Svangerskapspenger

Svangerskapspenger kan være aktuelt ved spesielle arbeidsplasser. Foto: Shutterstock.com ©
Svangerskapspenger kan være aktuelt ved spesielle arbeidsplasser. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svangerskapspenger kan gis til friske gravide hvis arbeidet, eller forhold ved arbeidsplassen, gjør at det er risiko for skade på fosteret, og arbeidsgiver ikke kan omplassere deg.

Dette kan gjelde ved for eksempel:

  • Hvis du har arbeid med kjemiske stoffer
  • fysisk slitsomt arbeid
  • arbeid med stressbelastning
  • psykososiale forhold

Opptjente rettigheter

Du har rett på svangerskapspenger hvis du har arbeidet i minst fire uker og inntekten din må på årsbasis utgjøre minst halvparten av folketrydens grunnbeløp - såkalt G. Se hva 1 G utgjør her

Det er legen eller jordmoren din som skal vurdere om du bør slutte med ditt nåværende arbeid Avgjørelsen baseres på helsefaglig kunnskap om uheldige skadevirkninger av arbeidet. Om du ikke er stoler på lege/jordmor sin avgjørelse har du mulighet til å skaffe en "second opinion" fra en annen lege eller jordmor.

Lege eller jordmor må fylle ut et skjema fra arbeidstilsynet. Skjemaet tar du med til arbeidsgiveren din, som plikter å omplassere deg hvis det er mulig. Hvis omplassering ikke er mulig, skal arbeidsgiver fylle ut resten av skjemaet, som du så leverer til NAV.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer