Mammaliv

Svarer på morkake-kritikk

Kritikken haglet da Sophie Elise sa hun ville spise morkaken sin.

MAMMA OM LITT: Sophie Elise er i full gang med forberedelsene før fødsel, og er nysgjerrig på å spise morkaken sin. Foto: Terje Pedersen / NTB
MAMMA OM LITT: Sophie Elise er i full gang med forberedelsene før fødsel, og er nysgjerrig på å spise morkaken sin. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- It's not that deep, sier influenseren til følgerne sine på Snapchat.

Denne uken delte Sophie Elise Isachsen (29) ønsket om å spise morkaken sin. Det vekket enormt sterke reaksjoner på sosiale medier.

Nå slår hun tilbake.

– Det var noen som sa «tenk på sønnen din om han blir mobbet for dette». Jeg må bare le, i hvordan verden skjer det? Da er det jo foreldrene til barna som er problemet, som har sagt «vet dere hva mora hans gjorde», sier hun på egen Snapchat-kanal.

Hun forteller videre at hun var nysgjerrig og undersøkte fenomenet, og mente dette var noe for henne.

– Det er noe jeg har lyst å gjøre og ser etter muligheter på, hva mer skal man si om det. It's not that deep. Selvfølgelig, hadde noen sagt til meg at det ikke er bra for meg eller babyen, så skjer det ikke, fortsetter hun.

Går hardt ut

Flere større profiler har latt seg provosere, blant andre journalist og forfatter Ingeborg Senneset (38). Hun har tidligere uttalt seg kritisk om morkakespising.

ANTI: - Jeg er generelt oppgitt over antivitenskapelige holdninger, skriver Ingeborg Senneset i en melding til KK. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
ANTI: - Jeg er generelt oppgitt over antivitenskapelige holdninger, skriver Ingeborg Senneset i en melding til KK. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

– De velger jo også på vegne av barnet. Det kan neppe være gøy å begynne på skolen og så vet alle klassekameratene at mamma spiste din medbrakte, blodige avfallsklump da du ble født, sier hun til TV2.

Senneset peker på at det ikke finnes noen klinisk dokumenterte fordeler ved å spise egen morkake. Når det kommer til dyr, er dette derimot vanlig.

- Hunder kan gjøre det, men de spiser også avføring, sier hun til avisa.

- En stygg ting å si

- Jeg blir så oppgitt av de som skal gå ut i media og kommentere dette og bruke argumentet om at sønnen min skal bli mobbet for det. Det er en stygg ting å si til kommende foreldre, sier Sophie Elise videre.

Les tilsvar fra Senneset lengre ned i saken!

Influenseren forklarer at å spise morkaken virket aktuelt for henne, men legger til at det ikke nødvendigvis vil skje.

– Jeg skrev på story at jeg ønsker å spise morkaken min, og det fikk ganske sterke reaksjoner. Og jeg hater å bli pålagt kampsaker jeg virkelig ikke har, for dette er ikke så viktig for meg, forklarer hun.

HUMOR: Kevin Vågenes parodierer Sophie Elise. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Den vordende førstegangsmammaen ønsket å muligheten for å spise egen morkake. Hun opplyser følgerne om at hun er klar over at det ikke finnes dokumentert helseeffekt, men er ikke så opptatt av det.

- Jeg synes ofte placebo kan være verdt noe. Det verste som kan skje er at det ikke har noen effekt, fortsetter hun.

Influenseren understreker at hun på ingen måte skal spise morkaken rå, dersom hun velger å gjøre det.

- Kunne holdt meg til fakta

Ingeborg Senneset mener at offentlige valg kan være kritikkverdige i seg selv, dersom det inneholder feilinformasjon.

- Jeg kunne godt ha kritisert saken uten å ta med et tenkt scenario, så den tar jeg på min kappe, skriver Ingeborg Senneset i en melding til KK.

Hun kjenner seg ikke igjen i kommentaren hun ble sitert på, men forstår at det lett kan tolkes dit.

- Jeg kunne med fordel holdt meg til fakta og forskning om morkakespising og droppet fremtidsperspektivet. Å spise morkake er unødvendig og dumt. Det samme er å spekulere i ting fem år frem i tid, skriver journalisten videre.

- Noen vil kanskje mene at folk får gjøre som de vil, hvorfor er akkurat dette kritikkverdig?

- At folk får gjøre som de vil, er ikke det samme som at offentlige uttalelser er fritatt kritikk. Om man ønsker fred for egne valg, er det klokest å gjøre valgene innenfor fire vegger, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet