Svangerskap utenfor livmoren

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Også kalt ekstrauterint svangerskap/ektopisk svangerskap

Hva er svangerskap utenfor livmoren?

Det befruktede egget vandrer normalt fra eggledere til livmoren hvor det fester seg, og utvikler seg videre. Men noen ganger går det galt før det kommer så langt. Det kan slå seg ned utenfor livmoren i eggledere, eggstokker, livmorhals eller i bukhulen . Det er dette som kalles svangerskap utenfor livmoren. 

Det er praktisk umulig å gjennomføre en slik graviditet, og det er uforenelig med liv. Som regel vil en slik graviditet utenfor livmoren medføre spontanabort tidlig. Men det finnes unntak. Noen ganger vil fosteret fortsette og vokse, mange uker etter befruktelsen. Tilstanden kan bli alvorlig for mor.

Klikk her for å se en animert illustrasjon ektopisk svangerskap

Den vanligste årsaken er at det slår seg ned litt for tidlig i egglederen fordi den kan være litt trang eller skadd. Det befruktede egget kan den første tiden vokse "normalt" utenfor livmoren. I mange tilfeller skjer dette i egglederen. Dette er en trang tube som etter hvert sprenges ut som en følge av fostervekst. Det er praktisk umulig å gjennomføre en slik graviditet, og er uforenelig med liv. Mellom 1000 og 1500 tilfeller av svangerskap utenfor livmoren oppstår hvert år i Norge. 

Symptomer på svangerskap utenfor livmoren

Typiske plager ved denne tilstanden er underlivssmerte, uteblitt menstruasjon og sparsom blødning fra skjeden. Smerte er hovedsymptomet og inntrer enten det har skjedd en oppsprekking av egglederne eller ikke. Smerten sitter vanligvis på den siden der graviditeten finnes.

Jordmor Kristina Jacobsen forteller at mange gravide føler seg ømme i magen eller har moderate smerter i magen ved et normalt svangerskap, men ved en graviditet utenfor livmoren er smertene ofte ensidig og økende i styrke. 

Graviditetssymptomer som kvalme, smerte i brystene og graviditetsfølelse er kanskje mindre fremtredende enn i et normalt svangerskap. Graviditetstest vil vise positivt resultat. Symptomene debutere gjerne etter seks til åtte uker etter stans i menstruasjonen.

Ved oppsprekking av egglederen kan smertene bli meget intense.

Les også: Dagene etter eggløsning - her skal egget normalt feste seg 

Årsak til tilstanden

  • Tidligere infeksjon eller skade av annen art som kan gi sammenvoksninger og arrdannelser, kan hindre transporten av det befruktede egget fra egglederen og til livmoren. Dette kan føre til at egget slår seg ned for tidlig og på feil sted. 
  • Tidligere gjennomgått betennelse i bukhinnen i bekkenet, tidligere svangerskap utenfor livmoren, og operasjoner for manglende fruktbarhet, gir noe økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.
  • Inneliggende spiral beskytter mot graviditet i livmoren, men ikke mot graviditet utenfor livmoren. Dersom det oppstår graviditet med inneliggende spiral, er sannsynligheten for at svangerskapet er utenfor livmoren ca 10%. Kobberspiral har gir en høyere andel av svangerskap utenfor livmor enn hormonspiralen. 
  • Nyere forskning har vist at røyking er forbundet med økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Hvordan finner man det ut?

Svangerskap utenfor livmoren påvises ved ultralyd, kikhullsoperasjon eller åpen kirurgi. Et blodprøvesvar av HCG kan også gi mistanke om svangerskap utenfor livmor.

Behandling

Mistanke om svangerskap utenfor livmoren vil alltid føre til innleggelse eller henvisning for sikker avklaring av diagnosen. Når diagnosen er sikker, vil det i de fleste tilfeller bli utført operasjon. Det kan også sprøytes medisiner inn i eggsekken som gjør at svangerskapsproduktet går til grunne. På den måten unngås operasjon.

Bli gravid på ny?

Hvis det er oppstått stor skade på eggleder, kan man få vansker med å bli gravid igjen. Alle kvinner har heldigvis to eggledere, og hvis den andre egglederen er frisk vil man kunne bli gravid igjen. Det er imidlertid viktig å være på vakt for liknende symptomer ved ny graviditet. Tidligere svangerskap utenfor livmoren øker risikoen for at dette skal skje på ny.

 

 


 


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
- På vei, dr. Gro Nylander, 2002, Gyldendal fakta
- Aschehougs store bok om svangerskap, red. Dorthe Taxbøl (et. al.), H. Achehougs
og CO, Oslo 2003
- Det nye livet, Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
- Svangerskap, fødsel og barseltid, 6. utgave, 2. opplag 1999, Inger Eide, Haugen, Ad Notam Gyldendal.
-Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer