Stamming barn

Stotring hos små barn er helt normalt

- Men ta alltid kontakt med logoped dersom du er usikker på om det kan være stamming.

NÅR SMÅ BARN STAMMER: Ifølge logopedene kan det dreie seg om helt normal småbarns-stotring. Foto: PNTB scanpix
NÅR SMÅ BARN STAMMER: Ifølge logopedene kan det dreie seg om helt normal småbarns-stotring. Foto: PNTB scanpix Vis mer
Publisert

Opplever du at to-/treåringen din plutselig har begynt å «stamme»? Det er naturlig å bli bekymret når man hører at barnet stadig gjentar ord, da det å slite med stamming kan påvirke livet på veldig mange måter. Men ifølge logopedene behøver denne type gjentagelser slett ikke bety at barnet ditt har et stammeproblem.

Linn Stokke Guttormsen er stipendiat ved Institutt for spesialpedagogikk på Universitetet i Oslo. Hun er utdannet logoped og skriver nå en doktorgrad om stamming.

Hun forteller at naturlig ikke-flyt, eller det som også kalles stotring, er helt normalt hos barnehagebarn.

– Når barn lærer seg å snakke, er det store variasjoner i hvor flytende talen er. Både naturlig ikke-flyt og stamming forekommer hos barn i barnehagealder, ofte mellom to og fireårs alder. I denne alderen øker barnets vokabular raskt og barna får lengre ytringer, noe som påvirker taleflyten. Stamming defineres som en taleflytvanske, mens naturlig ikke-flyt er et vanlig trekk ved barnehagebarns taleutvikling, sier hun.

Viktig med tidlig hjelp

Guttormsen understreker at det er spesielt viktig å skille mellom naturlig ikke-flyt og stamming, slik at barn som stammer kan få hjelp så tidlig som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer