<b>UTMATTENDE</b>: «Susanne» har hatt flere spontanaborter og graviditeter utenfor livmor. - Det tar på både psykisk og fysisk, forteller hun.  Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken.
UTMATTENDE: «Susanne» har hatt flere spontanaborter og graviditeter utenfor livmor. - Det tar på både psykisk og fysisk, forteller hun. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken. Vis mer

Susanne (31) har mistet seks barn

Gjentatte spontanaborter er en tøff belastning for mange kvinner. Men Susanne har ikke gitt opp drømmen om å få et barn.

– Gjentatte spontanaborter oppleves som kjempetøft og gjerne verre jo eldre kvinnen er, forteller psykolog Eva Tryti.

– I dag er vi i en situasjon hvor mange kvinner forsøker å få sitt første barn i så høy alder at de får tidspress. Da får man ofte høre fra andre at man har ventet for lenge, sier hun.

Tryti sier at også yngre kvinner kan få en irrasjonell skyldfølelse etter at de har mistet.

– Gjerne fordi de sitter og leser råd på nettet om at man ikke må stresse, eller at man ikke skal spise det og det. Mennesker har lett for å lete etter forklaringer slik at verden skal bli forståelig. Da er det lett å legge skyld på seg selv, sier hun.

- Har nestet mistet tellingen!

En av dem som har opplevd dette er «Susanne». Når hun tenker tilbake på de siste årene, har hun nesten vansker med å begripe alt hun har vært igjennom.

– Jeg har omtrent mistet tellingen i antall graviditeter, men mener det er fire utenfor livmor og to spontanaborter, sier hun.

«Susanne» (31) er gift og har en sønn på tretten år. Av hensyn til familien ønsker hun å fortelle sin historie anonymt.

Den første graviditeten utenfor livmoren kom som et sjokk. Hun hadde hatt en spontanabort tidligere, men var ikke redd for at noe skulle gå galt igjen. Etter hvert fikk hun en liten blødning, men ble først skikkelig redd da hun fikk store smerter i foten som ikke ville gå over.

Etter en undersøkelse på Kvinneklinikken ble hun umiddelbart innlagt for behandling.

UVENTET: «Susanne» oppdaget at hun var gravid utenfor livmor da hun fikk blødninger og sterke smerter i benet. Foto: Shutterstock © Personene på bildet er ikke identisk med personene i saken.
UVENTET: «Susanne» oppdaget at hun var gravid utenfor livmor da hun fikk blødninger og sterke smerter i benet. Foto: Shutterstock © Personene på bildet er ikke identisk med personene i saken. Vis mer

Kan være livstruende

I følge Nhi.no kan cirka 1-2 % svangerskap være utenfor livmoren. I slike tilfeller implanteres egg andre steder enn i livmoren, det vil si i egglederne, bukhulen, eggstokkene eller i livmorhalsen.

Dersom en slik graviditeten oppdages tidlig, kan den fjernes med en injeksjon av cellegift. Når denne blir satt, vil det smuldre opp og komme ut med avføringen.

Hvis den derimot får utvikle seg uten at det gripes inn, vil den voksende cellemassen føre til at egglederen revner, noe som kan gi en livstruende blødning inne i bukhulen.

Hadde tett eggleder

Den første gangen «Susanne» opplevde et svangerskap utenfor livmor, fikk hun to cellegiftkurer og alt gikk bra. Hun ønsket nå å bli gravid igjen, men etter lang tids prøving uten resultat fikk hun henvisning til gynekolog for å sjekke om noe kunne være galt.

Her ble det påvist at hun hadde en tett eggleder og en delvis tett eggleder.

– De ga meg en pakke med hormoner som de sa kunne hjelpe oss. Jeg ble gravid med en gang etter at jeg hadde tatt dem, men med delvis tett eggleder ble jeg gravid utenfor livmoren igjen, sier hun.

Susanne oppsøkte sykehuset etterhvert, ble tatt imot av en student som mente alt så bra ut og ble sendt hjem. 

LES OGSÅ: Eline kan endelig glede seg over å ha blitt mamma

STERKE SMERTER: På ferie i utlandet fikk «Susanne» plutselig sterke smerter igjen. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken.
STERKE SMERTER: På ferie i utlandet fikk «Susanne» plutselig sterke smerter igjen. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken. Vis mer

Indre blødninger

To uker senere får hun en oppringing fra overlegen som har fått resultatet fra de siste prøvene hennes. Det viser seg at cellegiftsprøyten ikke har fjernet graviditeten. Noen få timer senere får hun grusomme smerter og på natten må mannen hennes kjøre henne til sykehuset. Her blir hun lagt rett på operasjonsbordet.

Det viser seg at «Susannes» eggleder har sprukket og hun har indre blødninger. Det er livstruende, men hun blir operert i tide.

LIVSTRUENDE: To ganger har «Susanne» opplevd å bli operert i all hast. Foto: Shutterstock © Personene på bildet er ikke identisk med personene i saken.
LIVSTRUENDE: To ganger har «Susanne» opplevd å bli operert i all hast. Foto: Shutterstock © Personene på bildet er ikke identisk med personene i saken. Vis mer

Fysisk og psykisk tungt

Det er i dag over seks år siden «Susanne» opplevde sin første spontanabort. Selv om hun ikke tenker så mye på det i det daglige, innrømmer hun at veien har vært tung.

– Det fysiske og psykiske ved alle disse behandlingene har tatt på. Jeg har også fått dødsangst etter at jeg to ganger har blitt trillet i full fart inn på operasjonsbordet, sier hun. 

– Det har vært sårt å ikke kunne gi min sønn søsken og at mannen min ikke har fått oppleve en vanlig graviditet sammen med meg.

Får sårende kommentarer

Etter ytterligere to graviditeter utenfor livmor, har hun fjernet begge egglederne og har begynt med IVF-behandlinger (prøverørsforsøk).

Få har visst om hvilken kamp familien har vært gjennom, Susanne har valgt å ikke dele det med mange, men forteller hun blir såret og sint når hun stadig får spørsmål om de ikke snart skal ha barn.

LES OGSÅ: Mammanetts forumbrukere deler de mest irriterende kommentarene

Vanlige reaksjoner

Sinne er ifølge psykologen en typisk reaksjon som mange kvinner får etter å ha opplevd gjentatte spontanaborter eller andre komplikasjoner.

– Man blir sint på skjebnen eller på Gud. Man ser store mager og barnevogner over alt og tenker at «alle får, men ikke meg». Enkelte blir også misunnelig på venner som har barn hvor alt går lett, sier hun.

Sorg er også en vanlig reaksjon og Tryti sier det er viktig å gi seg selv tid og rom til å sørge. – Det er lov å være lei seg, men man bør prøve å ikke la det bli altoppslukende. Det er godt å komme seg ut og tvinge seg selv til å tenke på andre ting, sier hun.

LES OGSÅ: Sorg etter abort

Ikke la det bli altoppslukende

På spørsmål om hvordan man skal takle slike vanskeligheter, svarer hun at det beste er å forsøke å ikke være så opphengt i problemene.

– Etter hvert må man tenke alternative løsninger, for eksempel på adopsjon. Det viser seg at mange kvinner faktisk klarer å bli gravide når de stresser ned, men så blir de gjerne ekstra bekymret gjennom svangerskapet. Barnet føles så utrolig verdifullt at man kan risikere å bli en overbeskyttende mor, sier hun.

Ser positivt på fremtiden

Til tross for alt hun har gått igjennom, har «Susanne» ikke gitt opp drømmen om å få et barn til. I disse dager er hun i gang med prøverørsforsøk nummer to og hun er veldig positiv.

– Jeg tenker at det ikke skulle være noen grunn for at dette ikke skulle gå. Prøverør er en rar prosess, men også en stor opplevelse. Det er gøy samtidig som jeg selvsagt skulle vært det for uten, sier hun.

Følg hennes vei videre på bloggen Taareenglene

LES OGSÅ: Slik «booster» du fruktbarheten!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: