Svangerskap utenfor livmoren

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Også kalt ekstrauterint svangerskap/ektopisk svangerskap

Hva er svangerskap utenfor livmoren?

Det befruktede egget vandrer normalt fra eggledere til livmoren hvor det fester seg, og utvikler seg videre. Men noen ganger går det galt før det kommer så langt. Det kan slå seg ned utenfor livmoren i eggledere, eggstokker, livmorhals eller i bukhulen . Det er dette som kalles svangerskap utenfor livmoren. 

Det er praktisk umulig å gjennomføre en slik graviditet, og det er uforenelig med liv. Som regel vil en slik graviditet utenfor livmoren medføre spontanabort tidlig. Men det finnes unntak. Noen ganger vil fosteret fortsette og vokse, mange uker etter befruktelsen. Tilstanden kan bli alvorlig for mor.

Klikk her for å se en animert illustrasjon ektopisk svangerskap

Den vanligste årsaken er at det slår seg ned litt for tidlig i egglederen fordi den kan være litt trang eller skadd. Det befruktede egget kan den første tiden vokse "normalt" utenfor livmoren. I mange tilfeller skjer dette i egglederen. Dette er en trang tube som etter hvert sprenges ut som en følge av fostervekst. Det er praktisk umulig å gjennomføre en slik graviditet, og er uforenelig med liv. Mellom 1000 og 1500 tilfeller av svangerskap utenfor livmoren oppstår hvert år i Norge. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer