Svangerskapsdiabetes er en tilstand mange gravide bekymrer seg for. Men hvem kan få det, hva er det egentlig, og hvordan behandler man det?
Hva er svangerskapsdiabetes?
Når man er gravid må insulinproduksjonen i kroppen økes. Hos enkelte kvinner øker den ikke tilstrekkelig, noe som fører til at blodsukkerreguleringen blir dårligere. Særlig etter måltider kan blodsukkeret bli høyt. For noen er blodsukkerøkningen så stor at man betegner tilstanden som svangerskapsdiabetes.
– Det er morkakehormonene som gjør at insulinet ikke virker så godt som det pleier. Dermed må kroppen produsere nesten dobbelt så mye insulin under svangerskapet, og det er det ikke alle som klarer, dermed blir blodsukkeret høyt, forklarer Helen Oeding Holm, som er diabetessykepleier og jordmor ved Svangerskapspoliklinikken på Oslo Universitetssykehus.
Både gravide med nedsatt glukosetoleranse (økt blodsukker) etter spesifikke kriterier, og gravide som har så høyt blodsukker at de får betegnelsen diabetes inkluderes i denne diagnose. Også kvinner som blir diagnostisert med nyoppdaget type 1 eller type 2 diabetes under svangerskapet inkluderes i diagnosen. Men ved vanlig svangerskapsdiabetes normaliseres ofte blodsukkeret etter svangerskapet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger