Store barneflokker:

Sue har født 22 barn - og vil ha flere

Og Phi har elleve barn, med åtte ulike fedre. – Kan være en fordel, mener norsk ekspert.

STOR BARNEFLOKK: Engelske Sue og Noel Radford har 22 barn, og har lyst på flere. Her fra This Morning TV show i 2018. FOTO: Ken McKay/ITV/REX
STOR BARNEFLOKK: Engelske Sue og Noel Radford har 22 barn, og har lyst på flere. Her fra This Morning TV show i 2018. FOTO: Ken McKay/ITV/REX Vis mer
Publisert

Iblant dukker det opp historier som gjør at man sperrer opp øynene, og store barneflokker er et godt eksempel på det.

KK har tidligere skrevet om russiske Kristina som har 23 barn, og som drømmer om hundre barn før hun er 30. Vi har skrevet om det norske paret som fikk åtte barn på under ti år, og vi har skrevet om britiske Sue Radford, som fødte sitt 22. barn, og fortsatt har lyst på flere.

JULEKOS: Da Sue hadde født sitt 22. barn var hun og mannen Noel gjester på This morning show, og fortalte om juleforberedelsene med en så stor familie. Her med datteren Bonnie Raye. Siden da har de fått et barn til. FOTO: Ken McKay/ITV/REX/NTB
JULEKOS: Da Sue hadde født sitt 22. barn var hun og mannen Noel gjester på This morning show, og fortalte om juleforberedelsene med en så stor familie. Her med datteren Bonnie Raye. Siden da har de fått et barn til. FOTO: Ken McKay/ITV/REX/NTB Vis mer

På Instagram-kontoen @theradfordfamily, deler Sue og mannen hennes Noel glimt fra en hektisk hverdag med hele 22 barn, alle sammen født av Sue, og med Noel som far.

Men hva er det egentlig som gjør at noen får lyst på en så stor barnefllokk? Vi spør psykolog Tone Nygård Stavenes ved Familieenheten, SANKS, Finnmarkssykehuset:

– Å ha familie og tilhørigheten som følger med, er identitetsskapende. Å være forelder/mor til mange barn kan være styrkende for foreldreidentiteten, og opplevelsen av å være viktig for noen, sier Nygård Stavnes, og legger til at det i andre land kan være andre grunner til at familier får flere barn.

– I Norge viser forskning at faktorer som økonomi, tid, samt praktiske ting som hus og bil spiller inn for antall barn. Det kan virke som at vi i Norge er opptatt av å gi våre barn det beste utgangspunktet for å realisere seg selv og bli vellykkede, noe som er typisk i individualistiske vestlige kulturer.

«Bruk prevensjon»

I en video som har gått viralt i 2022, forteller den amerikanske TikTok-personligheten Phi om sin utradisjonelle familie. På kontoen deler hun øyeblikk fra hverdagslivet – og det er ikke en hvilken som helst hverdag. Phi har nemlig hele elleve barn, og det med åtte forskjellige fedre.

I videoen forteller hun om hvorfor hun har valgt å få så mange barn. Men Phis store barneflokk - og antall fedre - har falt mange tungt for brystet, og ellevebarnsmoren har måttet tåle kritikk. Blant annet har hun blitt beskyldt for å utnytte systemet for å få stønad for barna, og flere har oppfordret henne til «å bruke prevensjon». Selv mener Phi mange fedre er en fordel:

– Om du har en far og tar bort en, har du ingen. Men om du har åtte og tar bort tre, har du fortsatt fem. Om jeg bare hadde en eneste barnefar og han kom til å dra eller dø, ville barna mine vært farløse. Men om jeg har åtte, og tre skulle dra eller dø, har jeg fortsatt fem fedre, sier hun i videoen.

– Ulike fedre en fordel

Psykolog Nygård Stavenes mener at ulike fedre i en barneflokk kan ha visse fordeler:

– Ulike fedre kan være en fordel med tanke på praktiske løsninger, tid og økonomi. De åtte fedrene har sikkert mer tid til hvert av sine barn enn én far til 11 barn ville hatt. Jo flere barn og jo færre voksne, desto mer utfordrende kan det være å se de ulike barnas individuelle behov.

PSYKOLOG: Tone Nygård Stavenes er psykolog ved Familieenheten, SANKS, Finnmarkssykehuset. FOTO: Privat
PSYKOLOG: Tone Nygård Stavenes er psykolog ved Familieenheten, SANKS, Finnmarkssykehuset. FOTO: Privat Vis mer

Hun understreker at det kan oppstå utfordringer om ikke alle barna har en like påkoblet far som ivaretar dem, og at søsknene kan kjenne på forskjellsbehandling.

– Min kliniske erfaring i familiefeltet er at forskjellsbehandling er noe av det mest urettferdige for de barna jeg har møtt.

– Mange søsken kan bety mye kjærlighet

I gamle dager var en stor barneflokk en fordel, da flere kunne bidra til husholdningen og arbeidet på gården, samt at man hadde barn igjen, dersom man mistet ett eller flere til sykdom, i en tid med dårlig helsevesen og epidemier. Men hva med i dag?

– Fordelene med en stor barneflokk er at barna har mange søsken og ressurser rundt seg, som er med på å styrke blant annet lekekompetanse og sosiale ferdigheter, mener psykolog Nygård Stavenes.

Hun legger til:

– Mange søsken kan bety mye kjærlighet, men også mye konflikter. Når det er mange barn å ta hensyn til, vet vi at de eldste søsknene ofte kan få mer ansvar for de yngre, noe som kan være en fordel og en ulempe. En fordel dersom ansvaret er akkurat passe, men en ulempe om ansvaret er for stort og de største barnas behov blir neglisjert. De yngste barna kan kanskje oppleve å bli mye herset med, og muligens oppleve å ha lite påvirkningskraft, og for lite de skulle sagt.

Hun utdyper, i tilfellet amerikanske Phi:

– For denne moren kan jeg tenke meg at det er noe utfordrende, i alle fall mye arbeid, med organisering av samvær, avtaler og aktiviteter for barna. Med utgangspunkt i barnas perspektiv og behov, mener jeg det er viktig å fremheve betydningen av forutsigbarhet, da dette er viktig for barns opplevelse av trygghet.

– Menn får kalde føtter

Til avisen Daily star innrømmer ellevebarnsmoren Phi at barneflokken har vært utfordrende, også fordi den setter begrensninger for datinglivet. Hun hevder at menn får kalde føtter når de får høre om familiesituasjonen. Dette skal være grunnen til at hun nå har valgt å legge ut videoen, der hun også presenterer sju av fedrene. Hvorfor den åttende faren ikke medvirker, oppgis ikke.

– Det ukjente kan være spennende.

I de siste årene har vi sett flere familier med stor barneflokk som har gått viralt og får mange følgere på sosiale medier. Hva kan motivasjonen være? Ifølge Nygård Stavenes er dagens familiestrukturer mer heterogene enn før, og en digital hverdag gir oss tilgang til å følge mennesker som lever på en annen måte enn oss selv.

– Det ukjente kan være spennende. Det kan være fint at denne damen viser hvordan en familie kan være, og opplysende for oss som ikke har det slik.

– Hvilke fallgruver er det ved å eksponere barna på denne måten?

– Det er alltid utfordringer knyttet til å eksponere barna på sosiale medier. Særlig fordi du som voksen kan dele ting som barnet selv ikke ville ønsket å dele, og gjennom det kan oppleve stigmatisering. Valg du som voksen har tatt, kan få konsekvenser for barnet.

Skal vi tro amerikanske Phi, er hun ikke ferdig med å få barn, og er åpen for enda flere. I videoen sier hun spøkefullt:

– Jeg vil ha 19 til, for å runde opp til tallet 30.

KK har forsøkt å komme i kontakt med Sue og Noel Radford, men de har ikke besvart vår henvendelse.

KK har vært i kontakt med Phi, men hun har ikke ønsket å medvirke i saken.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer