Svangerskapskontroll

Svangerskapskontroll
Publisert
Sist oppdatert

Det er frivillig å gå til svangerskapskontroll, og du som er gravid kan selv velge hvor du vil gå. Valgmuligheten påvirkes av tilgjengelighet der en bor, og av hva slags informasjon den gravide har fått om det reelle tilbudet. Fra 1995 har kommunene hatt plikt til å tilby svangerskapsomsorg hos jordmor, og dette er ofte organisert i tilknytning til helsestasjonstjenesten.

Ny sak om svangerskapskontroll her - med detaljert forklaring av når og hva som undersøkes.

Kontrollprogrammet tar sikte på å identifisere de unormale hendelsene i så tidlig fase at det fortsatt går an å forebygge utvikling av sykdom eller skade hos fosteret, og hos moren. Les mer om Hensikten med svangerskapskontroller

Du velger selv om du vil gå til fastlege eller jordmor, eller en kombinasjon. I kraft av sin utdanning og praksis har jordmor en viktig plass ved svangerskap og fødsel.
Hun er kvalifisert til å gi svangerskapsomsorg og gjøre alle undersøkelser ved normale svangerskap.
En frisk gravid kvinne trenger ikke gå til gynekolog, men blir henvist til gynekolog hvis komplikasjoner oppstår.

Hvor ofte?
Det anbefales en basis på åtte kontroller til og med svangerskapsuke 40, en Ultralyd i svangerskapsuke 17-19 er inkludert. Anbefalinger gjelder ved ukompliserte graviditeter.

Første trimester
Bestill din første kontroll så snart som mulig. Den første kontrollen skal skje i svangerskapsuke 8-12. Hensikten er å komme i gang så tidlig som mulig med antatt nyttige tiltak som å endre levevaner, slutte med eventuelle skadelige medikamenter, og gi deg god informasjon om svangerskapet.

Annet trimester
Når alt er i orden ved første kontroll, er det ingen medisinske grunner til
ytterligere rutinekontroller før anslagsvis rundt uke 24-25 bortsett fra rutineultralyd i cirka 18. svangerskapsuke. Noen annen form for kontroll enn ultralyd, som undersøkelse av blodtrykk, urin eller Symfyse Fundus-måling (størrelsen på livmoren din), mener vi er unødvendig på dette tidspunkt. Kontrollene i svangerskapsuke 24 og 28 er tradisjonelle svangerskapskontroller med vanlig innhold.

Tredje trimester
I tredje trimester er det vanlig med kontroller hver 14. dag siste måned (svangerskapsuke 36, 38 og 40). Årsaken til den hyppige oppfølgningen er at svangerskapsforgiftning forekommer hyppigere i slutten av svangerskapet. Kontrollen i svangerskapsuke 36 er også for å avklare fosterleie før termin. Ligger fosteret med hodet ned, eller ligger det i seteleie eller tverrleie? Hvis du har planlagt å føde hjemme eller på en fødestue skal det også vurderes om dette er tilrådelig i uke 36.
Ved risikograviditet eller mistanke om komplikasjoner vil lege/jordmor anbefale deg hyppigere kontroller. Det er egne rutiner for oppfølgning av de som går på overtid. Det kan du lese om her.

 


 

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus
Gjennomlesing av jordmor Marie Svedberg
Kilder:
- Nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg
- "Svangerskap, fødsel og barseltid. lærebok for sykepleiere". Inger Eide Haugen.
6. utgave 1999. Ad Notam.
- Elektronisk legehåndbok, "Kontrollprogrammet i svangerskap", okt. 2001, Helse Informatikk AS, Redaktører: Terje Johannessen og Ingard Løge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer