<b>SVANGERSKAPSFORGIFTNING:</b> Gir økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet, viser forskning. Foto: NTB Scanpix
SVANGERSKAPSFORGIFTNING: Gir økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet, viser forskning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Svangerskapsforgiftning gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer

- Ved alvorlige tilfeller er risikoen hele 8 ganger høyere. I følge overlege er det alt for lite informasjon om dette som når ut til kvinnene som rammes.

Publisert

Svangerskapsforgiftning er ifølge Helsenorge.no en tilstand som kan ramme gravide i siste halvdel av svangerskapet. Symptomene er ofte milde, men må tas alvorlig. Dersom tilstanden forverres, kan nemlig både mor og barns liv være truet. 

Her i Norge får cirka 3% av gravide svangerskapsforgiftning, men takket være god oppfølging er dødsfall sjelden. 

Det imidlertid få kjenner til, er at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning er mer utsatte for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet. 

Økt risiko for alle med svangerskapsforgiftning

Norske og europeiske studier tyder på at risikoen for hjerte- og karsykdom er fordoblet ved den milde formen for svangerskapsforgiftning, sammenlignet med gravide kvinner uten svangerskapsforgiftning. 

– Ved alvorlige preeklampsiformer slik som svangerskapskramper, er risikoen for hjerte- og karsykdom opp til 8 ganger høyere, forteller Annetine Staff, overlege og forskningsrådgiver, Oslo universitetssykehus (OUS) og professor ved Universitetet i Oslo(UiO). 

Den vanligste dødsårsaken for kvinner og menn over hele verden er hjerte- og karsykdom av «åreforkalkningstypen». De vanligste formene er høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt.

MENER FLERE BURDE KJENNE TIL RISIKOEN: Overlege og forskningsrådgiver Annetine Staff ved Oslo universitetssykehus. Foto: OUS
MENER FLERE BURDE KJENNE TIL RISIKOEN: Overlege og forskningsrådgiver Annetine Staff ved Oslo universitetssykehus. Foto: OUS Vis mer

Lite kjent hos fastleger og spesialister

Den norske HUNT-studien og andre befolkningsbaserte studier viser at svangerskapsforgiftning, samt andre svangerskapskomplikasjoner der morkaken svikter, er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom hos de overlevende kvinnene og deres barn. 

– Likevel opplever vi på OUS at kunnskapen om dette er lav hos både fastleger og spesialister, forteller Staff. 

En av årsakene til at det er så lite kjent, tror hun er at helsevesenet er mer opptatt av god svangerskapsomsorg her og nå.

– Svangerskapsforgiftning er en av de viktigste dødsårsakene for gravide kvinner i verden, også i Norge. Men i Norge er det heldigvis få mødre-dødsfall hvert år (under 10 kvinner totalt av 60 000 fødende). Det kliniske fokuset ligger på god svangerskapskontroll og dermed tidlig diagnostikk av preeklampsi. Kvinnene vil deretter henvises raskt til fødeavdeling med korrekt kompetanse for å forløsning på optimalt tidspunkt for henne og barnets helse.

– Dessuten er det ikke sikkert at informasjon om hjerte- og karhelse bør gis på en fødeavdeling, fordi nybakte mødre har mye annet å tenke på. Jeg regner med at de fleste kan være lite motiverte for å høre om noe som kan skje tretti, førti år fremover i tid, sier hun. 

Synes kvinner bør få mer informasjon

Staff håper man kan få på plass nye strategier for å følge opp kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning i primærhelsetjenesten.

– I dag er det ingen regelmessig oppfølging med tanke på forebygging av hjerte- og karsykdom av gravide som har hatt svangerskapsforgiftning. Det er alt for få fastleger og spesialister som kjenner til behovet for oppfølging av disse unge kvinnene, som burde ha gode muligheter for å redusere risikofaktorene for åreforkalkning, sier hun.

– Dette er noe som man kanskje kunne ta opp med kvinnene på seksukerskontrollen etter fødselen, alternativt kunne man kombinert en hjerte- og karhelse screening for disse kvinnene i dagens anbefalte screeningprogram av livmorhalskreft med prøver hvert 3. år.

LES OGSÅ: Victoria veide bare 950 gram da hun ble født

Faktorer som øker risikoen for å få svangeskapsforgiftning:

  • Førstegangsgraviditet
  • Alder over 40 år
  • Overvekt med kroppsmasseindeks (KMI) over 35
  • Diabetes
  • Svangerskapsforgiftning hos andre familiemedlemmer
  • Svangerskapsforgiftning i et tidligere svangerskap
  • Lang tid mellom graviditetene
  • Flerlingegraviditet

Kilde: Helsenorge.no

Ønsker ikke å skremme

Staff er opptatt av at dette ikke skal være «skremselspropaganda», men en positiv informasjon til kvinner som har hatt preeklampsi eller andre svangerskapskomplikasjoner som er assosiert med økt risiko for senere hjerte- og karsykdom. 

– Det er ikke hensikten å skremme noen, men vi synes det er rett at unge kvinner får vite at de kan gjøre mye mens de ennå er unge for å redusere risikoen for fremtidig hjerte- og karsykdommer.

– Det er all grunn til å tro at jo tidligere man kommer i gang, jo større sjanse har man for å stoppe og faktisk snu utviklingen av denne typen sykdommer med fettavleiring i åreveggene, sier hun.

Fullt mulig å forebygge 

Den unike muligheten unge kvinner har, er at deres åreforkalkning oftest er av den «tidlige» typen, det vil si at fettavleiringene i karveggen lar seg reversere. Dermed reduseres risikoen for trange kar og blodpropp. 

– Vi anbefaler ut fra dagens kunnskap at kvinner som har hatt preeklampsi forsøker å ha en livsstil som generelt kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdom, det vil si å følge retningslinjene fra Helsedirektoratet. Norsk Gynekologisk forening publiserer i disse dager en pasientinformasjon om preeklampsi, som også inkluderer enkle tips om individualisert langtidsoppfølging i forhold til hjerte- og karhelse, som kvinnene selv kan diskutere med sin fastlege, forteller Staff.

– Den enkelte kvinne kan gjøre en stor forskjell etter svangerskapsforgiftning for å optimalisere egen hjerte- og karhelse. Ved å motta hensiktsmessig oppfølging fra helsepersonell, spise vanlig sunn kost, mosjonere regelmessig og holde seg røykfrie, kan kvinnene redusere risikoen for å utvikle alvorlige seneffekter av svangerskapsforgiftning. 

LES OGSÅ: En fødsel utenom det vanlige - både mor og far havnet på sykehuset!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer