Stress hos barn

Publisert
Sist oppdatert

I dagens hektiske samfunn er hverdagene preget av stor aktivitet. Det er ikke uvanlig i dag at barn og unge har hele uken full-booket med fotballtrening, musikkorps, turn osv. I tillegg er det kanskje turneringer i helgene, hvis de da ikke skal til pappa på helgesamvær.

Foreldre som fritidskelnere!?
I hverdagen kan vi som foreldre være mer oppmerksomme på omfanget av våre barns organiserte fritidsaktiviteter, og bidra til å styre disse på en måte som fremmer gleden ved å være med på aktiviteten. Barn og unge i dag må også ha tid til lekser og ”frilek”. Hvis hverdagene og i mange tilfeller også helgene blir fylt av styrte aktiviteter, blir det lite rom for å utvikle egen kreativitet og ro. Hvor blir det av en verden der barns egen fantasi står i høysetet?

Supermann og Tarzan utfører de mest ekstreme ”operasjoner”, mens man i vår tid kanskje er for opptatt av hva som er pedagogisk riktig og utviklingsfremmende/riktig lek for barn. Barn kjeder seg jo ikke lenger! Det er ikke noe problem for voksne i dag å bli ”fritidskelnere” for barna. Vi som foreldre må i første omgang tenke gjennom hvordan vi organiserer vår egen hverdag og fritid. Har vi det også full-booket hele uken med møter og aktiviteter? Barna vil ofte ta etter de voksnes væremåte, de voksne legger premissene for barnas tilværelse. Kanskje det er en idé å planlegge noen rolige dager innimellom hvis hverdagene er fylt til randen av plikter og aktiviteter. For barna sin skyld er det viktig at de ikke alle dagene blir preget av krav og stress. Hva gjør vi voksne når vi er slitne? Hva som oppleves som stress vil være individuelt, men hvis barna alltid må skyndes på for å rekke noe kan en tenke seg at de ikke har fått den tid de trenger. Noen svenske leger påstår at barn stresser seg syke.

Økende stress i samfunnet fører til at barn får sykdommer som åreforkalkning og diabetes i tidlig alder, advarer svenske leger
Når barn rammes av stress utløses det en rekke reaksjoner i hjernen som påvirker kroppen. Det kan lede til at barnet utvikler sykdommer som åreforkalkning og diabetes allerede i alderen 7-8 år, sier Peter Währborg ved Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, som forsker på stress blant barn.

Hans forskningsresultater støttes av en amerikansk undersøkelse som viser at to av tre 13-åringer utvikler forstadier til åreforkalkning. Samtidig øker antallet tilfeller av diabetes og depresjon hos barn, og hyppigheten av mage- og hodepine er fordoblet de siste ti årene.

Ifølge Währborg er dagens barn mer utsatt for stress enn tidligere generasjoner fordi de har større krav på seg og mindre trygge oppvekstforhold.

Hva skal foreldre være obs på?
Foreldre føler seg ofte provosert av slike oppslag. Det gir dårlig samvittighet og blir av enkelte karakterisert som skremselspropaganda. Det er likevel all grunn til å ta denne forskningen på alvor.

Mange foreldre synes at det er vanskelig å vurdere om barnet har vondt eller om de later som, for å slippe unna skole eller noe annet de ikke har lyst til. Som forelder er det viktig at du snakker med barnet ditt, sjekk allmenntilstanden, ansiktsfarge, og/eller temperatur. Er han eller hun uvel og helst vil bli i senga, må vi som foreldre ta barna på alvor.

Har barnet ditt stressymptomer kan det være lurt å ta seg tid til å analysere og vurdere hverdagen. Still spørsmål som: Hvor mange aktiviteter er barnet med på? Hvor mange dager i uken er opptatt? Hvor mye tid har barnet til frilek eller ”ikke styrte” aktiviteter? Hvor mange dager i uken er familien samlet uten tidspress for å rekke noe. Husk at barna adopterer de voksnes væremåte. Er de voksne alltid på farta vil dette fort bli en væremåte som blir vanlig også for barna.

Artikkel skrevet av Siv Kari Hanssen
Foreldrekonsult.no

Kilde:
Aftenposten desember 2000

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer