Styrtfødsel: Tiril ble født i bilen utenfor akuttmottaket

Flere barn fødes utenfor sykehus nå enn tidligere.

STYRTFØDSEL: Det tok bare 25 minutter fra mamma Beate fikk de første riene til datteren Tiril ble født. Foto: Privat
STYRTFØDSEL: Det tok bare 25 minutter fra mamma Beate fikk de første riene til datteren Tiril ble født. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da Beate Christin Haagensen Nilsen (40) fikk sitt første barn, sønnen Emil Matteo (7), tok fødselen i underkant av 1,5 time. Med to søstre som også har hatt styrtfødsler, var hun derfor forberedt på at det kunne gå kjapt da hun skulle føde sitt andre barn.

– Jeg var klar over at det kunne gå fort, så jeg hadde pakket bagen i god tid. Men jeg var ikke bekymret da vi bor bare 20 minutters kjøring fra sykehuset, forteller hun.

Det skulle imidlertid vise seg at selv det var litt i lengste laget da datteren Tiril Malen (15 mnd) meldte sin ankomst. Beate forteller at det bare tok minutter fra hun kjente de første kynnerne til hun skjønte at de burde komme seg av sted til sykehuset.

– Det startet med at jeg i totiden på natta fikk kraftige kynnere, så jeg reiste meg opp og gikk litt rundt. Jeg gikk på toalettet og så at jeg hadde begynt å blø, jeg ga derfor beskjed til mannen min, Morten, at vi burde komme oss av sted, sier hun.

Morten ringer etter søsteren hans som skal sitte barnevakt for eldstemann, men Beate forstår at de ikke har tid til å vente på henne.

– Når fødselen plutselig startet, hadde jeg stormrier med ingen mellomrom og ingen mulighet til å ta tiden på noe som helst. Åpningstiden og modningstiden er noe jeg ikke kjenner noe til, slik at når fødselen først er i gang hos meg - så er barnet omtrent på vei ut!

- Vi la derfor bare nøkkelen under døra og dro. Så ringte vi føden og sa at jeg var på vei, slik at jordmor kunne gjøre klar en fødestue til meg.

LES OGSÅ: Redd for å føde på vei til sykehuset? Dette bør du kunne!

FIKK DET VELDIG TRAVELT: Pappa Morten ble litt stresset, men klarte å holde hodet kaldt på vei til sykehuset. Foto: Privat
FIKK DET VELDIG TRAVELT: Pappa Morten ble litt stresset, men klarte å holde hodet kaldt på vei til sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Klarte nesten ikke svingen

Men da de nærmet seg sykehuset ble det mer og mer klart for ekteparet at de hadde i svært dårlig tid.

– Morten var nok litt stressa, men han forsøkte å ikke vise meg det og han holdt hodet kaldt. Selv hang jeg omtrent i håndtaket over døra og sa til ham «det er midt på natta – du MÅ bare kjøre fortere!».

– I den siste svingen fra hovedveien og opp til sykehuset gikk vannet. Morten ble lettere panisk og klarte nesten ikke svingen. Jeg tror han tok med seg litt av hekken ved siden av veien, ler Beate.

Morten parkerer bilen foran døren til akuttmottaket og løper inn etter hjelp, imens kjenner Beate at hodet er på vei ut.

– Plutselig stod det syv stykker rundt bilen og ei dame kom nesten hoppende inn i bilen for å se. Hun ble nok litt bestyrtet da hun så hodet. Hun forsøkte å roe meg og sa at babyen ville komme på neste rie, men da sa jeg bare «nei, hun kommer nå!», smiler Beate.

Fra Beate fikk de første kynnerne til datteren var født, tok det cirka 25 minutter!

LES OGSÅ: Even måtte «stunte» som jordmor ved styrtfødselen!

IKKE VELDIG VANLIG: Ifølge jordmor Aina Wendelborg er cirka fem prosent av alle fødsler styrtfødsler. Foto: Privat
IKKE VELDIG VANLIG: Ifølge jordmor Aina Wendelborg er cirka fem prosent av alle fødsler styrtfødsler. Foto: Privat Vis mer

Større sjanse for styrtfødsler hos flergangsfødende

Jordmor Aina Wendelborg definerer en styrtfødsel som en fødsel som hos førstegangsfødende tar mindre enn tre timer og mindre enn to timer hos flergangsfødende.

– Det er litt vanskelig å avgjøre eksakt hvor lang tid en fødsel tar, men man regner vanligvis fra det tidspunktet hvor man har regelmessige rier til barnet er født, forklarer hun.

Wendelborg sier at styrtfødsler ikke er spesielt vanlig, det skjer ved cirka fem prosent av alle fødsler, men at det er størst sjanse for at det skjer hos flergangsfødende.

– De aller fleste kvinner opplever at fødsel nummer to går raskere enn den første. Dersom man har hatt en forholdsvis kort fødsel første gang, det vil si at den varte mindre enn 7-8 timer, bør man være forberedt på at det kan gå en del raskere andre gang, sier hun.

Dersom man hadde styrtfødsel første gang, er det stor sjanse for at det også vil skje andre gang. Da kan det være lurt å være på alerten når du begynner å kjenne de aller første tegnene på at fødselen er i gang. Det er jo ofte slik at man kan være usikker på om fødselen er i gang eller ikke, men om man har hatt en veldig rask fødsel første gang bør man ikke overse disse tegnene.

– Det er bedre at man er «føre var» ved å ta tidlig kontakt, få en sjekk og så eventuelt reise hjem igjen om det skulle være falsk alarm. Hvis man er disponert for å få styrtfødsel og man føler at noe er på gang, til tross for at det ikke er åpning, synes jeg man må stole på seg selv og stå opp for seg selv, sier hun.

Ifølge Wendelborg er det helt umulig å forutse hvor lang tid en fødsel vil ta første gang, men hun sier at det synes å være en viss arvelighet knyttet til hvor lang tid en fødsel tar.

– Det kan være lurt å sjekke familiehistorien sin, da enkelte opplever at de har like raske fødsler som sin mor eller søster, smiler hun.

LES OGSÅ: Kvinnene som elsker å føde

Flere barn fødes utenfor sykehus nå enn tidligere

Björn Gunnarsson hos Norsk Luftambulanse har ledet et forskerteam som har undersøkt fødsler utenfor sykehus i Norge. Han sier det fødes flere barn utenfor sykehus nå enn tidligere.

– Dette gjelder ikke bare Norge, men også i Finland, Storbritannia og Australia. De som har lang transporttid til fødeinstitusjonen har mye større risiko. Sentralisering av fødeomsorg er den mest sannsynlige forklaringen, sier han.

Ifølge Gunnarsson skjer syv av 1000 fødsler i Norge utenfor sykehus, det er ikke inkludert planlagte hjemmefødsler. Men han sier man ikke vet nøyaktig hvor stor andel av disse fødslene som er styrtfødsler.

Men de som tidligere har født vaginalt, har som regel en rask fødsel, og i noen tilfeller en meget rask fødsel. Omtrent 80 prosent av de de som føder uplanlagt utenfor sykehus har født tidligere.

– Vi vet ikke årsaken til at enkelte kvinner føder raskt. Vi vet ikke om tidligere styrtfødsel øker risikoen for senere styrtfødsel, men det er logisk å tenke sånn. Det er mange faktorer som er assosiert med en rask fødsel. Vi har forsket på dette blant kvinner som har født tidligere og som føder til termin, og funnet ut at spontan vannavgang og kortere svangerskapslengde predikerer raskere fødsel, sier han.

SE OGSÅ: Video av kvinne som føder i bilen på vei til sykehuset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer