Svangerskapsforgiftning

Svangerskapsforgiftning, eller preeklampsi, er en tilstand der den gravide har forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen. Ofte ses hevelse (vann) i bena, ødemer, og noen kan ha forstyrrelser i blodlevringen.

Svangerskapsforgiftning. Foto: Shutterstock
Svangerskapsforgiftning. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svangerskapsforgiftning opptrer ved 2-10 % av alle svangerskap. (1) Sykdommen kommer oftest etter 28. svangerskapsuke. Preeklampsi er seks til åtte ganger vanligere hos førstegangsgravide enn hos deg som har født barn før.

Har jeg svangerskapsforgiftning?

Din lege og jordmor vil som regel fange opp en begynnende svangerskapsforgiftning, før du selv merker at du har det, ved å kontrollere urin og blodtrykk. Du bør derfor ikke gå rundt å engste deg unødig for dette. Allikevel skal du være oppmerksom på disse symptomene:

 • Hevelse (vann) i bena
 • Stor vektøkning, mer enn 1/2 kilo pr. uke.
 • Hodepine
 • Øresymptomer
 • Kvalme
 • Magesmerter


Hvis du har økt blodtrykk og påvist protein i urinen skal din lege og jordmor ifølge nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorgen henvise deg til obstetrisk poliklinikk for videre samarbeid.

Les også: Topp 10 gravide bekymringer - Jeg kommer til å få svangerskapsforgiftning!

Risikogrupper

Disse gruppene har større risiko for å få svangerskapsforgiftning:

 • Kvinner med forhøyet blodtrykk
 • Førstegangsfødende
 • Kvinner med nyresykdom
 • Kvinner med sukkersyke
 • Gravide med tvillinger
 • Overvektige
  (1)

Forekommer oftere i noen familier

Svangerskapsforgiftning er ikke direkte arvelig, men forekommer allikevel hyppigere i enkelte familier (1)  

Hva skjer med kroppen?

Blodårene i morkaken blir for få og for trange, og det fører til at morkaken og fosteret får mindre blodtilførsel enn de egentlig skulle hatt. Ettersom fosteret vokser, vil rørsystemene som skulle tilføre det stadig mer næring medføre at fosteret får en ujevn og redusert vekst. Resultatet blir en morkake med lav blodgjennomstrømning sammen med høyt blodtrykk. Dette er mer alvorlig hvis skjer ved før uke 35, enn om det skjer ved slutten av et svangerskap, da er allerede de grunnleggende rørsystemene på plass. Morkakesvikt utvikler seg ikke over dager, men flere uker. (1)

Hvorfor får så den gravide symptomer som økt blodtrykk og hevelser? Ved svangerskapsforgiftning vil det oppstå små infarkter i morkaken. Vev i morkaken kan dø, og det oppstår betennelsesstoffer her.  Små biter av dette sendes med blodstrømmen. Litt av disse stoffene tåler den gravide, men blir det for mye angripes mors egne blodårer og regulering av blodtrykket forstyrres, slik at blodtrykket stiger. Blodårene i nyrene lekker og slik kommer det protein i urinen. (1)

Svangerskapsforgiftning uten komplikasjoner gir ingen langtidsskader hos mor. Det er vanskeligere å vurdere hvordan dette påvirker fosteret. Veksthemming av fosteret kan være et resultat av svangerskapsforgiftning. Det kan gi alvorlige følger for fosteret.

Behandling

Lett svangerskapforgiftning behandles med hvile og ro hjemme. Du skal ha ro og hvile, og du skal være sykemeldt fordi moderat og fysisk hardt arbeid øker risikoen for utvikling av svangerskapsforgiftning. Legene har tradisjonelt anbefalt at gravide med svangerskapsforgiftning bør holde sengen mye. Men dette er omdiskutert, og det finnes ikke gode vitenskapelige belegg for slik behandling. Det er ikke vist at endringer i kosthold har noen effekt. (2)

Du må slutte å røyke. Røyking kombinert med høyt blodtrykk og karskade er viktige risikofaktorer for for tidlig løsning av morkaken og fosterdød. (2)

Du vil antageligvis ikke føle deg syk, men det er allikevel viktig at du følger disse rådene som legen gir deg.

Hvis du har fått påvist at blodtrykket ditt begynner å stige, skal du kontrolleres minst en gang i uken, av og til oftere. (1, 2)

Ta umiddelbar kontakt med lege eller fødeavdelingen ved tegn til forverring av symptomer, eller ved smerter øverst i magen, hvis du blir uvel og kvalm, får synsforstyrrelser eller kjenner mindre liv i magen (1)

Behandling av alvorlig svangerskapsforgiftning er en spesialistoppgave. (1,2,5) Ved for høyt blodtrykk må du innlegges i sykehus for oppstart av blodtrykksbehandling med medisiner. Ved truende eklampsi, eklampsi eller HELLP-syndrom skal forløsning skje så raskt som mulig. (1)

Noen ganger er sykehusinnleggelse påkrevd. Du får da beskjed om å være mest mulig sengeliggende. Kanskje du får beroligende middel for å klare å forholde deg mye i ro. Noen ganger vil blodtrykkssenkende medikamenter bli gitt.

Ved tegn på alvorlig svangerskapsforgiftning vil legene sette i gang fødselen før nedkomstdato.  Dersom tilstanden er stabil, er normal forløsning via skjeden å foretrekke fremfor keisersnitt for å unngå forverring av tilstanden. Om nødvendig får du medisiner som skal forhindre kramper og kontrollere blodtrykket under fødselen. (2)

Eklampsi

Tilstanden kan også føre til eklampsi, som er en alvorlig sykdom. Dette er heldigvis svært sjeldent! Årlig registreres kun 30 tilfeller av eklampsi i Norge (1).  Kvinnen får kramper, blir blåfarget og bevisstløs. Dette kan skje før, under og etter fødselen. Truende eklampsi kjennetegnes av sterk hodepine, uro, synsforstyrrelser, irritabilitet, søvnighet og sparsom vannlating. Hvis en gravid kvinne får et ekte eklampsi-anfall med kramper, vil man snarest mulig foreta keisersnitt.
Heldigvis viser erfaringen at det som oftest går bra med mor og barn som opplever dette. (1)

Les mer:

Min historie om svangerskapsforgiftning
Historier om svangerskapsforgiftning


Færre dødfødsler pga god svangerskapskontroll
Nyere undersøkelser har vist stor nedgang i antall dødfødte barn pga svangerskapsforgiftning. Hovedårsaken til dette er god svangerskapskontroll, og mulighet for fremskyndelse av fødsel.
Svangerskapsforgiftning - Færre barn dør

Jordmor har svar på mange spørsmål om svangerskapsforgiftning
Jordmor deltar aktivt i vårt forum, og her har vi laget en oversikt over spørsmål og svar om svangerskapsforgiftning fra jordmorforumet.
Svangerskapsforgiftning - Jordmor svarer på spørsmål

Møt andre med erfaring fra svangerskapsforgiftning i forumet
Her møter du andre gravide
Forum

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer