Svangerskapets hormoner

Hormonene påvirker deg fysisk og psykisk gjennom graviditeten. Foto: Shutterstock ©
Hormonene påvirker deg fysisk og psykisk gjennom graviditeten. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du er gravid skjer det store endringer i hormonbalansen din. De viktigste hormonene som har med graviditet og fødsel å gjøre er HCG, HPL, Progesteron, Østrogen og Relaxin. Her kan du lese mer om de ulike hormonene som påvirker deg fysisk og psykisk gjennom graviditeten.

HCG: (Humant choriongonadotropint hormon)

Dette hormonet informerer det gule legemet i egglederne om at egget er befruktet ved graviditet. Dermed vil det gule legemet produserer østrogen og progesteron. Dette fortsetter egglederne med frem til morkaken er i stand til å overta produksjonen av disse hormonene.
HCG skilles ut i urin og i blodet. Graviditetstestene baserer seg på å teste dette hormonet.

 

HPL: (Humant placenta laktogen)

Dannes i morkaken. Dette hormonet har innvirkning på vekst av brystene. Det er et veksthormon, og virker også vekstfremmende på fosteret.

Progesteron:

Progesteron skal blant annet bidra med å regulerer rier. Hormonet gjør også din musklatur litt slappere. Dette er viktig med tanke på at barnet skal ut gjennom fødselskanalen. Progesteron forhøyer din kroppstempratur gjennom de tre første månedene av svangerskapet. Dette hormonet øker jevnt utover svangerskapet.

Østrogen:

Østrogen dannes i store mengder i siste halvdel av svangerskapet, fram til uke 40. Det dreier seg i hovedsak om stoffet østriol, som er et av flere østrogen-hormoner. Østriol produseres i morkaka. Forstadiet til det som skal bli østoriol produseres i binyrebarken hos fosteret. Fantastisk ikke sant? Østriol forbereder livmor på vekst.

Relaxin:

Dannes i eggstokkene på slutten av svangerskapet. Sammen med østrogen og progesteron virker dette hormonet til at bekkenets leddforbindelse blir oppbløtt.

 


Foto: Maria Bengtsson. Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder:
- "Svangerskap, fødsel og barseltid. lærebok for sykepleiere". Inger Eide Haugen. 6. utgave 1999. Ad Notam.
- "Mamma for første gang". Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer