at det var en begynnende stammer. Dette forekommer dessverre og fører til at barn som stammer får hjelp alt for sent. Det er viktig å sette inn hjelp så raskt som mulig, så ikke nøl med å ta kontakt med en logoped, sier hun.

Dersom det er snakk om normal ikke-flyt, så vil det ifølge Westby som regel gå over av seg selv.

– Men jeg bruker uansett å gi foreldrene noen tips til hva de kan gjøre hjemme. Blant annet kan det å snakke i et litt roligere tempo med og rundt barnet, ha en positiv effekt på barnets taleflyt. Kjærlighet, aksept og å fokusere på barnets selvtillit er også veldig viktig, sier hun.

LES OGSÅ: Nadias datter (4) snakker allerede fire språk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer