Graviditet:

Studier viser at graviditet endrer hjernen

Ifølge forskere skjer det vesentlige endringer i hjernen til gravide kvinner – man blir mer glemsk, uoppmerksom og dårligere til å gjenkjenne følelser hos andre.

GRAVIDITET: Det skjer en del endringer i hjernen til gravide kvinner, men det er for en god grunn. FOTO: NTB Scanpix
GRAVIDITET: Det skjer en del endringer i hjernen til gravide kvinner, men det er for en god grunn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare økt svetting og rare cravings som blir en del av hverdagen som gravid: Mange blir veldig surrete og glemsomme – det er ikke unormalt å legge nøklene i kjøleskapet, mens du tar melkekartongen med deg på vei til bilen. Stort sett gjør man mye rart.

Nyere studier viser at gravide kvinner presterer dårligere på oppgaver som handler om oppmerksomhet, hukommelse og evnen til å ta beslutninger. Og det viser seg at man presterer dårligst mot slutten av svangerskapet.

– Det skjer noe i hjernen til gravide kvinner. En av de største endringene er reduksjon av mengden grå substans (hjernebark) i områdene som involverer å gjenkjenne følelser hos andre. Analyser viser at disse anatomiske endringene påvirker evnen til å forstå hva noen tenker, føler og trenger, forklarer Elseline Hoekzema.

Hoekzema jobber som forsker ved Brain & Development lab, ved Brain and Development Research Center. Hun har forsket mye på hva som skjer med hjernen til gravide kvinner.

– Disse endringene er svært tydelige, og gjelder så å si alle gravide kvinner. Endringene i hjernen var faktisk så merkbare, at en data-algoritme kunne skille mellom kvinnene som var gravide, og kvinnene som ikke var det!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer