Svangerskapsforgiftning - Færre barn dør

Svangerskapskontrollene har redusert risikoen. Foto: Shutterstock.com ©
Svangerskapskontrollene har redusert risikoen. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svangerskapsforgiftning utgjør ikke lenger en like stor risiko for barnet, hvis moren går til svangerskapskontroll.

De siste 20 årene har tiltak overfor mor og barn gitt betydelig redusert risiko for dødfødsel i denne gruppen, viser tall fra Medisinsk fødselsregister, Folkehelseinstituttet.


På slutten av 1960-tallet og gjennom hele 1970-tallet var det en mye større risiko for dødfødsel dersom mor utviklet svangerskapsforgiftning. 

Svangerskapsforgiftning innebærer økt blodtrykk hos mor og dårligere blodforsyning til fosteret. Fosteret får ikke tilført like mye næring gjennom morkaken og vokser ikke like godt som andre fostre. I verste fall kan en sjelden akutt livstruende situasjon med fare for både mor og barnets liv oppstå.

Risikoen var i 1970-årene fire ganger høyere
Risikoen for dødfødsel var i 1970-årene mer enn fire ganger høyere ved svangerskapsforgiftning enn ved andre svangerskap. I dag er risikoen bare 0,3 ganger høyere. Det viser tall fra Medisinsk fødselsregister,

Stor nedgang i antall dødfødte
I 12-årsperioden 1967 til 1978 ble cirka 32 barn per år dødfødt pga svangerskapsforgiftning. I 1991-2003 var antallet redusert til sju barn i året i gjennomsnitt. Også antall barn som dør ved fødselen er betydelig redusert.

God svangerskapskontroll er en av årsakene!
- Årsaken til at mange flere barn overlever i dag, er god svangerskapskontroll, og at en framskynder fødselen. Mange av disse kvinnene forløses med keisersnitt. Framskritt innen nyfødtmedisin innebærer dessuten at det ikke er like risikofylt som tidligere å framskynde fødselen, sier professor Rolv Skjærven, Medisinsk fødselsregister, Folkehelseinstituttet. Han legger til at Medisinsk fødselsregister har samarbeidet med forskere ved NIH i en 20-årsperiode. (Kilde: fhi)

Les mer om svangerskapsforgiftning på våre temasider.

 


 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus
Kilder:
Folkehelseinstituttet, artikkel "Færre barn dør etter svangeskapsforgiftning" datert 16.11.06

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer