Svangerskapsforgiftning gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer

- Ved alvorlige tilfeller er risikoen hele 8 ganger høyere. I følge overlege er det alt for lite informasjon om dette som når ut til kvinnene som rammes.

SVANGERSKAPSFORGIFTNING: Gir økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet, viser forskning. Foto: NTB Scanpix
SVANGERSKAPSFORGIFTNING: Gir økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet, viser forskning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svangerskapsforgiftning er ifølge Helsenorge.no en tilstand som kan ramme gravide i siste halvdel av svangerskapet. Symptomene er ofte milde, men må tas alvorlig. Dersom tilstanden forverres, kan nemlig både mor og barns liv være truet. 

Her i Norge får cirka 3% av gravide svangerskapsforgiftning, men takket være god oppfølging er dødsfall sjelden. 

Det imidlertid få kjenner til, er at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning er mer utsatte for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet. 

Økt risiko for alle med svangerskapsforgiftning

Norske og europeiske studier tyder på at risikoen for hjerte- og karsykdom er fordoblet ved den milde formen for svangerskapsforgiftning, sammenlignet med gravide kvinner uten svangerskapsforgiftning. 

– Ved alvorlige preeklampsiformer slik som svangerskapskramper, er risikoen for hjerte- og karsykdom opp til 8 ganger høyere, forteller Annetine Staff, overlege og forskningsrådgiver, Oslo universitetssykehus (OUS) og professor ved Universitetet i Oslo(UiO). 

Den vanligste dødsårsaken for kvinner og menn over hele verden er hjerte- og karsykdom av «åreforkalkningstypen». De vanligste formene er høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer