«Superlærer» Håvard Tjora: - Barn trenger ikke belønning for å gjøre leksene sine

Det viktigste er å skape en positiv ramme rundt leksestunden, mener eksperten.

GIR RÅD OM LEKSER: Håvard Tjora mener foreldre bør tenke på hvordan de oppfører seg når barn skal gjøre lekser. Foto: Marielle Pram
GIR RÅD OM LEKSER: Håvard Tjora mener foreldre bør tenke på hvordan de oppfører seg når barn skal gjøre lekser. Foto: Marielle Pram Vis mer
Publisert

Lekser kan være en kilde til mye frustrasjon hos foreldre. Er det overhodet mulig å få barn til å gjøre lekser uten at voksne må mase på dem?

Når foreldre sliter med å få barna til å gjøre lekser, handler det ikke om at barna er vanskelige men at foreldrene ikke har funnet nøklene som hjelper, mener pedagog Liv Berit Heimstad Tønnessen.

Hun er forfatter av boken «Å velge det varme blikket» og har i mange år jobbet som kursholder og veileder for foreldre. Hun sier foreldre som har et mål om at dagen for enhver pris skal være konfliktfri, strever ekstra mye.

– Det er som om de spør barna om de har lyst å gjøre lekser, noe som ender opp med sukk og mas. De fleste barn sier nei til slike spørsmål. Både foreldre som forhandler mye med barna og foreldre som oppdrar sterkt med harde konsekvenser, kan oppleve mye uro rundt leksene.

– Samtidig er det viktig å si at mange familier har en funksjonell leksehverdag hvor en dårlig dag ikke er en krise, sier hun.

LES OGSÅ: Din involvering betyr alt for barnets prestasjoner i skolen!

En fin leksesituasjon er belønning i seg selv

Forfatter og lærer Håvard Tjora er heller ikke tilhenger av å belønne barn for å gjøre leksene sine, men han mener det kan være lurt å skape en positiv ramme rundt leksetiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer