Stramt tungebånd og stram overleppe kan gi ammeproblemer

Ikke alle er klar over hvor stor innvirkning stramt tungebånd kan ha for ammingen.

STRAMT TUNGEBÅND: Kan være årsak til ammeproblemer.  Foto: NTB scanpix
STRAMT TUNGEBÅND: Kan være årsak til ammeproblemer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En relativt ukjent årsak til ammeproblemer er barn med medfødt kort stramt tungebånd og stram overleppe. Kan barnets anatomi medføre ammeproblemer?

- Ja, dette er riktig. Med for stramt tungebånd eller stram overleppe kan det være vanskelig for babyen å bruke riktig sugeteknikk. Tunga er aktivt med på å suge melken riktig og effektivt ut av brystet, mens overleppa's funksjon er å gjøre det tett rundt brystvorten mens babyen ammer, forteller barnelege og svarlege på Lommelegen.no Jenny Ringnes.

Noen KAN faktisk ikke amme

Typisk tegn på stramt tungebånd

Barnelegen forteller at et typisk tegn på for stramt tungebånd eller stram overleppe er såre brystvorter, melkeproduksjonen avtar, amming tar lengre tid enn forventet, eller babyen legger på seg for lite.

- Veldig stramt tungebånd kan lett observeres ved at tunga blir hjerteformet fordi båndet trekker midtparten av tunga inn og ned i munnen.

Rundt 4% av nyfødte er født med for stramt tungebånd eller stram overleppe. Det er forskjellige grader av dette, og langt ifra alle trenger å behandles- bare dersom det er problemer med amming.

Seks vanlige ammeproblemer

BARNELEGE JENNY RINGNES Foto: lommelegen
BARNELEGE JENNY RINGNES Foto: lommelegen Vis mer

Rask behandling

Dersom mødre mistenker stramt tungebånd bør de ta det opp med helsesøster eller lege. Stramme tungebånd bør ideelt sett oppdages og evt. korrigeres ved nyfødt kontroll før man forlater sykehuset.

- Hvordan kan dette behandles, og anbefales det å opereres? 

- Behandlingen er noe som kalles frenotomi - man kutter rett og slett det stramme tungebåndet slik at tunga blir mer mobil eller båndet under overleppa. Dette er et relativt enkelt inngrep, tungebåndet har veldig lite blodtilførsel, så vanligvis blør det bare et par dråper. Komplikasjoner som kan oppstå er likevel blødning utover det normale, infeksjon i kuttet (også veldig sjeldent) og rett og slett at man klipper for lite. I de tilfellene der frenotomi er gjort korrekt vil man merke en stor forskjell på måten barnet suger idet de legges tilbake ved brystet, forteller Ringnes.

Stramt tungebånd kan også medføre talevansker

Stramt tungebånd kan også være årsak til talevansker senere da det stramme båndet kan gjøre det vanskelig å uttalle visse lyder.  

- Det er også greit å vite at selv om stramme tungebånd helst bør behandles så tidlig som mulig, er det aldri for sent å få det korrigert. Stramt tungebånd uten ammeproblemer vil stort sett forbli et kosmetisk problem. Ettersom barnet vokser vil båndet strekke seg noe, og svært få vil ha problemer med talen grunnet dette, understreker barnelegen.

Video - dette skjer når baby har stramt tungebånd:

Film: Dette gjør hormonene med kroppen din når du ammer

Ammehjelpen: Dette bør du gjøre

- Noen få barn blir født med kort tungebånd, og omtrent halvparten av disse får problemer med diingen. Dersom barnet glipper taket eller ikke klarer å ta tak på brystet de første dagene, samt at mor begynner å bli sår, er det lurt å få noen til kikke inn i barnets munn når det gråter. Kort tungebånd kan klippes og gir ofte en meget rask bedring på ammeproblemene.

Les mer hos ammehjelpen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer