CRAVINGS: Lysten på enkelte matvarer kan ta helt overhånd. Foto: NTB scanpix
CRAVINGS: Lysten på enkelte matvarer kan ta helt overhånd. Foto: NTB scanpix Vis mer

Svangerskapsdilla: Dette er vanlige cravings

Svangerskapsdilla, eller det engelske begrepet craving, er et velkjent fenomen hos gravide.

Publisert

Noen gravide får en intens lyst på spesielle matvarer. Det kan være alt fra tomater, riskjeks og is til mer sære ting som hockeypulver eller lukten av vaskemidler. 

Intense lyster

Craving betyr "begjær" eller "sterkt ønske" og svært mange gravide opplever denne dragningen mot smaker eller spesielle lukter. 

- Det er vel kjent at smaks- og luktopplevelser endrer seg i graviditet, slik at favorittmat plutselig kan blir frastøtende og andre ting forbigående tar over som favoritter, forteller Bjørn Backe, professor i fødselsmedisin og gynekologi til Mammanett.

- Litt underlige utslag hører man ofte om, for eksempel har jeg hørt om tilfeller hvor gravide får "kick" på lukt av gummi fra nye bildekk eller tannpasta. Jeg har også hørt om gravide som er nødt til å spise jordbær (som er problematisk vinterstid) eller bare "må" spise smør, forteller professoren. 

LES OGSÅ: Hvor stor blir magen?

Ukjent årsak

- Vi vet ikke hva dette skyldes, forteller Backe som mener fenomenet i de fleste tilfeller er ufarlig. 

Han forteller også at det ikke finnes holdepunkter for at en svangerskapsdille er et uttrykk for en mangel på noe, som for eksempel mineraler, jern eller vitaminer.

Til tross for at det finnes få undersøkelser og holdepunkter på området, finner Mammanett ved søk flere leger som uttaler seg om mulige teorier på hva som ligger bak cravings.

Intense lyster på noe nytt! Foto: Shutterstock.com ©
Intense lyster på noe nytt! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

- Det er egentlig ingen som vet hvorfor craving forekommer i graviditeten, men det finnes teorier om at kroppen ber om næringsstoffer som den trenger. En overveldende trang til å spise sylteagurk eller ost kan være et tegn på at kroppen trenger mer natrium, eller en hang til å spise pommes frites og burgere kan dreie seg om behovet for mer protein, natrium eller kalium, sier Andrei Rebarber, overlege ved fødselsavdelingen NYU Medical Center i New York til medicinnet.com.
- Det er ikke slik at kroppen faktisk trenger den spesifikke maten du har dilla på, men den kan altså trenge noen stoffer i den spesifikke maten. Din smaksans tolker det dermed som en lengsel etter en spesiell matvare, sier Rebarber. (2)

LES OGSÅ: 10 råd til gravide om kosthold

Vanlige diller - cravings

 Frukter Sjokolade Curry 
 Is Oster Krydret mat
 Grønnsaker Melkeprodukter Peanøttsmør
 Isbiter  Smultringer Pastiller
 Salt eller surt godteri Lakris Tyggegummi
 Kaker Hockeypulver Tannkrem
 Gatekjøkkenmat Jordbær Sylteagurk

(Kilde: 2, 3, 4, 5)

Dilla på junkfood

Bloggeren Shetty på Mammanett kan fortelle at hun har fått dilla på junk-food etter at hun ble gravid.
- Jeg er helt gal etter grillpølser og potetmos, hot-dog og pommes frites med mye hamburgerdressing! Jeg prøver å spise sunt, men enkelte dager kjenner jeg at jeg bare  ha det, og jeg ha det med èn gang! Jeg hiver meg i bilen og reiser på butikken eller bensinstasjonen, som en gal, sulten person som ikke har sett mat før, skriver hun i bloggen sin.

LES OGSÅ: Kreative måter å fortelle om graviditeten 

10 pakker Fisherman's friend hver dag!

Trebarnsmoren Lene opplevde en sær "dille" i sitt tredje svangerskap. Hun fikk et helt spesielt kick av å spise halspastiller fra Ficherman's Friend. Da hun var 20 uker på vei følte hun at hun mistet helt kontrollen.

- Jeg konsumerte vanvittige mengder. Jeg likte dem i en spesiell sort, og jeg handlet store mengder. Det er jo meningen at man skal suge på disse sterke pastillene hvis man har vondt i halsen, men jeg tygget 4 pastiller på en gang, og brukte under et minutt på å spise opp en pose. Mitt behov for pastillene medførte at de ble utsolgt på butikkene og på bensinstasjonene der jeg bodde. Jeg måtte reise til nabobyen for å handle mer. Jeg fikk mange rare og spørrende ansiktsuttrykk på disse handlerundene, forteller hun. Det store forbruket ga henne løs mage, og hun tenkte mange ganger at dette ikke var bra for babyen i magen, men å stoppe klarte hun ikke! To uker etter fødselen var lysten på Fishermans helt borte, og Lene har knapt spist en pastill siden.

Et økende fenomen?

Fenomenet er økende, meldte BBC i 2008. De skriver at gravide i dag langt oftere har en eller annen form for pica i dag, enn i tidligere generasjoner. Så mange som 75% av de gravide som deltok i undersøkelsen fortalte at de var hekta på mat og annet. 50 år tidligere svarte kun 30% av de gravide at de hadde noen form for pica. (5) 

Delta i diskusjonen: Har eller hadde du en dilla da du var gravid?

Farlige diller - Pica

Å ha dilla på matvarer er en normal, ufarlig og meget vanlig tilstand, selv om det virker ganske sprøtt å innta mengder av en matvare du aldri tidligere har brydd deg noe om. Hvis det du spiser ikke er mat, snakker vi ikke lenger om et vanlig graviditetsymptom men en kompulsiv spiseforstyrrelse. Denne tilstanden kalles Pica. Pica er en tilstand som oftest opptrer hos barn, men også hos noen gravide, selv om det er ytterst sjeldent (1, 3)

Ved Pica kan gravide få trang til å spise bisarre ting som kullbiter, murpuss, avispapir etc. (1)

Årsakene til pica er ikke kartlagt, men det finnes både ernæringsmessige, kulturelle og psykologiske teorier. Pica kan resultere i en rekke ulike helsemessige komplikasjoner som kan forårsake alvorlig skade for mor og barn. Det er derfor viktig å søke behandling så snart som mulig hvis du er gravid og spiser ting som ikke er mat. (4)

Typiske pica hos gravide:

 Murpuss Vaskemidler  Trykksverte
 Kull Fyrstikker Kritt
 Gjørme Gummi Svamper

(Kilde: 1, 2, 3, 4, 5)

 

Kilder:
1 Obstetrikk og Gynekologi, Bergsjø et al., Gyldendal Akademisk 2007
2 Medicinnet.com
3 Parents.com
4 Pregnancy-info.net
5 BBC

Publisert førte gang 2013-06-05. Oppdatert.

Hva hadde du dilla på da du var gravid? (Avsluttet)
Ingenting18% (246)
Usunn mat og godteri34% (461)
Sunne matvarer27% (364)
Spesielle lukter9% (125)
Annet8% (106)
Jeg åt ting som ikke var mat (pica)3% (47)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer