Tenåringer søvn:

- Svært mange tenåringer går rundt med permanent jetlag

Foreldre bør ha mer fokus på klokkeslettet tenåringene står opp enn på når de legger seg, mener psykolog.

SØVNPROBLEMER HOS UNGDOM: Ifølge psykolog Lars Halse Kneppe er søvn et utbredt problem hos tenåringer, noe som påvirker både humør og immunforsvar. FOTO: Anna-Julia Granberg
SØVNPROBLEMER HOS UNGDOM: Ifølge psykolog Lars Halse Kneppe er søvn et utbredt problem hos tenåringer, noe som påvirker både humør og immunforsvar. FOTO: Anna-Julia Granberg Vis mer
Publisert

– Tenåringstiden er generelt sett en periode hvor mange sover fryktelig dårlig. Ungdommene jeg møter snakker veldig mye søvn og mange forteller at dette er noe de strever med, sier psykolog og forfatter Lars Halse Kneppe.

Etter å ha jobbet i PPT-tjenesten på videregående skole i fem år, har han fått et godt innblikk i de mange utfordringene vi møter i tenårene. I sin nye bok«I hodet på en tenåring» beskriver han hvordan det er å være ung i dag og hvordan foreldre kan forstå tenåringen sin bedre.

Går rundt med permanent jetlag

En av de største utfordringene hos tenåringer er ifølge Kneppe mangelen på søvn. Han tror mange voksne ville bli sjokkerte over hvor få timer ungdommer faktisk sover i løpet av uken og hevder de sover langt mindre enn selv utslitte småbarnsforeldre.

– Har du bare sovet to timer en natt vil det påvirke læringsevnen ganske kraftig, det påvirker også humøret og immunforsvaret ditt.

– Jeg tror også at mangel på søvn påvirker evnen vår til å regulere følelser. Når vi er veldig slitne og trøtte, er det vanskeligere å regulere de negative følelsene. Det krever energi å snakke positivt til seg selv og dersom du er for sliten har du ikke motstandskraft mot de negative tankene, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer