Svangerskapskvalme

Gravid og kvalm? Her finner du mange gode råd om hva som kan lindre svangerskapskvalmen.

VANLIG SVANGERSKAPSPLAGE: Gravid og kvalm. Foto: Shutterstock.com ©
VANLIG SVANGERSKAPSPLAGE: Gravid og kvalm. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svangerskapskvalme kjennetegnes av brekninger og dårlig matlyst. Vi skiller mellom svangerskapskvalme (mesis gravidarum) og den sjeldnere ekstrem  svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum).

Svangerskapskvalme - emesis gravidarum

Rundt 80 % av alle gravide er kvalme i begynnelsen av svangerskapet. Omtrent 50% kaster opp. En av de vanligste og mest plagsomme svangerskapstegn.
Svangerskapskvalme kan oppstå når som helst på dagen, ikke bare om morgenen. Underrett legen din om dette, og følg nøye med på vekten. Et vekttap må følges opp av din lege, eller jordmor. Stort sett er svangerskapskvalme ubehaglig, men ufarlig, og går som regel over etter 11-12 svangerskapsuke. Bare 10% er kvalme lengre enn uke 20. 

Årsak:

Noen sikker årsak til svangerskapskvalme finnes ikke. Det er grunn til å tro at det skyldes svangerskapshormoner.
Det kan se ut til at kvinner med høyt HCG-nivå i blodet, er mer plaget av kvalme. Selv om det er grunn til å tro at svangerskapskvalme først og fremst har fysiske årsaker, er det et kjent fenomen at kvalme også er påvirkelig av psykiske forhold. Ekstrem svangerskapskvalme (se nedenfor) har blitt mindre hyppig hos norske kvinner, i takt med at de sosiale forholdene har bedret seg.

Behandling:

Antihistaminer har gitt noe effekt. Snakk med legen din om dette. Ta aldri medisiner mens du er gravid, uten din leges godkjennelse.

Akupunktur kan hjelpe mot kvalme

Hva kan du gjøre?

Sørg for å ha noe mat som tørre kjeks etc. tilgjengelig ved sengen, slik at du kan spise litt før du står opp. Spis hyppige små måltider. Unngå kraftig og fettrik kost. Dette virker ofte kvalmende. Sørg for å drikke mye, hvis du kaster opp. Tillat deg selv å slappe av. I noen sjeldne tilfeller kan vekttapet bli så stort at sykehusinnleggelse kan bli nødvendig.

Ekstrem svangerskapskvalme (Hyperemesis gravidarum):


Hvis kvalmen og brekningene blir så uttalt at det går ut over din allmenntilstand, kalles det hypermesis gravidarum. Gravide kan bli avmagret og uttørket i kroppen. I alvorlige tilfeller også få forstyrrelser i kroppens elektrolyttbalanse. Sykehusinnleggelse er da nødvendig. En kan generelt si at et vekttap på over 5 % fra den vekten du hadde før du var gravid, er så alvorlig at sykehusinnleggelse må vurderes.

LES OGSÅ: Hypermesis gravidarum: Katarina gikk ned 20 kilo mens hun var gravid.

Første gang publisert 2009. oppdatert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer