Facebook grupper:

Streng justis blant foreldregrupper på Facebook

Ekskluderer og rakker ned på alle som ikke er enige. - Kan bli et ekkokammer, advarer kommunikasjonsekspert.

SPØR OM HJELP PÅ FACEBOOK: Men stiller du feil spørsmål i feil gruppe kan du risikere å få høre det! Foto: Halfpoint / Shutterstock / NTB scanpix
SPØR OM HJELP PÅ FACEBOOK: Men stiller du feil spørsmål i feil gruppe kan du risikere å få høre det! Foto: Halfpoint / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det florerer av ulike typer foreldregrupper på Facebook; alt fra foreldregrupper tilknyttet forskjellige skoleklasser eller foreninger, til foreldregrupper for tilhengere av spesifikke oppdragelsesstiler eller produkter. Felles for mange av disse gruppene er at foreldre deler informasjon og kan stille spørsmål om ting de lurer på.

For mange er foreldregrupper på Facebook et nyttig verktøy i hverdagen, men de kan ifølge Tonje Grindheim Berentsen (31) også utvikle seg til å bli et slags «tilsyn for høy moral».

Som medlem i mange ulike foreldregrupper, reagerer hun spesielt på hvor krast ordelag enkelte foreldre har når de sitter bak en skjerm og et tastatur.

– En mamma spurte for eksempel om hvilken type iPadfeste hun kunne bruke i bilen. Svaret hun fikk var at hun ikke burde bruke noen, fordi babyen ville dø i en eventuell kollisjon – eller i det minste bli vansiret for resten av livet når iPaden ble knust og glassbitene boret seg inn i det uskyldige lille fjeset til babyen hennes. Avsenderen var heldigvis høflig nok til å avslutte med «men det er jo selvfølgelig ditt valg da», sier hun.

Berentsen sier hun har vondt for å tro at gjennomsnittsforelderen ville ordlagt seg på samme måte dersom spørsmålet kom over bordet i et middagsselskap med venner og kjente.

– Et annet eksempel var en mamma som lurte på om hun kunne bruke en klatt margarin i maten hun lagde til babyen sin på ni måneder. Svaret hun fikk var «Jeg ville ikke servert margarin til hunden min en gang, det er så mye dritt i det. Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke bare kan bruke ordentlig smør.». Det kom flere svar hvor de aller fleste var enig i at margarin ikke egnet seg som menneskeføde og de la selvfølgelig med lenker til artikler som støttet disse meningene.

– Det kom til slutt frem at denne stakkars mammaen var tom for smør, men hun takket høflig for alle svar og informerte om at babyen skulle få grøt til middag i stedet, sier Berentsen oppgitt.

LES OGSÅ: Foreldre i dag spør heller Google enn bestemor

REAGERER PÅ FORELDREGRUPPER PÅ FACEBOOK: - Hvem er disse gruppelederne til å ta avgjørelsen om at akkurat deres mening er den riktige, spør Tonje Grindheim Berentsen. Foto: Privat
REAGERER PÅ FORELDREGRUPPER PÅ FACEBOOK: - Hvem er disse gruppelederne til å ta avgjørelsen om at akkurat deres mening er den riktige, spør Tonje Grindheim Berentsen. Foto: Privat Vis mer

Ekskluderes hvis man ikke er enig

Hun har selv blitt kastet ut av grupper når hun har forsøkt å forsvare personer som har en litt annen mening eller stiller spørsmål ved noe som går på tvers av det som er normen i gruppen.

– At enkelte grupper eller gruppeledere ekskluderer medlemmer kun fordi medlemmet har en annen mening enn gruppeleder er urovekkende.

– Det jeg synes er verst med dette er at man ikke får noe sammenligningsgrunnlag. Man har kun ett synspunkt, men hvordan vet man at det er det rette? Og hvem er disse gruppelederne til å ta avgjørelsen om at akkurat deres mening er den riktige, som andre familier må/bør følge/rette seg etter?

– Man kan si det så enkelt som at hvis man er uheldig og melder seg inn i feil «mammagruppe» kan man kanskje ende opp med å gjøre noe som virkelig ikke er bra for barnet. Selv om man handler i god tro, for det var jo tross alt en haug med mammaer som sa at dette var trygt, sier hun.

LES OGSÅ: Menn som hetser på nett

Stenger kritikere ute og skaper et ekkokammer

Astrid Valen-Utvik er kommunikasjonsrådgiver gjennom selskapet Valen-Utvik AS. Hun sier det kan være et problem at man ekskluderer folk fra slike grupper på grunnlag av at de har andre meninger enn det som er normen i gruppen.

– Man ser ofte at det er en veldig hard justis i slike grupper hvis man går ut og utfordrer det som er der. Selv når det dreier seg om i utgangspunktet helt uskyldige ting. For eksempel hvis noen har laget en gruppe for dem som liker en spesiell merkevare og gruppen har flere tusen medlemmer. Hvis det da kommer en person som kritiserer merkevaren eller produktet, kaster alle seg på da man ikke ønsker kritikk i gruppen – bare glede og positivitet. Resultatet blir at den som kritiserer forsvinner ut av gruppen.

– Dette trenger kanskje ikke være så problematisk i en slik sammenheng, men det kan det være om det for eksempel dreier seg om samfunnsdebatt. I dag finnes det mange lukkede grupper med forskjellige syn, for eksempel «Mannegruppen Ottar» hvor mannfolk hauser hverandre opp med stereotype holdninger. Jeg tror heller ikke dette er så veldig mye bedre i mange grupper for kvinner.

– Dersom man har en veldig streng tone, med «fy» og pekefinger, og stenger ute de som er kritiske - så bygger man opp dette ekkokammeret, sier hun.

Valen-Utvik understreker at hun også synes det er veldig mye bra med Facebook-grupper, både åpne og lukkede.

– Facebookgrupper gjør det lettere å kommunisere og samles om en sak eller et felles tema. Noen av de gode gruppene fungerer fordi de har et stort spenn i hvem som er med, da bygger man ikke opp en enhetlig halleluja-stemning den ene eller andre veien.

– Og en lukket foreldregruppe for foreldre som har barn i samme klasse eller idrettslag, kan være god fordi foreldrene enkelt kan utveksle informasjon. For eksempel at man kan spørre de andre foreldrene hva de lar barna deres får lov til å gjøre, slik at man kan legge seg på samme linje. Jeg tror det er en høyere terskel for å ta opp telefonen og ringe noen for å spørre om slike ting, enn det er å spørre i en lukket gruppe, sier hun.

Lukkede grupper er åpnere enn mange tror

Hun tror imidlertid lukkede Facebookgrupper også kan gi noen en falsk trygghet, da de kan være mye åpnere enn det man kanskje tror.

– Når gruppen er lukket så tror man at det bare er mellom deg og meg, men man vet aldri hvem som står ved siden av eller hvem som forteller ting videre. Ikke alle er klar over at dersom en hemmelig eller en lukket gruppe har mer enn 20-30 medlemmer, så er det man sier en offentlig ytring. Kommer man for eksempel med en trussel i et sånt forum, så er det en kriminell handling.

– Om du velger å delta i lukkede grupper på Facebook, er det viktig at du bruker sunn fornuft og at du har folkeskikk. Dersom du er administrator for en slik gruppe bør du tillate ulike meninger så lenge folk oppfører seg, råder hun.

Tonje Grindheim Berentsen synes også det er betenkelig at mange deler så mye privat informasjon i slike grupper. Spesielt når det gjelder utlevering av ektefelle og barn under fullt navn.

– Jeg skulle nok ønske at det var mer nettvett generelt, men i foreldregrupper spesielt. Eller som en venninne av meg sa til meg i går da temaet foreldregrupper kom opp: hvorfor ikke bare spørre om det man lurer på hos forhandler, helsestasjon, lege? Det er kanskje noe i det, sier hun.

- Når alle tenker likt beveger man seg sjeldent fremover

Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen sier han i utgangspunktet er pro en streng justis, da han foretrekker at man forholder seg til de retningslinjene som er nedfelt i gruppens «formål».

– Jeg har selv meldt meg ut av grupper hvis innhold beveger seg for langt utenfor det gruppen skal handle om. Hvis derimot justisen går på meninger - innenfor de rammer som gruppen skal ta opp - så er jo det bare trist, sier han.

– Jeg tenker at det ikke er et alvorlig problem for de som blir kastet ut, utover den skuffelsen og frustrasjonen der og da. Det største problemet er for gruppen som sådan - for når «alle tenker likt» beveger man seg sjeldent fremover. Ingen blir smartere hvis alle er enige hele tiden. Uenigheter bør ønskes velkomment så lenge diskusjonen foregår på et saklig vis uten å bli personlig. En gruppe hvor alle er enige er en fattig gruppe!

LES OGSÅ: Amme-selfie, en ny Instagram-trend?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer