Gravid med ny metode:

Susanne trodde håpet om å få egne barn var borte da hun som 23-åring fikk eggstokkreft

Men takket være dyktige leger og masse tålmodighet, skjedde det et mirakel.

BLE GRAVID, MOT ALLE ODDS: Susanne (37) er den første og eneste i verden som har blitt gravid med en helt ny metode utviklet av norske eksperter. FOTO: Privat
BLE GRAVID, MOT ALLE ODDS: Susanne (37) er den første og eneste i verden som har blitt gravid med en helt ny metode utviklet av norske eksperter. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Susanne Hansen (37) fikk livet snudd på hodet da hun var 23 år gammel. På trening kjente hun plutselig et «smell» i nederste del av magen. Susanne er sta, og fortsatte treningen, men da hun gikk til garderoben, kjente hun at noe var alvorlig galt.

– Jeg måtte nærmest krabbe bort til venninnen min og be henne om å ringe en ambulanse. Ettersom jeg ikke klarte å forklare hva som hadde skjedd, ville de ikke sende en ambulanse. Jeg hadde ekstreme magesmerter på dette tidspunktet, og heldigvis var det en person som kunne kjøre meg til legevakten.

Susanne ble raskt tatt hånd om på legevakten – de skjønte at det var alvorlig. Hun kastet opp og klarte ikke å stå oppreist. Det tok ikke lang tid før hun ble sendt avgårde med ambulanse til et større sykehus.

– Jeg ble hasteoperert, og våknet uten å forstå hva som hadde skjedd. Jeg merket at jeg hadde blitt operert, og oppdaget et sting på cirka 10 centimeter tvers over magen. Det viste seg at jeg hadde en vanncyste på tre liter, som hadde sprukket.

LES OGSÅ: Karoline Krüger: - Jeg var forelsket Sigvart i mange år. En stund stalket jeg ham

Fikk vite at hun hadde fått kreft

En uke etter operasjonen, møtte Susanne opp på sykehuset for å få svar på prøvene. Med tanke på hva hun nettopp hadde vært igjennom, hadde hun det forholdsvis bra, men legen og sykepleieren var alvorlige. De fortalte at de fant kreft i cysten fra eggstokken som ble operert ut.

– Alt svartnet. Jeg holdt hendene foran ansiktet, og klarte ikke å tro på det de sa. Jeg har alltid vært en aktiv og sunn jente, og der og da hadde jeg bare lyst til å skjære bort magen min. Ja, meget dramatisk, men det var slik jeg følte det.

Sykepleieren fortalte Susanne at kreftsvulsten allerede var borte, noe som var til god hjelp. En uke senere, begynte cellegiftbehandlingen. Susanne responderte bra på behandlingen.

– Det tøffeste med denne prosessen var å miste håret. I og med at jeg var såpass ung, tenkte jeg ikke så mye over hvor mye cellegiften påvirket kroppen. Jeg tok offentlig transport til og fra behandlingen. Først nå har jeg bedre kunnskap om, og respekt for, hva jeg har vært igjennom.

LES OGSÅ: «Emma» jobbet som prostituert i to år: - Jeg brydde meg ikke om noen ville voldta eller drepe meg. Jeg var så langt nede

Har alltid ønsket seg barn

Etter en stund begynte Susanne å tenke på barn – hun har alltid drømt om å få en stor familie. Både hun og kjæresten visste at sannsynligheten for at de skulle få oppleve en graviditet, var minimal. Men de var likevel optimistiske, og hadde stor tiltro til de profesjonelle i faget.

– Etter at vevet fra den friske eggstokken min hadde blitt undersøkt i halvannet år, ga legene og patologene klarsignal; vevet kunne legges tilbake i kroppen min.

Fire måneder senere, fikk Susanne menstruasjon igjen, noe som betydde at kroppen hadde «tatt til seg» vevet som hadde blitt operert inn igjen. Da kunne prøverørsbehandlingen starte.

– Det var en risiko for at kreften kunne utvikle seg på ny, derfor måtte vevet opereres ut igjen når vi forhåpentligvis hadde oppnådd en graviditet. Selv om risikoen for tilbakefall var der, var vi aldri i tvil om at vi skulle prøve å bli gravide.

LES OGSÅ - Den store skrekken er at kreften kommer tilbake​

Mistet fosteret i 12. uke

Utrolig nok, ble Susanne gravid på første forsøk. Paret var i ekstase, men ved 12-ukerskontrollen kunne legene konstatere at fosteret var dødt. Susanne måtte igjennom en tøff medisinsk abort, men likevel klarte hun å være optimistisk: Hun kunne faktisk bli gravid, noe som ga håp.

Susanne var mer optimistisk enn legene. Hun ante ikke at en vellykket graviditet ville være et medisinsk mirakel.

– Vi var igjennom seks forsøk på litt over to år. Det var en veldig tøff periode, men vi klarte å holde motet oppe, og samtidig inkludere menneskene rundt oss. Vi var veldig åpne om hele prøveprosessen.

LES OGSÅ: Bente-Lill Bergheim var gravid tre ganger, men mistet barnet alle gangene​

ET MIRAKEL: Sannsynligheten for at Susanne skulle bli gravid, var veldig liten. Men hun var ekstremt heldig, og ble gravid med tvillinger. FOTO: Privat
ET MIRAKEL: Sannsynligheten for at Susanne skulle bli gravid, var veldig liten. Men hun var ekstremt heldig, og ble gravid med tvillinger. FOTO: Privat Vis mer

Er den eneste i verden som ble gravid med ny metode

Erik Ernst, som er professor i kvinnesykdommer og fødsler, og jobber på Aarhus Universitetssykehus, har sammen med kollega Peter Humaidan, som jobber på Regionshospitalet Skive, utviklet en banebrytende teknikk, i form av en spesielt tilrettelagt hormonbehandling.

De ønsket å la Susanne prøve denne metoden, og på mirakuløst vis, ble hun gravid – med tvillinger.

– Sannsynligheten for å lykkes er meget liten – omtrent 10 prosent. Det er altså svært vanskelig å bli gravid på denne måten – det er fortsatt ingen i verden, bortsett fra Susanne, som har oppnådd en graviditet med akkurat denne metoden, sier Ernst.

Nå er det full rulle hjemme hos Susanne i Aarhus – Sander og Noah er to friske og aktive gutter, som kom til verden takket være dyktige leger.

– Vi er overlykkelige over at vi fikk tvillinger – min store drøm gikk i oppfyllelse! Vi visste at sjansen for å lykkes var minimal, og at flere graviditeter ikke var mulig. Hver eneste dag tenker jeg over hvor heldig jeg er, som har fått disse to gullklumpene, sier hun, og fortsetter:

– Vi er så takknemlige for at Ernst og Humaidan ga oss sjansen. Vi er også glade for at vi lyktes i å være de første i verden, og forhåpentligvis gir det håp til andre par som er i en lignende situasjon.

LES OGSÅ: Silje-Mari fikk sjokk da hun så ultralydbildene: - Det skal nesten ikke være mulig!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer