Sukkervann kan hjelpe ved kolikk

Slik lager du sukkervann til kolikkbarn

SUKKERVANN KAN HJELPE: Kan gi kolikkbarn og foreldrene et lite pusterom. Foto: NTB scanpix/Aftenposten,Bjørge, Stein J.
SUKKERVANN KAN HJELPE: Kan gi kolikkbarn og foreldrene et lite pusterom. Foto: NTB scanpix/Aftenposten,Bjørge, Stein J. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1 av 4 av spedbarn utvikler kolikk. Det er normalt at alle spedbarn har perioder der de gråter i løpet av dagen, gjennomsnittlig 2,2 timer per dag.

- Det som skiller "vanlig" gråting fra barn med kolikk er at de er vanskeligere (umulig) å trøste/roe og de gråter mer enn det som er normalt. Gråtingen skjer ofte på kvelden eller om natten, sier barnelege Jenny Ringnes i en artikkel på Lommelegen om kolikk hos baby

Ringnes viser til flere råd hjelpe for noen, men som ikke er vitenskapelig bevist. Sukkervann er et av rådene. 

- Sukkervann er et "kjerringråd" som noen synes hjelper. Sukkervann virker nærmest som smertestillende- Effekten varer i opptil en 1/2 time.

Slik lager du sukkervann: 

  • 1 dl vann varmes opp i kjele.
  • Rør inn en strøken spiseskje (15 ml) i vannet.
  • Rør til sukkeret løses opp
  • Avkjøl.

Denne oppløsningen kan oppbevares i kjøleskap i to døgn. Sukkervannet skal ikke gis forebyggende, men først når barnet skriker, og gjerne hver time om nødvendig.

Når barnet starter med uro eller gråt, legges det godt i armkroken din. Forsøk å roe det mens du gir ca. 2 ml lunkent sukkervann med en doseringssprøyte (skaffes på apotek eller helsestasjon) inn i barnets munnvik. 

Hvis det ikke hjelper - dobbel dose sukkervann

Hvis dette ikke hjelper, kan du forsøke å øke sukkermengden til 2 strøkne spiseskjeer (30 ml) til 1 dl varmt vann. Gi 2 ml om gangen også av denne blandingen slik som beskrevet ovenfor.    

(Kilde: Gode råd når spedbarnet gråter mye, apotekerforeningen)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer